Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció
Belépve (0)
Vendég (174)

Mai alkotások: 3
Havi alkotások: 13
Összes alkotás: 28.867
Regisztrált felhasználó: 2.387

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-02-17 20:35:19
Kb. egy hétig nem vagyok netközelben és egész könyvet irtok ezalatt. :) Gondolkodtam hogy a két "csatatér" közül hova irjak, de végülis tökmindegy, irok ide. Lehet hogy kissé túlságosan föl lett ez az ügy fújva nem? Tényleg hálás vagyok, hogy ennyire mellém álltatok néhányan, és nagyon jól esik, és köszönet érte, de már itt a fórumon egymást is elkezdtétek gyilkolni... :( Az az érzésem támadt végigolvasva a fórumot, hogy végülis mindenkinek igaza van részben vagy egészben! Olvashatunk érveket, ellenérveket, de az az igazság, hogy ahány ember annyiféle gondolkodásmód, ízlés, intelligencia, szubkultúra, stb... Van akinek lerágott csontnak tünik egy a Butterfly, vagy akármelyik munkámhoz hasonló kép, van aki Boris Vallejo másolókat istenít (itt meg kell jegyeznem hogy ök is biztos baromi sok munkát fektetnek az alkotásaikba, és ha tömegcikk akkoris elismerem müvészetnek ha ilyen festményt látok). Kritikája is mindenkinek van általában, a saját izlésének, stb. megfelöen. Természetesen én is jobban örülök annak, ha valaki elmondja mi miért nem tetszik, vagy hogy a helyemben mit változtatna. Ha van értelme lehet hogy megfogadom. De az is jól esik ha valaki csak annyit ir hogy "tetszik". Ha nem ir senki semmit az a legrosszabb.
Azt irta R.L. valamelyik hozzászólásában, hogy "a kép létrehozásának technikájára, vizualitására, a belőle áradó hangulatra" gondolt. Hmm.... technika: PhotoShop, ehhez többet nem tudok füzni. Vizualitás: bocs... nekem tetszik, és ezentul is olyat fogok csinálni ami tetszik nekem. Hangulat: új félév, tantárgyfelvétel-idegbaj, szünetvége-fösuliundor, fásultságérzés, hagyjonmindenkibékén... leülök PhotoShopozni. És várom a pillangót. (most már jó ) :)

Blessed be!
2006-02-17 16:21:28
Kala: Mibol vontad le ezt a kovetkeztetest?
2006-02-17 15:13:18
Srácok szerintem nem egymást kéne marnunk itt.Megoldást kéne arra találni,hogy a nem kellöképpen alátámasztott negativ kritikát a felhasználó kérésére törölje egy moderátor a munkája alól.És ezt alkalmazhatnánk a jó kritikákra is mert akkor nem lenne elég "Ez überfasza"kijelentés.Mert úgye ha tetszik valami azt is meg lehet indokolni,hogy miért tetszik.Szerintem ez is egy jó megoldás lenne.És ennek következtében meg tényleg tanulhatnánk bármilyen kritikát is kapunk és bárkitől.Csak meg kell indokolni,és akkor pl én is rálátók az adott műre valaki más szemszögéből.És szerintem ez igy korrekt is lenne...
2006-02-17 15:00:27
Hát Elend ezt jó magvasan megfogalmaztad. Ha valaki leír, vagy elmond valamit, ami neked nem tetszik, akkor földet rá. Ha viszont te írsz olyat, amivel mások nem értenek egyet, akkor csak egy vállrándítás bekaphatod stílusban?
2006-02-17 14:41:05
Kala: Ne olvasd...
2006-02-17 14:32:59
Elend! Tőled sem olvasok mást ebben a témában, mint hogy mi az ami rossz valaki más kritikájában. Eldobom az agyam helyét!!!! A kritika kritikája. Tényleg ez a fontos??? Az előbbiekben már írtam, hogy sztem kifejtette, hogy mi az ami nem tetszik neki. És akkor mi van? Hadd mondja. Meg hogy pakoljon és te megmondod, hogy mit kell javítani? Gondolom ezt úgy értetted hogy SZERINTED. Vagy lehet hogy már túl régen kalandoztam az Artagorán és aztóta Elend lett a művészeti vezető? Még nem kaptam meg az erről szóló körlevelet. Kezdek ettől az önteltségtől bosszús lenni.
