Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció
Belépve (0)
Vendég (155)

Mai alkotások: 0
Havi alkotások: 13
Összes alkotás: 28.867
Regisztrált felhasználó: 2.387

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2008-05-15 18:30:34
:D Szeintem éppen itt alakul. :D Márha van jövőnk?
2008-04-01 11:08:56
Sziasztok!

Rendesen kíváncsi vagyok arra, hogy a Janikának mi az elképzelése a jövő művészetéről.
Valahogy érdekel, mert mint azt az absztraktról szóló fórumban is tapasztaltam, van véleménye a dogokról, nem is akármilyen(!).:-))))
No meg Hajcihő véleményét is szívesen olvasnám vagy ötször, hogy utána elmondhassam, hogy a felét megértettem.:-))))

Isti: Tényleg. Kifejtenéd egy picit árnyaltabban azt amit leírtál? Az a gondom, hogy elég sok értelmezése lehet, és nem vágom, hogy jól értem-e a soraidat.

Most megyek, mert festenem kell a fákat...:-))))

Üdv.: Chilli
2008-03-27 01:17:38
Hát igen a techno.. a gépek... és mi?:-)
2008-03-22 22:03:00
Nekem a jövő mindenképpen a tecnológia oldalán jelenik meg. Zenére egy jó példa:

http://www.youtube.com/watch?v=0h-RhyopUmc&feature=related
2008-03-17 12:38:05
én örülnék, ha megfogalmaznád még egyszer, mert nem vagyok benne biztos, hogy jól értem, merre szeretnéd terelni a beszélgetés folyamát :$
2008-03-13 22:41:28
A művészet is mint minden más az életben a még maga az élet is a folytonos megújulás felé törekszik magába olvasztva az előzőeket,a "dialektika" elve szerint épűl a a végtelen magas épülete az "emberiségnek".A művészet elágazása ma talán a képi nyelv és a tartalom állandóan aktuális összhangja mellet, az a tartalom ami születik a világban a KOR SZELLEMének törekvései, irányai ,igényei mentén,tulajdonképpen elvontan a holnap kérései fogalmazódbak meg bennünk a számunkra.
Kis hajlítás a technikai lehetőségek kitárgyalása után:-))
Ami úgy átszövi már a gondolkodásunkat is.:-))
2008-03-13 18:42:25
Bocs, teljesen letértem az eredeti témáról. Szóval:
A jövő művészete, a művészet jövője...
2008-03-13 18:39:35
Cof, erre még vissza fogunk térni!:))
Egy időben filóztam már a témán, halvány elképzelésem is volt, de olyan ember nem, akire szívesen rábíztam volna a bőrömet.Stílustalan és fantáziátlan motívumot sem akartam, így maradtam varratlan. :)
2008-03-13 16:22:47
Gyertek csak.Atchinsonos buváros téma az komoly mutatvány lenne.Nem is egy űléses ráadásnak ;-)))
2008-03-13 16:10:59
Atchinson-t Vidrára, Sanyi!!!!!!!!!!!!! ;)))))))))
Az kell Neki is!!!!
Azt hiszem, mi még egyszer Vidrával meglátogatunk Benneteket!!! ;)))

