Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció
Belépve (0)
Vendég (155)

Mai alkotások: 3
Havi alkotások: 13
Összes alkotás: 28.867
Regisztrált felhasználó: 2.387

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2007-03-23 19:54:29
Mi a vers? Az én versem, Nektek a betük serege. Nekem, a hangulatom partnere, boldogságom hangszere, boldogtalanságom kényszere, örömöm színes pillangója, bánatom nyavalygása, sikereim dicsőitése, szerencsétlenségem nyekergése, kényszereim vajúdása, hazugságaim júdása, igazságaim dobpergése, bajaim pirulája. A verset igazán írnitudok megbotránkoztatása, megcsúfolása. Betüim serege, számitva minden olvasóm megbocsátására.
2007-02-18 00:00:12
Válasz a fehér vászonra: nem vagyok híve a modern művészeteknek, de van benne valami, valami különc, és olyasvalami, amihez fantázia és nem kevesebb bátorság kellett. Ehhez több fantázia kellett, mintsem a " 3 fröccsintéssel kész" van festményekhez. A kevesebb néha több...rádbízza mit hoznál ki belőle...
A vers fogalmára térve:
Ady igenis remek költő, a versei nem rímelnek, de lüktetnek(persze csak akkor ha érted őket ill. megpróbálod) (addig senki se szólaljon, amíg nem olvasta az Ady összesen túl levő verseket, mert azok az igaziak- 18 éven felülieknek!!!, persze h. nem ismered, egy tankönyvben sem olvashattad)...
Nem feltétlenül kellenek rímek...csak legyen egy lüktetés, mert ha "csupán" érzelmekről szólna akár próza is lehetne. a vers ugye rövidebb és nem feltétlenül ritmikája van , és nem is annyira összefüggő. De ! Szerintem attól nem vers egy vers, mert vannak rímei, ha nincs mondanivalója vagy épp nincs benne érzelem, csupán tárgyilagos, kesze- kusza valami...
Ennyi erővel ez is vers lenne: Voltam a boltban -hoztam kenyeret és nagyadag csalamádét. -UU - - - - UU- -UU- UU- -... Remélem érzitek mire gondolok...Petőfit (meg Balassit )én sem csípem, inkább Ady, Radnóti, vagy József A. mert ráéreztek, hogy a versnek mondanivalója van, nem sablon, vagy séma amibe belesűrítenek valami trutyit...bocsi a kifejezésért és abban igazat kell adni, hogy rímeket faragni könnyebb, mint értelmet adni! De ha csak te érted, az már vers, ha neked jelent valamit. Ha csak írtad mert jól hangzik de gagyi, az nem művészet. Persze ez magánvélemény...
2006-06-12 19:08:27
Legyen egy versnek lelke,érzelmekre ható és reakciókat kiváltó hatása.mellékesen azért nem árt,ha rímel,és dallama is van.Nekem ezt jelenti a vers. Én például József Attila legtöbb versében ezeket felleltem és kalapot emelek előtte. Az is igaz,ha egy vers nyomot hagy az emberben,továbbgondolásra készteti és újra olvasásra inspirálja,akkor az már valami!!!
2006-06-11 22:46:20
Attol hogy te azt gondolod, hogy nem ertem, meg nem biztos, hogy ugy is van. Te vagy a filozofus egylet vednoke?
2006-06-11 21:46:18
Elend nem értek veled egyet. Nem azért, hogy nadix-ot védjem, de attól, hogy te nem érted, amit valaki mond/ír, még lehet értelme, és nem biztos, hogy a semmiről szól. Jogod van úgy gondolni, hogy nadix gondolatai számodra semmitmondóak, de kikérem a filozófusok nevében is: Ha valóban semmiről elmélkedtek volna, akkor ma nem létezne a filozófia, mint tudomány/mint iskolai tantárgy. Csak egy ilyen egyszerű érvet hoztam, hogy te is megérthesd. Üdvözlet!
2006-06-11 15:49:49
Igen, a szotar forgatasahoz kulonos tehetseg kell. Legalabb ennyi kell osszefarigcsalni a szavakat egy szakadt konyv maradvanyaibol.Igazabol nem lattam, hogy mit gondolsz versnek, de majd maskor. Nadix ez kicsit olyan volt mint a filozofusok eszmefuttatasai: semmit sokaig.
2006-06-11 08:28:39
kettővel lentebb már írtam. miután megnyitottam a topicot, rájöttem,hogy nem feltétlen volt értelme, de ha már van, kifejtem: azt,hogy vers-e egy adott íromány, nálam nem az határozza meg, van-e benne rím, vagy 646464646464...stb ritmusa van.