2006-02-17 14:29:43
Még annyit,hogy nem véletlenűl van bekapcsolva minden munkámnál a free hozzászolás.De komoly átgondolt negativ kritikát várok ha legalább már én élek azzal a gesztussal,hogy szabadon engedek hozzászolni,és nem csak itt regisztrált tagoknak.
2006-02-17 14:19:33
Kala nem utálunk,de ez esetben elend-nek kell igazat adni.Az egész abbol robbant ki,hogy egy ilyen sima kis kritika jött egy ráadásul nem is regisztrált arctól Alvarához"Lerágott Csont"Az én egyik művem alá meg Gyakorolj még!!!! sokat cimű kritika xy szintén nem reggelt arctol.Ezen akadtam ki.Ha meg figyelmesen megnéze néhány kritikát akkor láthatod,hogy Elend is irt már olyat nekem"Lerágott csont".De alátámasztottabnak éreztem tőle ezt a mondatot és nem csak azért mert regisztrált tag ezen az oldalon.Töle legalább láttam műveket és ráadásul sok kritikájában Kifejti azt is,hogy szerinte miért lerágott,vagy miért sorozatgyártott munka amit éppen szemlél más alkototól.Igy korrekt a negativ kritika is.És abszolut nem arról van szó,hogy überfasza mitom én milyen metálistenkirály alkotást küld be valaki.Azzal viszont szerintem te is tisztában vagy,hogy fikázni marha egyszerű,de ezt megindokolni már nem annyira.Ha az ember akarna és igazán szörszálhasogato lenne akkor mindenki belekötne mindenkibe,és minden alkotásba.Sokan még akkor sem tesszük ezt ha az adott pl grafikai megnyilvánulásba bele is lehetne mert a szinvonala kb egy 7 éves gyermekét közeliti meg.És erre jött ez az xy nevü arc,hogy mert erre az oldalra mindenki minden szart felrekhat és az általuk emlitett oldalon innem nem álnák meg a műveim a helyűket.Hát milyen egy seggfej az ilyen faszkalap????Különben meg remélem ezt olvassa xy is,mert akkor közlöm vele,hogy több oldalon is szerepelnek a műveim,komoly oldalakon és mindenhol megálták eddig a helyüket.Úgyhogy ez sem jött be ;-)))Ha meg negativ kritikát kapok én azt is szivesen fogadom mert kell a negativ kritika is de legalább indokolja meg,hogy szerinte miért az a véleménye,ha már a műveiből nem is tanulhatok.Mert kerestem kedves barátainkat az emlitett oldalon de ott sem szerepelt még csak hasonló nickel sem enber,hogy esetleg ott megnézhettem volna a műveit.Részemről csak ennyit akartam mondani,és le is zárom a témát.Kala töled meg szivesen vennék egy két tippet a Wacompad használatával kapcsolatban,ha nem problema.Mert eddigi tapasztalataim alapján jóval nehezebb mint a fizikális világban alkotni.
2006-02-17 13:58:46
Kala: Tegye le. Akkor esetleg kozlom vele, hogy az elsopillanatos "egyeni benyomasokon" tul megis mitol olyan rossz, es mit lehetne javitani. Csakhogy egyelore fikazason tul epkezlab gondolatoknak nagyon hijan van a mondokaja.