Bocs az off-ért!
2008-03-13 14:38:44
Vidra egészen biztos vagyok abban, hogy te leszel pontosan az az arc aki marha nagy autopályanonfis Clonney örült jakuzás cumot varratna magára ;-))))))HA ezt akarod vigyázz mert megvarrjuk ám ;-)))))Rajtad inkább el tudnék képzelni igy a hobbid alapján valami komoly kis tenger alatti csodalátványt,korallokkal,tintahalla,lpolippal,cápásan bohóchalasan meg társai amint üldőzik a szerencsétlen buvárarcot ;-))))))Gondolom közelebb áll ez hozzád mint az alkonyattól pirkadatig zseniális hálivudi rettenetes és értéktelen szemét felfestett, még csak nem is igazi tetko utánzata.Annyi vér már clooney bátyonak sem volt abban a bizonyos testrészében, hogy akkor bevállaljuk és legyen eredeti.Az egész mozi ugyanolyan hiteltelen mint azok a szereplők akik kőkemény csákot alakitanak abban a sz**ban.Egy életre megutáltam mind a mozit mind azt a mintát.Miután már vagy 4 alkalommal el kellett készitenem.Micsoda eredetiség és egyedi szemlélete a dolgoknak ;-)))) Ja és mindegyik arc azt hitte miután nagynehezen túlélték, hogy mekkora kőkenmény csávok lettek ettől.A durva az, hogy ugyanazok a tagok maradtak csak nevezhetik magukat eszméletlen trendy party arcoknak.De szerintem a komolyan tetováló emberek 100% a gyűlöli az ilyeneket és csak a megélhetés miatt varrja meg.Ok komolyra forditva a szót.NAgyon megtisztelsz bennünket azzal, hogy munkáinkat igy látod és érdemesnek tartasz egy ilyen szintű bizalomra, hogy a munkánk utánna életed végéig ott figyeljen a bőrödön.Köszönjük....
2008-03-13 10:44:17
Sziasztok!
Chilli, most hogy említed, nekem is rémlik valami, mintha a torinói lepel elkészítésével kapcsolatban lett volna szó erről.. nem semmi! Leonardo mester csak hirtelen eszembe jutott a fotó kapcsán, de említhettem volna bármelyik régi mestert.
Cof, nagyon átérzem, amit írsz! Sokszor rászárad a festék a palettára, mert "muszáj"- dolgokkal kell foglalkozni. A búvárkodást is többen abbahagyták, mert több volt a hideg, nulla-látótávolságú vízben végzett lélekölő kulimunka mint az élménymerülés..
De ha minden alkotó a megélhetés esélyeit latolgatva lépett volna a művészet útjára, akkor ma jóval kevesebb remekműben gyönyörködhetnénk. Ismertem olyan festőt, aki alig evett, télen alig fűtött, hogy legyen pénze festékre. Sajnálatos dolog, hogy erre kényszerült, de a festés volt a lételeme, ezt tartotta igazán fontosnak. Nagyon tisztelem az ilyen elhivatott embereket, nem tudom, hogy képes lennék-e ilyesmire. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy a művészet nem feltétlenül és elsősorban pályaválasztás kérdése. Persze, én sem ebből élek, pedig jó lenne.
Cof, ha egyszer rászánom magam hogy valamit a bőrömre varrassak, kizárólag Titeket foglak megkeresni. (lehetne valami jó kis nonfis-jakuzás cuccot? :D)
Üdv, Vidra
2008-03-12 23:15:06

Rozsdás folt a sziklán, pillangók szárnyai. Mond!!! Mit ér az életem?

/csak eszembe jutott a témáról...:-)/
2008-03-12 12:29:37
mona

Szerintem a valós számokhoz képest akiket művészeknek lehet nevezni, nem igazán jelentős sajnos az a mennyiség aki a nap 24 órájában művésznek nevezheti magát.Sajnos ahhoz igen komoly pénzügyi alapok is szükségeltetnek, hogy egy családot eltarts, ne halj éhen és tényleg csak ezzel foglalkozz.ÉS ha ez az alap megvan akkor még az sem baj hogy a képeidet eleinte nem viszik/veszik, mert megvan a kellő alap az életben maradáshoz.És azok az igazi nagy művészek akik ténylegesen azt alkotják ami belülről jön egyedi megfogalmazásban/stilusban, nem pedig úgynevezett művész ku**k leszünk annak érdekében, hogy profitáljunk belőle.Mert abban a pillanatban nem vagyunk mások mint olyan alkotóü emberek akik az igényeket akarják csak kielégiteni amit elvárnak az emberek.Most elárulom nektek tegnap pl igen keményen berágtam, mivel egy digit festményemen dolgoztam és közben megint közbe szólt a megélhetés, és egy nagy marhaságot kellett készitenem 4 órában amihez semmi kedvem sem volt.A digit festményt mérgemben azonnal deletáltam a gépről a megbánás legkissebb jele nélkül.Ilyenkor teljesen úgy érzem, hogy minek is festek készitek rajzokat vagy akár komoly képeket, ha úgysem az van, hogy azok alapján kellene dolgoznom.Ez a legkeményebb szindróma ebben a szakmában amit én csinálok és valahol művészetnek is lehet nevezni.A véres valóság az, bejön valaki hozzánk hanyatesik a képeinktől és akkor szeretne egy kinai betüt vagy egy ki*****tt igen gyengén kinéző nonfit a bőrére.Olyankor még élni sincsen kedvem sem nekem, sem Mower kollegámnak.És jópárszor az értelmes alkotásoktól is elveszik a kedvünket.HA napi 24 órában lehetőségem nyilna az igazi és őnfeledt alkotásokra akkor valószinűleg ennál a mostani szintemnél sokkal komolyabb munkákat mutatnék fel én is vagy akár Mower is.Igy néha csak küszködésnek érezzük azt mikor leülünk és tényleg alkotni akarunk, mert általában 5-10 perc múlva jön valami örült vak ember és a nagy monoton rutin szutykokat kell csinálni akár mérettől függően tőbb órán keresztül is.Művészkedés nálunki ezen a téren igy sajnos szakmában ki van zárva.Az meg ha tényleg akad olyan akin ki élhetjűk művészeti hajklamainkat akkor,borul a legtőbb ember a végeredménytől és igen nagyot csodálkoznak, hogy a bőr vásznon ilyen csodát is létre lehet hozni.Ez itt nálunk évente maximum egy alkalommal történik meg......
2008-03-12 10:09:20
kimaradt :D :