és most megintcsak közhely jön: ha kicsit kiráz a hideg, akkor tudom,hogy ez (számomra) költemény volt, mert adott valamit - ha mást nem, egy kis hidegrázást:) egyébként a szép szavak egymásrahalmozásáért betegesen odavagyok. vigyázatx)
2006-06-10 18:44:36
szerinted mitol vers a vers, hunterspirit?
2006-06-10 14:40:00
Szerintem attól lesz jó egy vers, ha az alkotó annak alkotása közben mély érzelmeket él meg, és ennek hatása alatt írja le a sorokat, és nem pedig úgy, hogy "Na, írok már egy verset, mert már rég csináltam ilyet", és hasonlók... És fontosnak tartom, hogy a befogadóban (Akár szakértő, akár 'laikus') is érzéseket indítson el. Én személy szerint törekszem arra a verseimben (persze vannak kivételek), hogy azok az olvasókban az érzések elindítása mellett emlékeket idézzenek, hogy le tudják vetíteni saját életükre, hogy ezáltal többek lehessenek, ha nem is rögtön és tudatosan, de a későbbi életük folyamán érezzék a vers hatását, és akár tudat alatt, de eme hatás alatt cselekedjenek, és alakítsák életútjukat.
Összegezve tehát fontosnak tartom, hogy a vers mély nyomot hagyjon az emberekben. Ha a katarzis élményét átéli olvasás közben/után a befogadó, az pedig maga a Mennyország. Ez igen keveseknek adatik meg...
2006-06-10 12:58:01
"Szerintem azok a jó versek,amelyek a vers alapszabályainak(rimek,szótagszámok,dallamosság st) megfelelve,egyén gondolatot visznek végig." - az első felének pont ellenkezőjét érzem,nem fontos a rím meg szótag, pont most olvastam egy kis verstant: magyar költészetben három (gondolom mindenki tudja melyek) verselési forma 'van' szerintem fölösleges így beskatulyázni a dolgokat, mint mindig, itt is csak a határolás dominál ami engem -személy szerint- feszélyez.
az egyéni gondolatokat illetően pedig: valószínűleg majd' minden érzésről, lelkiállapotról, 'dologról' írt már valaki, ha meg nem akkor rajta!
csak ennyit szerettem volna mondani, köszönöm:)
2006-06-10 08:00:12
Szerintem azok a jó versek,amelyek a vers alapszabályainak(rimek,szótagszámok,dallamosság st) megfelelve,egyén gondolatot visznek végig. Ha érdekfeszítően,olvasmányosan,az érzelmekre hatóan van megírva egy vers,akkor azt már lehet költeménynek nevezni. A profi szintet kevesen ütik meg.Épenezért kell mindenkinek arra törekednie,hogy a témát jól fogja meg és bontsa ki.A hunterspirit kedvenceinek felsorolásából,egyet emelek ki:nadix. Mélyenszántó gondolatok,életérzések mesteri feldolgozása. És még több tucat ilyen alkotó van a lapon.Tehát vannak tehetséges,jó verselők. A többi pedig fejlődő szakaszban van. Aztán majd lesz belőlük valami. ha,nem akkor énekes halott. Bogi
2006-06-07 10:23:02
Ezt egyszerűen nem lehet máshogy érteni! És várhatóan még hasonló hozzászólások fognak a témához beérkezni az irodalmi szekció képviselőitől! Amit maximálisan meg is értek! Az örök igazság az, hogy először mutasd meg magad aztán írj általánosságban kritikát!
2006-06-07 08:17:08
Nekem sem esett túl jól Norah hozzászólása... nem mondom, hogy kitűnően írok, de azért nem limlomot alkotok...
2006-06-06 13:49:53
Kedves Nadix. Ismét csak a düh beszél belőled. Etikával érvelgetni. Ugyan... Biztos más helyen tanultuk az etikát, mert nálunk nem tiltotta e tantárgy a szabad véleménnyílvánítást. Személyesen pedig senkit sem szóltam le.
Szóval ne stresszelj, inkább vezesd le: pl. sport, autogén tréning, relaxáció, versírás. Remélem valamelyik módszer be fog válni, és akkor majd másképpen látod emberi kapcsolataidat, és nem beszélsz be olyan tartalmat a szószimbólumokba, amik nem is léteznek.
2006-06-06 10:49:06
Vers vagy limlom?

