Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó:
Alkotások száma: 0
Regisztrált:
Belépett:
Publikált rovatok
Még nem töltött fel alkotást.
Feltöltve: 2007-01-01 23:34:11
Megtekintve: 750
Koporsó
.A pincében ült a két barát, itt a kazán miatt jó meleg volt és nem zavarták őket se a gyerekek, se az asszony nép.
A Vén Guszti itt alakított ki magának egy kis szerelő sarkot, igazi ezermester volt. Tizennyolc évet dolgozott a legendás "rozsda temető"-ben. Biciklitől kezdve, tankon át a repülőig mindent szét szerelt már, és állítom össze is tudná szerelni azokat. egyszerűen műszaki zseni.
Csak nem tanulhatott, 15 évesen, mivel megnősült,dolgozni kezdett. aztán jöttek a gyerekek, sorban, négyen. ez volt ez első és egyetlen munka helye. az úgynevezett rendszer váltás ezt a telepet is felszámolta. elvesztette a munkáját, és szó szerint belerokkant. Pedig még fiatal volt úgy harminc, harmincöt.

Kuzmics pihenni járt át hozzá , vagy ha valamivel nem boldogult és ha csak beszélgettek róla, máris megtalálta a problémájára a megoldást. akár valamilyen gépről, vagy bármiről volt is szó.
Kuzmics asztalos lett, szerette is a szakmáját, de csak kicsiben egyedül dolgozott, így is viszonylag jól eltartotta a családot. neki csak három gyereke volt, és ezért is sokan megszólták :-miből tartod el majd Őket, főleg ha nagyok lesznek.....
Gusztival pici koruk óta együtt nevelkedtek, szomszédok voltak.
Őt azért macerálta,a famíliája, hogy mikor jön a többi puja???:::
Köz tiszteletben álló cigány család volt az övék.

Sokat töprengetek azon, mihez kellene kezdeni , hogy könnyebben éljenek, illetve hogyan lehetne egy kis pénz magot összeszedni, és persze meggazdagodni.
Guszti rendszeresen kérdezte:-nincs valami munkád Kuzmics??Kuzmics a díványon feküdt és nyögött nagyokat,becsipődött valami a derekában. egyszerűen haldoklott szegény, épp úgy ahogy csak a férfiak tudnak.
a csörgő telefont asszonya , Judit vette fel.
_tessék!-
-jó napot kívánok, Kuzmics urat keresem,
-parancsoljon , a felesége vagyok , Őt most nem tudom adni, miben segíthetek?
- Huszár Lajos vagyok, és egy közös ismerősüktől kaptam meg az önök számát. egy termék prototípusának a legyártásáról lenne szó, és esetleg ha úgy alakul a gyártását kellene megszervezni és vezetni.
-igen , és milyen termékről lenne szó?
-természetesen fa ipari termékről, egy általánosan és bizony gyakran használt termékről. amit valószinüleg sorozatban is lehetne gyártani. ...
-igen de mégis mi ez a termék,?--
-egy pillanat, először is tervet és számításokat kellene végezni
-igen, de mégis milyen termékről van szó- lett egyre kíváncsibb Judit. Kuzmics pedig már érdeklődve figyelte a beszélgetést.

- valójában, koporsó gyártásról lenne szó.
-koporsó?!?!-kiáltott fel az asszony, és ezt meghallva Kuzmics legurult a földre.

nem volt egyszerű a koporsót legyártani,sehol egy derékszög, és mindenütt bonyolult illesztések. de elkészült az első két darab. ott állt a műhelyben,a falnak támasztva.

mikor Kuzmics át ment a Gusztiékhoz, érezte, valami megváltozott, az asszony, igazi hosszú szoknyás cigány asszony, csak fagyosan köszönt, és a gyerekek, se szaladgálták körbe őt.

Judit is, mióta elkészült az első "termék" sötétedés után már nem ment hátra a műhelybe, de ezt Kuzmicsnak csak később merte bevallani.


Lent ültek megint a pincében, a két "öreg", és beszélgettek.
-nem lenne rossz ez a koporsó készítés,-mondta Kuzmics- mert lássuk be erre mindig szükség van, és bölcsőt már azt is készítettem csak kevesen rendelnek.
aztán ha beindulna a sorozat, neked is lehetne valami meló.
- á , nem értek én a fa munkához - szabadkozott Guszti
- nem baj, tudok neked egy jó állást, Te lennél a meós.
Guszti már szóhoz se jutott, de volt egy sejtése, hogy ez a koma talán már nem jár tiszta úton.
Mielőtt - folytatta Kuzmics - kimenne a műhelyből a kész termék, mindbe befeküdnél, és súly próbát tartanánk!!-
és már nem tudta tovább visszatartani a nevetését.
Kuzmics Te piszok!!! Takarodj!!!!! tudtam hogy már megint valami hülyeségen töröd a fejed!!!!!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2007-01-16 23:56:00
m-atredes .. egy szóban kifejezte mindazt, amit alattunk írtak :) Csatlakozom m-atr-hoz :) (aput is gusztinak hívják..aki szintén ezermester:))) Lae
2007-01-10 13:40:32
Frankó!
2007-01-10 04:58:24
ez mármár klasszikusokat idéző kellemes kis szösszenet, csak gratulálni tudok hozzá, remek munka, és rendkívül szórakoztató.
2007-01-02 22:23:32
:))