egyáltalán mennyi művész engedheti meg magának, hogy művész legyen napi 24 órában?
2008-03-12 10:05:11
én a pályaválasztás körül (úgy jó 10-15 éve :P) gondolkoztam sokat a témán, és megmondom őszintén nem mertem belevágni úgy a művészetbe, h nem társítottam valami produktívabb dologhoz. (hozzáteszem, lehet, h nem is tartom magam annyira tehetségesnek, h csakcsupán a művészeti vonalon mozogjak, viszont nem igen akartam mással foglalkozni.)

kinek kell a művészet? hogy jut hozzá? mennyire lesz üzlet a dologból? ki engedheti meg magának? mennyire lehet belőle megélni? honnan tájékozódnak rólad, mint művészről? milyen tendenciája van a kínálatnak? milyen tendenciája van a keresletnek? milyen vonalat fog felvenni a "dolog" ezen kérdések alapján?

mennyire lesz tendencia a művészek körében az enyémhez hasonló mérlegelés-döntés? mennyire akarják majd összekötni a valódi művészetet más dolgokkal azok, akik nem tudják elképzelni, hogy valamilyen öszefüggésben az egész munkájukban/napjukban benne ne legyen?

mihelyst nem leszek egyedül ezekkel a kérdésekkel-döntésekkel, már ki fog térni valamerre a vonal, amiről kérdezel.
2008-03-12 08:52:00
Sziasztok!

Képzeld el Vidra, hogy láttam egyszer egy ismeretterjesztő filmet, ahol tudományosan bebizonyították, hogy Leonardo ismerte a fotózást!!!!
Egy magas torony falába ütött egy apró lyukat, és az azon beszűrődő fényt összegyűjtve, textíliákra volt képes rávinni ember alakokat.
Na azért ez nem piskóta dolog, főleg ha igaz...:-))))


Üdv.: Chilli
2008-03-11 21:11:21
Úgy gondolom, hogy a művészet az emberben van, nem a grafitceruzában, a vászonban vagy ecsetben. Amíg van ember aki késztetést érez az alkotásra, és valamilyen módon hátra akarja hagyni a lelke és tudata lenyomatát, nincs ok aggódni. Ha ez történetesen egy számítógépes programon keresztül valósul meg, ám legyen. Ha nem lenne a digit. műfaj, sok valóban művészi és értékes alkotással lennénk szegényebbek, mert ezek némelyikét manuálisan nem is lehetne létrehozni. A régi idők nagy mesterei is kihasználták az adott kor technikai lehetőségeit, szerintem Leonardo is használt volna pl. fotót némely munkájához, ha tehette volna.. Szerintem a technikai lehetőségek gyarapodásával a művészet világa is csak gazdagodni fog, a lényeg, hogy az emberekben is legyen rá igény. Én inkább bizakodó vagyok :)
Vidra
2008-03-11 20:45:44
Azta!
Bizony ez is egy lehetőség a sok közül.:-(
Azért én egy szebb jövőképben bízom.

