Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Pszicho-nyuszy
Alkotások száma: 74
Regisztrált: 2004-10-25
Belépett: 2019-12-25
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (2)
-Egyéb prózai alkotások (2)
-Versek (59)
Képgaléria
-Mobilfotó (9)
Feltöltve: 2005-10-24 15:09:38
Megtekintve: 11935
Barátom (érvelés a barátság mellett)
"Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondaná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire a búrát tettem, mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam... Ő a barátom."
Azt szokták mondani, hogy az igaz barátság az, ha helyet adunk a szívünkben valakinak, aki legalább annyira fontos, mint saját magunk. Igaz barát az, aki feltétel nélkül tud szeretni, annak ellenére, hogy tudja ki vagy, ki voltál és talán azt is ki lesz majd belőled. Az igaz barát az, aki belelát az életedbe és tudja mi a jó neked. Aki látja a fától az erdőt és megpróbál megóvni a csalódásoktól. Aki meghallgat, ha baj van, ha nagy öröm ért, vagy ha egyszerűen beszélgetni van kedved.
Sok olyan ember van, akit elfogadunk barátnak, aztán csalódunk. Nem felelhet meg mindenki barátnak. Hatalmas felelősséggel járó szerep ez. De amikor jönnek a problémák, amikor segítségre lesz majd szükségünk, akkor kiderül ki az igaz barát. A feltétel nélküli feláldozás. Ez talán az a tulajdonság, ami leginkább kéne, hogy jellemezzen egy barátságot:
"-A barátom nem jött vissza a rohamból, Sir. Kérek engedélyt kimenni és megkeresni őt.
-Nem engedélyezem- mondta a tiszt.- Nem akarom, hogy kockáztasd az életedet egy olyan emberért, aki valószínűleg halott.
A katona ennek ellnére kiment, és egy óra múlva maga is halálosan megsebesülve, halott barátjának tetemét cipelve tért vissza. A tiszt dühöngött:
-Mondtam, hogy halott. Most aztán mindkettőtöket elvesztettem. Mondd volt annak valami értelme, hogy kimenj, és becipelj egy holttestet?
-Ó, persze, hogy volt, Sir- válaszolta a haldokló.-Amikor megtaláltam még élt. És azt mondta nekem: "Jack, biztos voltam benne, hogy értem jössz."
A barátságot egy bonyolult képletként is fel lehetne írni. Miből is áll a barátság? Mi is az, ami összehozhat két embert? Az első és legfontosabb dolog a bizalom. Bizalom nélkül nem létezik barátság. Sőt egyáltalán semmiféle őszinte emberi kapcsolat nem létezik a bizalom nélkül. A második fontos dolog a közös érdeklődés, hisz ez adja a barátság lényegét. Ismerős a mondás: "Madarat tolláról, embert barátjáról". A képletünk harmadik összetevője a "bajban terem az igaz barát" mondás. Ez mutatja meg, hogy valóban barátság -e az, amit mi annak hiszünk. Az igaz barát a bajban terem és a hamis ott tűnik el. A negyedik tag az idő tényezője. Az idő bizony múlik, eltávolítja egymástól a felszínes barátokat és szorosabbra fűzi az őszinte barátságokat. Végül a barátság ötödik alappillére a kölcsönösség. Kell, hogy mindketten kölcsönössen akarják egymást és egyenrangú partnerek legyenek. Ha ezek nincsenek meg egy kapcsolatban, akkor nem beszélhetünk barátságról, maximum valami emberi kötődésről, de ez messze van a valódi barátság fogalmától. Nagyon szép megfogalmazás az arisztotelészi: "A barátság egy lélek, mely két testben lakozik."
Barátot találni nehéz. Seneca gondolata: "Előbb mérlegelni kell, hogy kit választasz barátnak, de utána már hűségesnek lenni". Ez talán azt jelentheti, hogy ne engedjünk magunkhoz közel hamar embereket, mert akkor silány kapcsolatra és keserű csalódásokra számíthatunk. Ha viszont elfogadsz valakit igaz barátodnak, akkor maradj hozzá hű. Ahogy az okos róka "A kis Herceg" mesében mondja:
-"Megszelíditeni, azt jelenti: kapcsolatot teremteni.