2006-02-17 13:06:54
Mivel ekkora por lett kavarva ebből a Raven Lord ügyből, úgy gondoltam én is megnézem már, hogy mit is írt. Nagyon mérgesek vagytok erre a "jóemberre". Elend, ha jól értelmeztem a hozzászóló írásait, akkor én úgy látom, hogy elég bőven kifejtette azt, hogy mit ért "lerágott csont" alatt. Ellenben azt vettem észre, hogy többségében azok az alkotók sérelmezik ezt a negatív kritikát, akik hasonló technikával dolgoznak. Kicsit úgy érzem, hogy elszemélyeskeditek ezt a (Elend szavaival) "beszólást ". Az olyan kijelentésektől, hogy "amíg nem tett le valaki valamit az asztalra addig kussoljon" kész vagyok. Vajon mit szólnának azok, akik így beszélnek akkor, ha az illető, (aki éppen keresztre feszítés előtt áll egy kijelentés miatt, ami néhány embert érzékenyen érintett) tényleg lepakolna az asztalra, az állunk meg leesne. Vajon akkor elkezdődne a bocsánatkérési hullám? Vagy büszkeségből csakazértis tovább hajtogatnák (ebben a nem éppen felnőtt stílusban) az első sértődöttségből fakadó indulatos megnyilvánulásaikat? Lehet, hogy nadix-szal együtt engem is utálni fogtok, de sztem nincs azzal semmi baj, hogy más vélemények is megfogalmazódnak (ráadásul szerintem ez esetben épp elég kimerítően megindokolva), mint az "überbrutál" (hányok tőle) kritikák.
2006-02-17 11:34:25
nadix: Itt arrol van szo, hogy jon egy f$%kalap, aki maga semmit sem mutatott be, es leugat valakit, mert o eredeti es majd megmutatja, hogy nem koveti a dicsero trendet.
Szvsz KELL <<kritika>>, kontroll nelkul konnyu elszallni. Azonban sem a "fu de jo" sem pedig "ez mar leragott csont" nem az. Ezek beszolasok, amelyek egyeni velemenyt tukroznek, semmifele konkret utalassal a tartalomra.
2006-02-17 09:24:31
SteelGirl :]
2006-02-16 23:50:18
Akkor osszegezzuk a folyamatot: Lord leugatta Alvara-t, Coff666 ezen kiakadva megnyitotta ezt a forumot, elmarasztaltva Lordot a kijelenteseert, iezek utan itt mindenki egy emberkent melle allt (legalabbis tobbsegeben), ami azert becsulendo a tarsasagban:) Bolcolgattunk ezt, boncolgattunk azt, majd jott nadix, az igazsagos :) es jol leszolt mindenkit:) mert szavainkban nem lelte az arany kozep utat. Tudom a probalokozas a tortenet igenyes leirashoz most elmaradt (maskor legalabb a szandek meg van, ha nem is vagyok kepes megvalositani), de kijelenthetjuk, h megtanultuk a lecket: ne csak a alkotasokhoz alljunk hozza nyitottan, hanem a kritikakat is igyekezzunk tobb szemponbol korbejarni, mert valahol mindenben van, ha nem is tobb, de egy kis igazsag.
2006-02-15 20:26:04
Üdv mindenkinek!
Ebben teljesen egyetértek Cof666-tal. Minden hozzászólást nem olcvastam végig, de úgy gondoltam a véleményem idegépelem. :)
Aki azt, mondja, hogy ő nem merít senkitől sem ötletet az szerintem hazudik, vagy zseni. De én inkább az előzőt tartom valószínűbbnek.
Persze, én azért nem háborodok fel, az ilyesmin. Maxium nem veszem komolyan, de ez már egy egyéni kérdés. :) Aki, meg ért hozzá és tudja mi munka van egy ilyen kép elkészítésével, az biztosan nem is ír ilyen véleményt, vagy meg is indokolja.
2006-02-15 16:00:54
Most látom csak, mennyire felborzolta Raven Lord a kedélyeket Alvara művénél. Részemről minden elismerés azoknak, akik meglevő eccerű fotókat át tudnak változtatni mindenféle csodaprogrammal, mint láttam, igen jó dolgok sültek ki belőle (kíváncsian várom a másik fórumos téma megvalósulását is, hogy egy művet többen is átformálnak a maguk kedvére). Én ehhez sajnos nem konyítok. Mivel azonban más területen sem büszkélkedhetem kiemelkedő tehetséggel, soha nem írok negatív kritikát másoknak. Sőt, szinte csak azokhoz írok, amik a tetszetősek közül is a best of-ba tartoznak, ergo sok szép munkát szó nélkül hagyok. Summa summárom a "lerágott csontot" én sem tudnám besorolni, szerintem egy valami sok oldalról is megközelíthető, csak nyitottság és érdeklődés kérdése, hogy hogyan fogadjuk. Hogy hogyan ábrázolunk valamit, az függ a tehetségünktől és a lelki beállítottságunktól. Szerintem az a jó, ha az adott mű elárul valamit az előzőekről. Pl. Alvara munkáit azt hiszem megismerném, akkor is, ha egy idegen művét tennék elém, mert elég sokat láttam a munkáiból ahhoz, hogy azt mondjam, ez az ő keze nyomát viseli. És nem azért, mert egyformák, hanem mert kialakult stílusa van.