Ha visszatérek az őskorig, ahol a barlangrajzok voltak, azok a jelrendszerek, amelyek egy embercsoport képi világát, a természethez fűződő viszonyát és a hitvilágukat is bemutatja nekünk modern embereknek, akkor tulajdonképpen olyan sokat nem változott sem az eszköz használat, sem az ábrázolás mód.

Egy fontos dolgot azonban megjegyzek. Az ősi emberek ezeket a barlang rajzokat nem művészi alkotásoknak szánták.
Én ma annak tekintem.

A számítástechnikai eszközök csak színesíteni tudják azt a palettát, amely az alkotó ember közege. Fantáziára, az emberi szellem időtlen erejére mindig szüksége lesz az aktuális kor emberének.
Ha egy társadalomban a művészetet már nem értékelik, illetve az adott civilizáció a művészetek bármely ágára nem fogékony, az a civilizáció elpusztul. Volt erre példa, mondjuk a Húsvét-szigetek őslakóival.

Üdv.: Chilli
2008-03-11 19:05:10
én szomorúan gondolok a jövő művészetére, vagy a művészet jövőjére.. szerintem teljesen át fogja venni a teret a digitális dolgok világa és szép lassan el fogunkjutni odáig, h nem gyártanak grafitceruzákat, sőt, ha dédunokáidtól kérsz egyet, h megmutasd remegő kézzel is tudsz még valamit rajzolni, nem túl értelmes arccal rádbámul majd és azt kérdi: mi az a grafitceruza? valami új program neve? én tisztelem azokat (pl Coffot) aki művészi fokon kezeli ezeket a programokat, de nekem a művészet az, amikor kézzel alkotsz valamit egy ecsettel, vagy tollal, vagy grafittal, vagy egy papírlappal amit gyűrögethetsz-hajtogathatsz.. és sorolhatnám.. szerintem ez egyre ritkább lesz majd, mert az embereknek egyre kevesebb lesz az idejük erre a rohanó világban. a gyerekeket meg olyan szinten terhelik már most az iskolában, h a stressztől az a maradék művészi vénájuk is elapad, amit tőlünk örököltek.. én sajnos így látom :((((
2008-03-11 17:46:36
Viccet félretéve....:-))))

Szerintem a művészet mindig is a jelenkor eszméire, a jen emberének a világról alkotott képére adott válaszreakció. Általában a kollektív eszmerendszerek mellett vagy azokkal szemben nyilvánultak meg. De mindig a jelen emberéhez szóltak.

Ha ezt veszem alapul, akkor millió iránya lehet a későbbiekben. Ha intelligens civilizációk közelségét egész konkrétan megtapasztalja a jövő embere, akkor más lesz a művészet színtere, de szintén más lehet, ha az anarchiák és világvégével fenyegető óriási háborúk lesznek.
Megint más a helyzet, ha mondjuk több tízezer évet szeretnék lépni előre. Akkorra már maga az emberi faj is külön vállhat, mert mint Cof is írta a lehetséges technológiai fejlődés már biológiailag is befolyásolhatja egyes ember csoportok fejlődését. Gondolok itt az érzékszervek megnagyobbodására és a végtagok elcsökevényesedésére.
Lesznek emberek akik egy egész életet leélhetnek majd anélkül, hogy akár egy lépést is meg kellene tenniük. Aztán a más égitesteket megtöltő emberek művészete is rejtegethet érdekes dolgokat. Pl.: milyen lesz majd egy a Mars bolygón lévő graffiti? Szóval ez a kérdés nagyon jó! Rendesen elengedheti az ember a fantáziáját.:-))))))

Üdv.: Chilli
2008-03-11 17:04:18
Isti! Te mit gondolsz ezekről a dolgokról?