-Kapcsolatot teremteni? kérdezte a kis herceg.
-Úgy bizony-mondta a róka.
-Te pillantanyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz megszázezer. De ha megszelíditesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel a számomra a világon. És én is egyetlen leszek a számodra."
Az irodalomban is számtalan példa volt igaz barátságokra. Petőfi Sándor egyik barátja és támogatója Várady Antal volt. A Nemzeti Kör jegyzőjeként szerepet játszott Petőfi első verseskötetének kiadásában. Petőfi Sándor Levél Várady Antalhoz cimű művében említést tesz barátságuk őszinteségére, hisz aki önfeláldoz, vagy bosszút ál,nem lehet más csakis igaz barát:
"Hát megtörtént a párbaj? s élsz-e még?
Ha főbelőttek, tudósits felőle,
Ird meg tüstént, hogy Pestre felrohanjak;
És bosszut álljak éretted, barátom..."
Mit jelent egyáltalán a barát szó? Egy könyvben ez olvasható: "Legmélyebben értelmezve: nem ellenfél. Előfeltétele, hogy ne a hús-érdekeink pillanatnyi aktualitásán, vagy az érzelemvilág átmeneti hiányérzetein, hanem az ideák bázisán épüljön."
"Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondaná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire a búrát tettem, mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam... Ő a barátom."
A világban kevés az őszinte kapcsolat... Kevés az emberek bizalmasa. Nehezen barátkozunk. Amit az emberek általában barátságnak neveznek, az sajnos legtöbbször nem egyéb, mint átmeneti cinkosság, érdekkapcsolat. Ha barátságra vágyunk, először jó baráttá kell vállnunk. Barát csak egy lehet egy életben. Elválaszthat tőle távolság, de bárhol is legyetek a világban, lélekben mindig együtt vagytok.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2007-01-12 12:27:22
Mefontolandó! :) Köszi!
2007-01-11 22:04:28
Csak annyi hogy szerintem a közös érdeklődés talán nem olyan fontos. Mindenképpen kell valamilyen szintű közös érdeklődés, de a romantikus oldalam vadul tiltakozik az ellen hogy ez lenne a barátság lényege.
Ez az össz kifogásom, bár lehet hogy tévedek. Ja és mégegyszer grat!
2007-01-10 13:03:51
Köszönöm szépen :))) Ha gondolod megírhatnád mi az az apróság!
2007-01-10 00:18:28
Én is csak az előtem szólókat tudom ismételni. Nagyon tetszett az egész, bár egy aprósággal nem értenék teljesen egyett ,de jól esett elolvasni. Gartulálok hozzá!
2006-01-23 22:30:14
Köszönöm. :)
2006-01-23 22:06:40
Ügyes írás,jó eszmefuttatás. Még esszének is elmenne.
2005-12-17 13:50:17
Ez nagyon szép volt!
2005-11-23 20:39:41
Nincs mit. Köszönöm a véleményedet. :)
2005-11-19 19:25:44
Üdv!
Rengeteg igazság van abban, ami írtál. (jó kis írás, mindamellett kellemes olvasmány)
Mégis úgy gondolom, hogy ennek ellenére sincsenek örökérvényű dolgok még a barátságban sem. Abban viszont teljesen igazad van, hogy nem sok igaz barát van az ember életében. (ha van arra vigyázni kell és, ha tényleg az akkor ő is ugyanezt teszi) Jó volt olvasni, köszönöm, hogy gazdagítottad a napom ennyivel is. Z.
2005-10-25 17:58:13
Köszönöm :) És nincs mit ... :)
2005-10-25 13:45:55
Köszönöm, erre most nagyon szükségem volt. Nagyon tetszik úgy az egész á la nature.