Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció
Belépve (0)
Vendég (164)

Mai alkotások: 0
Havi alkotások: 0
Összes alkotás: 28.854
Regisztrált felhasználó: 2.387

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2004-08-26 21:01:22
Bien, Mera, amit leírtál, az kétségtelenül igaz, különbözőek vagyunk, hál' Istennek vagy istennek, de ez egy percig sem volt kétséges bennem. Így utólag végiggondolva még számomra is érthetetlen a kérdés, amit feltettem, dióhéjban annyit mondanék, hogy akiket nem érdekel, azokat nem fogod tudni meggyőzni, és nem is kell. Nem ez a cél, akkor jó, ha valaki véletlenül vesz a kezébe egy verset mondjuk és az hatással van rá. Mindekinek van - szerintem - egy ilyen alapmű... ...Summa summarum, a művészet a lejjebb leírt okok miatt fog minigis létezni és ez az, ami jó! Nem kell igazából félni, hogy elmúlik.
2004-08-24 09:42:32
Tovább gondolva az olvasottakat, én azt hiszem, meglehetősen sok fajta ember van, akik különbözőképpen élik meg a szerelmet, vagy akár egy hajnal illó hangulatát. Ki-ki milyen érzelmi beállítottságú. Ezért ha valaki egyénileg azt ábrázolja, hogy ő hogy élte meg ezeket, akkor az nem feltétlen kelt déja vu érzést másban. Millióféleképpen be lehet állítani. A finomlelkűeket vonza talán a tiszta érzelmek ábrázolása, a racionálisan gondolkodók elmélyülnek az érzelmek miértjén, eredetén és azok sokszínűségén, amelyek sok esetben negatív töltéstől sem mentesek, és végül akiket "húz a dudva meg a muhar", őket nem érdeklik efféle "hülyeségek". Minél mélyebb érzelmi életet él egy ember, annál nagyobb az igénye szépre, ami jó érzéssel tölti el, (Itt megemlíthetjük a hiúságot, pl. a szerelmes levelek, amelyek legyezgetik a hiúságot ezáltal táplálják az érzelmek hevességét, legyen szó nőről, vagy férfiról.) Az "ékesszólás" is talán ilyen célból fejlődött mesteri szintre, mióta kedves őseink lemásztak a fáról, mert hát létünk elsődleges biológiai célja a szaporodás. Később históriákat, énekeket találtak ki. (A középkorban keresettek voltak a lantosok, na meg a hölgyek is kedvelték őket meglehetősen, ha hinni lehet a mendemondáknak; mostanság meg dúl a sztárkultusz.) A kézügyességet igénylő szépművészti alkotások (festészet, szobrászat stb.) talán az ajándékozásra vezethető vissza, Kezdetben sajátkészítésű tárgyakat ajándékoztak egymásnak, és kereskedtek velük, csereberéltek. Nem mindig léteztek supermarketek ;> Nagyon dióhéjban valami ilyesmire tudom visszavezetni az alkotókedvet.
2004-08-18 01:06:46
Tegyük fel, feltételezzük, vagy akár szögezzük le, hogy a minket körülölelő és minket tartalmazó világ az alap. Most pedig induljunk el a következő gondolatmeneten:

1. A szerelem. Mindenki vagy majdnem mindenki volt már szerelmes. Az évek folyamán rengeteg művész megpróbálta már leírni, megfogni, átadni az érzést, ám 100%-osan még senkinek nem sikerült.
2. A hajnal. Egy másik nagy (többek közt nekem is) fontos téma, múzsa. Rengeteg féle hajnal van. Ebben a témában is születtek már művészeti alkotások. És szintén nem tudta még senki teljes szépségét, szomorúságát..etc.. átadni.
3. A barátság. Egy őszinte barátság az élet egyik nagy ajándéka, leírni, definiálni, megfogni szintén csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet.


És mégis, átérezzük ezeket a dolgokat, velük élünk, részünk. Gyakran eszembe jut, hogy egy-egy ilyen élethelyzet, érzés szinte már művészeti alkotás. L'art pour l'art. A szerelem, a hajnal és a barátság is létezik anélkül is, hogy megfognánk.
Elmondtam ezt a gondolatomat egy barátomnak, aki azt mondta, hogy hogyha minden öncélű, önmagát megmagyarázó, akkor a médiumok teljesen feleslegesek. Nincs szükség szerelmiköltészetre és egyáltalán semmiféle művészetre. És ez a leggyönyörűbb az egészben; ha l'art pour l'art módon ön-értendő is bármely a feljebb felsoroltak közül, attól még nekünk nem megfogható, nekünk is szükségünk van magyarázatra, kézzelfoghatóságra. A művészet erre alkalmas.
Soha nem hittem istenben, annál racionálisabbnak gondoltam magam. Most sem azt mondom, hogy a barátság vagy bármilyen hasonló megnyilvánulás isteni eredetű. Még csak azt sem mondom, hogy valaki vagy valami megteremtette ezeket. Maguktól is kialakulhattak. Nevezhetjük ezt természetnek is. A "főművész". Kicsit vallásszagú az egész, ezen én is meglepődtem és az általam, saját magamnak felállított dogmák vadul tiltakoztak is ez ellen. Ezért is nyitottam ezt a témát, hogy más véleményét is meghallgassam. Tehát, ha valaki hozzá tud ehhez szólni, kérem tegye meg!