Cof!:-)
Most elképzeltem a Mongol pásztort, ahogy a kecskesajt mellett nyomja a 3D-s szemüvegben a fullos képeket.:-)))))
Érdekes lesz a jövő, az biztos...:-))))

Üdv.: Chilli
2008-03-11 14:40:13
Vajon maga a szellemiség milyen lesz akkor ami mentén folynak az alkotások?Hajlítanám erre is a dolgot egy picit.
Mi jöhet még amire reflektálhat a művészet,a művész majd?
Amiek a gyökerei már ma még csak csíráznak....
2008-03-11 11:30:31
Még azt is elképzelhetőnek tartom,hogy nem kell majd a fizikális térben kiszabaditani a dolgokat,henem nagy virtuális galériákba gyüjtve öket a látógató ott a virtuális galériákban tudja majd az adott szobrott körbejárni és érzékelni megérinteni.ÉS vásárlásra is lehetőség lenne amelyet utánna a saját virtuális kis galériánkba elorozva bármikor megtekinthetűnk körbesétálunk megtapogatunk.Előnye lenne.Nem porosodik a fogdosásától nem zsirosodik el a felület és nem megy tönkre.Mindig olyan állapotban marad ahogy azt a művész elkészitette.ÉS ilyen módon a virtuális térben is biztosan feltünnének az aukciós házak ahogy az a való világban is van és lehetne aukciokat rendezni annélkül, hogy személyesen pl elutaznánk Londonba egy aukcióra.A virtuális térbe bármikor bárhonnan egy szenmpillantás alatt ott lehetnénk,és nem különbözne semmiben sem a valóságos fizikai tértől.....Huh ez már erősen Sci fi ;-)))) De a virtuális valóságot már nagyon sok helyen alkalmazzák ezzel agyunkat tökéletes módon megtévesztve.Pl csak nézzük az Új harci szimulátorokat ahol már keményen realisztikusan nyomják a harci szituációk kiképzését a repüléstechnikában,a harckocsizoknál de még a sima katonájknál is, különböző szituációs gyakorlatok alkalmával ahol a a katona bevetésen van a virtuális világben és minden teljesen valóságos.Ez a technológia a civil szférába is szerintem hamarosan ki fog szivárogni és része lessz mindennapi életünknek.Ennek lenne még egy nagy előnye.Pl ha az ember úgy dönt, hogy költözik akármilyen távolságra.Akkor a kis galériáját fogja és az adott lehetőslégekhez mérteni a kor technológiájának megfelelő adathordozon.Fogja zsbre teszi és viszi magával.Ez igen előnyös szituáció lenne mondjuk egy kétszáz szoborból álló gyüjtemény esetén.Na ezeka lehetőségek nektek művész úrak/hölgyek mennyire tetszenének?????
2008-03-11 11:10:24
Ajövő művészete.Ez eléggé érdekes téma.Meglátásom szerint közel az idő mikor a hagyományos alkotási methodusok mellett komoly teret nyer a virtuális alkotás amelyet igen egyszerűen ki lehet majd szabaditani a virtuális tér megkötöttségeiből.Ez mindenféle vizuális művészeti ágra érvényes szerintem.Jelen pillanatban is folyamatosan fejlesztgetik a különböző olyan jellegű programokat mint pl Mud,Zbrush ahol még egyenlőre a különböző hardverek és szoftverek együttes közreműködésével lehetséges realisztikus szobrok stb létrehozása.Ez ha igy halad szerintem odáig jút majd, hogy a VR sisakot és a kesztyüt magunkra öltve beléphetünk úgy a virtuális térbe ahol szó szerint programok ismerete nélkül is a saját virtuális kezeinkel alkothatunk úgy mintha azt a való világban tennénk meg.A technológiai hardverek fejlesztésével meg elérhetővé fog válni az, hogy pl a szobrainkat amelyeket a virtuál térben megalkottunk azokat egy számitógép vezérlésű lézeres vagy akármilyen más technológiai alkalmazás bevetésével megformálja a való világban is mondjuk köből az általunk létrehozott virtuális szobó tőkéletes mását.Vagy egyszerüen lehetőség nyilik ilyen módon arra, hogy a virtuál térben megfestett festményeket az adott technika alkalmazása mellett a saját kezünkkel festjük meg odabent és a vezérelt egység valóságos anyagokkal akár vászonre megfesti az adott képet.Nem egyszerű nyomtatásról beszélek hanem pl ha kenőkéssel rétegelem szét a vásznat akkor a program és az eszköz a fizikális sikon úgyanazt úgyanúgy rétrgrlve megalkotja a tökéletes másolatát a virtuális térben létrehopzott műveinknek.Természetesen a hagyományos methodusok is megmaradnak azon művészek számára akik nem tudnak az ilyen technologiai kütyükbe beruházni.Viszont a kétféle alkotás között semmilyen nemű különbség nem lessz értékében,mivel mindegyiket a művész hozta létre.Szerintem a technológiai fejlődés,fejlesztések,és probálkozások ezen irányba juttatják és iránnyozzák a jövő művészetét.Az hogyha valaki rendelkezni fog az adott technológiai kütyükkel nem jelenti azt, hogy művésszé válhat tudás nélkül, mivel az alkotást a virtuális térben is úgy kell majd létrehozni mintha csak fizikai sikon tennénk azt.Én nagyon örűlnék annak ha ez belátható időn belűl elérhetővé válna a művészek számára.Még tőbb lehetőség tárházát nyakunkba ömlesztve ezzel.Képzeljétek el azt, hogy amikor egy szobrász félrefarag valamit azt már nem biztos, hogy ki tudja javitani az adott alkotáson.Viszont a virtuális térben lehetőség van arra, hogy adott pontokig visszalépjen az ember és újra megpróbálja az adott formát hibátlanul kialakitani.ÉS akkor még a fizikális sikon nem történt semmi.Ahogy a virtuális térben elkészültünk alkotásainkkal és már úgy gondoljuk,hogy jó ahogy van és nem akarunk belenyúlni továbbá.Akkor a gépen nyomsz egy ENTERT esetleg szóbeli utasitást adsz a virtuál térben és,ez jobban hangzik ;-)))) Akkor a várakozó nyersanyagnak nekiesik a technológiai csoda és akár egy fél óra alatt reprodukálja azt a valóságos világban.Nekem ez nagyon tetszene az biztos.És van rá reális esély.Lehet ez az én életemben még nem lesz erre lehetőség, de hátha..
2008-03-11 10:03:23
Sziasztok!