Régen voltak szakosok akik ezt bírálták. Ma már az ízléssek birodalmába kerültek. Jó hogy vitatkoztok róla, és kell is, de utolsósorban az olvasó dolga megitélni.

Érdekes dolog hogy amit én irok az az egyesek szerint limlom de mások szeretik. Mindenkinek igaza van.

mvh
acsai palóc
2006-06-06 07:47:14
"Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna", hát jah, örök igazság, rám nézve ugyanúgy, mint rátok. Annak ellenére, hogy kihansúlyoztam amatőr vagyok, szubjektív megítélésű, elég sokan letámadtak. Mivel véleményközlő leszek, muszáj véleményt mondanom...;-) még ha ezt nehéz is elviselni.... Nem akarok mentegetőzni, nem az én formám, írtam, amit írtam, DE nem mindenkire vonatkoztattam! Azokra gondoltam, akikre, de nem mindenkire. Pl. nadix nem rossz, Proklos is remek és nagyon szeretem Harcos barátom verseit is (az emberek nagy többségét meg még nem is láttam)! Oks, a tetszelgésből ennyi mára, ne figyeljetek erre az "állítólag verselgető" különcre!:-D
ui: na de az tényleg gyerekes, hogy egy vélemény miatt leszóljátok a fórum topikomat!!!!!:-D
2006-06-06 06:45:55
nagy kedvenceim innen nadix, Nadirah, fmintdénes és lelkes. őrájuk tényleg nem igaz, amit írtál, Norah..
2006-06-06 00:01:47
Hát ez egy érdekes meglátás kedves Norah, kijelenteni azt, hogy amiket itt olvasol azok nem versek! Ezt főképp azért mondom, mert számomra itt némely alkotó munkái sokkal nagyobbra becsültek mint bármelyik ismert költőé. Akár Ady, József Attila stb. Ha pl egy Lelkes Miklós-t olvasok kiráz a hideg, többször vissza és vissza kanyarodok a munkáihoz, mert nem tudok velük betelni. Szerintem ha eddig csak negatív tapasztalatod volt az itt felsorakoztatott versek terén akkor csak azt tudom mondani, hogy rossz helyen keresgéltél.

Jómagam is rengeteget írok, sőt talán az irodalmi szekció áll hozzám a leg közelebb, de azért ilyet nem mondanék általánosságban, hogy amik itt vannak azok nem versek, mert mindenkinek más és más a vers.

Én abban lelem csodállatomat, ha valaki olyanokat ír amit nem köt semmi, nem akar megfelelni egyetlen verselési formának, van mondanivalója, és nem mindennapi megfogalmazással ad elő mindennapi dolgokat, gondolatokat!
2006-06-05 23:00:20
Az én hozzászólásom szerintem sok ellenszenvet fog kiváltani az itt verselőkből, de szerintem a vers nem az, amiket itt szoktam olvasni. Nem vagyok tehetségkutató, sem elismert irodalmár, de még Ady Endre sem, viszont ha jól belegondoltok, ehhez is tehetség kell. Ma már a posztmodernizmusban minden művészeti alkotás. Ennek legjobb példája a közelmúltban létrehozott fehér festmény, vagyis egy vászon, amin a világon semmi nincs... Véleményemet úgy írom, hogy igen elfogult vagyok a vizuális alkotások tekintetében, és úgy, hogy újságírást tanulgatok. Lehet, hogy ezért is vagyok a versekkel "szigorúbb", mert a mi körünkben (a tanáraiméban) ez nem egy megbecsült műfaj. DE ezt persze nem én mondtam. Imádok jó verset olvasni, gondolkozni rajta, megízlelni minden egyes szavát. imádom többek között Ady-t, és József Attilát. Például Petőfit nem, ő határeset... Na mindegy. Szóval nem azt mondom, hogy az itt hobbiból írogatók legyenek ezek az általam tisztelt személyek, csak azt, hogy ne feledjétek el, "limlom" verset mindenki tud írni, csak néhány jó rímelő szó kell hozzá...ez pedig nagyon nem elég...
2006-06-05 10:28:36
tiszta rímek, egyenletes szótagszám, költői kérdések vagy csak simán a lélek áramlásai.?
szerintetek miért nevezünk versnek egy-egy írást? mi adja a varázst avagy mi az igazi költemény?