Alkothatnék újat én is. Mondjuk lehányhatnék egy színes kartont, vagy vásznat. Mondja rá valaki, hogy nem művészet, ha megszáradt. :) (Persze közel menni nem érdemes...) Láttam már olyan kiállítást, ahol megkérdeztem magamtól, ebben mi a tüdő művészi? Biztosan látott benne valaki fantáziát... Nekem viszont csak az jött le, hogy egy időmilliomos biztosan unatkozott, és azt képzelte, hogy ő művész.
2006-02-15 05:23:15
Ha mar nyomon kovettem a forum esemenyeit, ugy dontottem en sem maradhatok szo nelkul. A "leragott csont" kifejezes onmagaban is eleg relativ, hat ha meg kulonbozo emberek szemszogebol nezzuk a "kerdest". Nem biztos, h ami egyeseknek mar a konyoken csopog ki, az massal is igy van, sot... Az is konnyen megeshet, h ugy alkotunk valamihez hasonlot, h mi ennek nem is vagyunk tudataban. Persze nehez lenne olyan dolgot alkotni, ami nem hasonlithato valamihez, mivel az evszazadok soran akadt par ember, aki szinten ceruzat vagy tollat ragadt (vagy ami a keze koze kerult:) es alkotott. Kulonben is aki csak kozhelyekkel dobalozik egy mu lattan, az is elgondolkozhat azon, h amit beszel az ugyancsak leragott csont... amit annyian hasznaltak mar elotte. de ha mar valaki ezzel a kifejezessel el, legyen olyan kedves es definialja, mert nekem pl ez igy eleg behatarolhatatlan fogalom, hiszen minden a viszonyitas kerdese. Es ki donti el, h mihez viszonyitsunk? Kinek van ehhez joga? Tudjuk, h nem az donti el egy mu erteket, h alkottak-e mar hozza hasonlot... hanem a megkozelites, a megvalositas. ha pedig ezzel van problemank, onnantol kezdve ezt meg is lehet indokolni, es maris minden egeszen mashogyan fest majd. Ugy velem lehet velemenyt nyilvanitani, sot nem csak akkor ha olyan nemtetszesnek adunk hangot, amit konkret hibakkal is ala tudjuk tamasztani. Viszont, ha mar szujektivan velekedunk, probaljunk meg ennek emberi format adni, hiszen mindenki velemenye csak egy a sok kozul, legyunk annyira igenyesek magunkkal szembe, h ne csak leragott csont minosegbe meno sorokkal dobalozzunk... Ezek utan johetnek a negativ velemenyek is!
2006-02-14 21:49:23
Én is idefirkantok már egy kis véleményt. Kritikus, és alkotói oldalról is. sajnos, vagy nem, de sok kritikus bizony-bizony nem alkot. De attól érthet hozzá, vegyük alapul a "nagyokat" . De alkotóként elvárom, hogy ha valaki negatív kritikát firkant az adott mű alá akkor az igenis legyen építő jellegű. Ne "fikázzon" értelmetlenül, és a "lerágott csont" nem éppen értelmes kritika. Az, hogy valami nem tetszik, egy dolog, ha technikailag van benne hiba, és erre világítanak rá, az egy másik dolog. Nyugodtan kritizáljon az is, aki nem alkot. Attól még lehetnek értelmes hozzászólásai, építő kritikái. Azt hiszem ennyit akartam mondani, és remélem a "csak firka, lerágott csont, nem tetszik, mert ez egy szar.." kezdetű kritikákat egyre kevesebbet láthatjuk az oldalon. Ha valaki nem képes értelmesen, érdemben véleményt nyilvánítani, (had fogalmazzak kicsit erősen) MARADJON KUSSBAN!