Magamból kiindulva...

Ha lehetőségem nyílik rá és elmehetek egy apró faluba lakni, akkor a lenolaj és a higitó illata fogja belengeni a tornácomat...
Ha egy nagyvárosba tévedek, valószínűleg a hulladékokból fogok csinálni valamit, ráadásul valamilyen kommunikációs eszközzel még beszélni is fognak.

Véleményem szerint a környezet befolyása alatt fognak évszádok múlva is alkotni az emberek. Nem fog eltűnni az ecset meg a festék sem. Csak még több eszközt fognak használni a mondanivaló megjelenítéséhez.
A civilizált társadalom a "felgyorsult világ" illúziójában ringatja magát. Ezzel szembe a Mongol pásztor a kecsketejet feji, majd sajtot készít belőle, mint ahogyan azt evezred óta teszi.:-))))) Ezt is fogja tenni, ha haggyák...

Üdv.: Chilli
2008-03-11 00:16:57
Szerintem lényehében megmarad ugyan olyannak, csak éppen a helyszín lesz más. Ha festéket össze tudod keverni a virtuális térrel az már valami frankó lesz. :D De nem agyalok ezen. Mert a jelen jobban leköt. :D De feltételezésnek nem rossz.
2008-03-10 19:07:37
Minenre gondolok,de inkább a felfogás és a művészet irányára gondolok személy szerint,milyen ideológiák,elméletek mentén folytatódik mindez tovább.
2008-03-10 11:41:24
Reméljük az apokalipszis még várat magára,bár időtlen idők óta várják,sejtik szinte látják.:-)
2008-03-09 23:34:24
Gondolkodnék pár napot, ha nem gond...
2008-03-09 23:34:20
Gondolkodnék pár napot, ha nem gond...
2008-03-09 22:26:30
Érdekel a véleményetek,hogy mopndjuk h fog kinézni évtizedek múlva a művészet a világon.milyen térben fog folytatódni merre tart stb.Milyenek lesznek a művészek a jövőben?stb