Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Gitárfa
Alkotások száma: 44
Regisztrált: 2007-10-04
Belépett: 2011-05-17
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (13)
-Versek (31)
Feltöltve: 2008-06-04 09:30:20
Megtekintve: 677
Érik a cseresznye

Üldögélek a nagyapám ültette terebélyes cseresznyefa alatt, behunyom szememet. A számban még az édes cseresznyeíz, a lombon a szellő játszadozása, madarak neszezése, távolról idehallatszó gyereknevetés. Napfény szűrődik át a leveleken. Most ezt nyárnak nevezem, mint régen és nem a globális felmelegedés jut eszembe először. Most könnyen elhagyhatónak tűnik az autókulcs, a többi kulcs csomóra kötve, telefonok, naptárak és befizetetlen számlák. A képzelt és tényleges erőlködések, kredit- és kétpártrendszerek, élő pontszámok és impakt faktorok. A pillanat ellensége a kornak: aggodalom, hiányérzet, teljesítménykényszer és hatalomvágy nélküli. Hagyom kicsit ezt az érzést. Nyár van. Nyárelő. Cseresznyék, meggyek, szamócák érnek, átadják magukat az érlelő napfénynek. A fa, a föld megtette, amit lehet, a távoli úr, a nap végzi el, ami hátravan.
Nem szólhat az életünk csak a leállni nem tudó aktivitásról, állandó hadonászásról, közbeszólásról. Vannak olyan időszakok, amikor a nemcselekvés a legnagyobb tudás, beismerve, hogy van nagyobb erő, aki ilyenkor is dolgozik. Vannak, akik jól ismerik ezt a várakozó mozdulatlanságot. A méhében gyermeket hordó anya, a gazda, aki magját elvetette, a gazda, aki mosolyogva várja a cseresznye beérését. A szolga, aki az ajtó mögött várakozik urára, aki bármelyik pillanatban beléphet. Passzivitásnak mégsem nevezhető ez az állapot, inkább várakozó gondoskodásnak, hiszen az átalakulás soha nem szűnik meg, legfeljebb erőkifejtésünktől függetlenné válik. A legnagyobb bizalom megnyilatkozása ez. Nehéz elhinni, hogy nem kell keresni, tenni érte, hogy ilyenkor indulnak felénk a dolgok, rendeződnek helyzetek, megérkezik, akit nekünk szántak.
Valami nagy tapintat van a világ mögött. Megnyilatkozást megengedő. Szentekét és zsarnokokét. Nem lép közbe, hagyja, hogy vonuljunk, sírjunk, nevessünk, öljünk és öleljünk. Vagy néha, egy-egy pillanatra olyanok legyünk egy kicsit, mint ő.
Érik a cseresznye. Itt a nyár. Szép nyarat mindenkinek!

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2008-06-05 18:27:26
De jó, hogy újra hallatsz magadról kedves gitárfa!
Nagy igazságokat mondasz ki, bizony! Pedig le kéne ülni, és időnként csak figyelni.
Ma egy vicces madarat lestem pár percig reggel. Először nem tudtam elképzelni honnan jön az ölyv vijjogása, hiába bámultam felfelé. Hát nem valami homuros énekes utánozta őt a kert végében az almafa tetején?! :-) És ez a pár perc megállás mosolygossá tette a napomat. Megérte. Meg bizony.
Ugye ezentúl újra gyakrabban jössz?!