2006-02-14 16:04:33
Megnéztem a thomas által emlitett oldalt.Hát mit mondjak klón hegyeket találtam.Anime,Fantasy,Sci-fi műfajon belül.Azokban a képekben is csak lerágott csontot láttam ezerrel sok és más megfogalmazásban.Voltak tehetségesebbek,full profik,meg nem túl jók is;-)))))De teljesen más műfajt üznek mint amit itt Raven lord úr/hölgy mert neme ugye ismeretlen leszólt.
Azon az oldalon csak olyan képeket találtam amik reprintnek poszternek stb valók és az OBI-ban ténylegesen találkozhatunk ilyen képekkel a poszterosztályon.;-)))))Úgyhogy én itt részemről le is zárom a lerágott csont témát,mert nem is érdekel,mert lehet,hogy a lerágott csontot is profin meg lehet csinálni egy másik szemszögből.Értem ezt képekre ;-))))
2006-02-14 11:24:44
Raven Lord (mekkora eredeti nicknév) írta nekem, hogy art.rpg.hu. Oké, meg is néztem, nem is rossz (bár abszolút nem az a műfaj, mint az a kép, amit akkor lefikázott - látszik köze sem volt a srácnak az irányzatok közötti különbséghez), de ugyanúgy mondhatnánk arra is, hogy lerágott csont, mert ugye Lockwood és Boris Vallejo... Szerintem nem kell feltétlenül spanyolviaszt sz@rni, a lényeg, hogy önmagadat add az alkotásban.
2006-02-14 11:11:16
Elend: Sorry, az ugyanolyant sarkítottnak éreztem. Végülis teljesen egyetértek veled, lényegében ugyanezt írtam pár hozzászólással lentebb.
Csak annyit tennék hozzá, hogy mondjuk sokan elfogadják, azt az értelmezést, ami a tankönyvekben vannak, és nem gondolkodnak el egy irodalmi művön a saját fejükkel, attól még nem lesznek "csürhe", viszont lehetnek kirívóan többen, ahogy szerintem vannak is. Tehát a saját, eltérő értelmezéseddel kisebbségben maradsz, vagyis attól, hogy te úgy látod, hogy nincs senki, aki körülötted ugyanúgy gondolkodik vmiről, attól még nem biztos, hogy veled van a baj...
2006-02-14 02:13:26
Elysium: ezt expliciten megcsavartad, ugy, hogy kezdem nem erteni. Ugyanolyan... hasonlo; persze, valoszinuleg nem egyezik meg atomrol atomra. Errol mar irtam. Attol vagy egyedi, ha "maskeppen" gondolkodsz, mint a "csurhe". Viszont ha Ady ugy irt a zold almarol, hogy mindenki masnak okes volt, csak neked nem, akkor veled van a baj.
2006-02-13 23:50:03
Elend: Olyan nincs, hogy ugyanolyan. Az plágium. Hasonló van.
2006-02-13 23:48:26
Bocsánat félreérthetően fogalmaztam. A "mit" - nél, én a "miről" - re gondoltam...
Példáull mindenki mondhatja, hogy Ady a zöld almáról írt, ha te úgy érzed, hogy a pirosról... Neked ezt mondta, te ezáltal lettél több a verstől. Így értettem.
2006-02-13 23:39:30
Elysium: remelem, ezt nem gondoltad komolyan. Az hogy mit ir, es a nezoben az mit valt ki, szerintem osszefugg. De igen, fontos, hogy mit/hogyan ir. Nem arrol van szo, hogy kifogas. Egyszeruen fasultsagot idez elo az X-edik ugyanolyan mu. Az ember termeszetes reakcioja, hogy ujat akar.
2006-02-13 23:27:43
"Nyilvan a "megszolaltatasahoz" is ember kell: a nezo"

Én ezt emelném ki. Nem az a lényeg, hogy az író mit/hogyan ír, hanem, hogy az olvasóban milyen érzéseket kelt. Az pedig nem kifogás, hogy lerágott csont...
2006-02-13 21:43:32
Végülis..... Mona Lisa-nak is rajzoltak bajuszt :)
2006-02-13 15:47:58
A gond ott kezdodik, hogy senki sem pontositotta, megis mi az, ami MAR nem "masolas", illetve mi az ami MEG annak minosul. Nem hinnem, hogy nem lehet eredetit alkotni(amenyiben valaki felreteszi azt a szelsoseges nezopontot, hogy juj ezek is Arial betuk, fuj masolas; ez a kep is voroses arnyalatu, biztos xytol nyalta az otletet satobbi). Csak ehhez egy kis tajekozodas szukseges, hogy mit is valositottak mar meg. Tema szerint nehezebb ujat letrehozni (ismetlem, NEM tartom lehetetlennek), de a megvalositas/megfogalmazas modja, egyedi kell(ene) legyen. Itt megintcsak johetek a szelsoseges peldakkal: pfuj ez is egy fotomontazs, gyalazat. Szvsz egy kep a mondanivalotol kel igazan eletre. Az alkotas pedig harc a technikai tudas korlatai es az alapotlet minel hianytalanabb kifejezesere iranyulo igyekezet kozott. Amennyiben az uzenet atjon, a mu "beszel", az alkoto sikerrel jart. Nyilvan a "megszolaltatasahoz" is ember kell: a nezo. Az is bizonyos, hogy az ertelmezesek arnyalatnyival elternek egymastol, az emberek erzekenysegenek/fogekonysaganak/fantaziajanak fuggvenyeben,de megiscsak leteznek kozos vonasok.
Egyetertek azt illetoen, hogy ha valaki mar hozzaszol, "viritson" is valamit, hogy legyen tisztazva: mennyire lehet komolyan venni a "velemenyet".
A leragott csonthoz montazs kategoriaban: ha valaki hasonlo kepekkel, hasonlo beallitasokban, hasonlo techniai megoldasokat alkalmazva keszit x (x>3) munkat,az a sorozatgyartashoz kezd hasonlitani, vagyis megszuletik a giccs. A hasonlo bovebb kifejtese: amikor egy munkat nezek az az erzes kerulget, hogy ezt mar lattam ugyanettol az embertol, ugyanigy.
Ertelmezes szerint hogyha peldaul 100 ember muveli ezt, es az alkotasokat kiallitjak, akkor ohatatlanul a "leragott csont" gondolatot provokalja ki a nezobol.
2006-02-13 12:45:20
Az előzményeket meg megtaláljátok Alvara-Butterfly cimű képe alatt...
2006-02-13 12:37:41
Akkor itt mint ahogy Alvara egyik képe alatt is irtam mindenkinek várom a véleményét a témával kapcsolatban.Itt lehet bövebben kifejteni,hogy akkor mi a nem lerágott csont!!!!!
2006-02-13 10:38:03
Na szóval azért hoztam létre ezt a topicot mert az egyik alkotó művénél már megint ezt az általánosságban használt jelzöt találtam kritikaként.Ami nem kritika hanem egy szar.Mert ilyen alapon mindenkinek minden munkájára rá lehet mondani e szép magyar kifejezést.Mert akaratlanul is mindenki csak olyan replikát bir létrehozni bármilyen kategóriában amilyen már létezik esetleg valamilyen más megközelitésben.Értem ezt Irodalmi művekre,fotókra,rajzokra,versekre,és minden egyébb másra.Mindenki meriti valahonnan az inspirációt,ami általában meg is látszik az adott művén.Éppen ezért teljesen egyedi és egyszeri dolgot igazából lehetetlen létrehozni,mert akaratlanul is hasonlithat egy olyan műre ami már sokkal korábban,vagy profibban elkészült az idők folyamán.Ezt senki sem birja kiküszöbölni,és ez az oldal nem is erről szól.A másik dolog ami rettentően feldühitett annak ellenére hogy van free hozzászolás,hogy olyanok irják néha a műveinkhez a negativ kritikát akinek semmilyen köze nincs az adott műfaj keretein belüli alkotói folyamathoz,ezáltal nem is birom acceptálni a véleményét söt kifejezöen sértönek tartom,mert nem produkálja az illető legalább azt a szinvonalat,vagy esetleg mégjobbat amit az adott művész az adott műfajon belül.