Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bigiblue
Alkotások száma: 263
Regisztrált: 2011-06-02
Belépett: 2019-02-10
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (3)
-Egyéb prózai alkotások (8)
-Mese (2)
-Gyermekrovat (Versek) (1)
-Versek (243)
Képgaléria
-Fotók (4)
-Családi képek (2)
Feltöltve: 2012-02-19 16:09:13
Megtekintve: 567
Pacsirta - nap
..no, ez novellának rövidecske lesz, de meg sem próbálom most versbe szedni a gondolataimat..annál sokkal virgoncabbak azok a gondolatok !

Képzeljétek !

Pacsirta-nap van !

Zsuzsanna-nap !

" A népi hiedelem szerint ha ezen a napon megszólal a pacsirta akkor közel a tavasz."

Mi már régóta csak pacsirta-napnak hívjuk február 19-ét, a névnapomat.

Drága jó édes Mamám, te, aki egész életedben csak adtál, az egyik legszebb ajándékodat már születésemkor nekem adtad :

a nevemet !

Tetszett is mindig..hát hogyne tetszene egy olyan név, ami a kemény tél után a tavasz üzenetét hordozza magában ? Hiszen a népi hiedelmek évszázadok megfigyelésein alapszanak : tehát, ha Zsuzsanna-napon megszólal a pacsirta, akkor hamarosan tavasz lesz !

..Igen ám, de az enyhe december, január után a február fogcsikorgató hideget hozott !

Mínusz húsz fokok, jég, hó, még a Duna is befagyott..szélviharok, hóviharok, elakadt járművek az utakon..

Már napok óta riadtan figyeltem az időjárás jelentéseket : enyhül-e az idő ?

Vajon a kis pacsirtának lesz-e ereje ebben a nagy hidegben, hogy daloljon nekem egyet?!

Vastag hó borított mindent..a kertemben millió madár talál minden télen terített asztalt..cinkék, rigók, vadgalambok, verebek, sőt egyetlen egy kis vörösbegy is itt telel már évek óta a sűrű borostyánbokorban..és éppen az idén először : még egy vörösbegy érkezett, annyira megörültem neki !

De bizony közeledett a pacsirta-nap..és csak nem akart enyhülni az idő !

Tegnap végre kisütött a nap.

Csöpögött az eresz, egészen megváltozott a kertem is egyetlen nap alatt ! Olvadt a hó, a madaraim már az avarban keresgéltek lázasan valami finomságot..

De azért még hideg volt, nagyon, amikor a családom megérkezett. A gyerekek síruhában, csizmában..no, gondoltam, a pacsirtácska ma ugyan nem fog dalra fakadni ! Ahhoz még nagyon tél van !

Aztán ebéd közben csoda történt ! Megszólaltak a pacsirták !

Ettük a jó forró levest..kanalaztunk csöndben..már ahogy tizenkét kanál csörgése csendnek nevezhető ! ..Merthogy éppen tizenketten ültük körül az asztalt !

Egyszerre csak, mintha vezényelték volna, tizenegy megszólalt : De finom ez a leves !

..mit tehettem? tizenkettedikként, én is helyeseltem: tényleg finom ! ..aztán puszikat is kaptam , a két mellettem ülő kislánytól !

És mondták : Mama, ilyen finom levest csak te tudsz ám főzni !

..irultam, pirultam..hiszen ez csak egy egyszerű zöldségleves..répaleves, ahogy az unokák hívják..de azt még az én jó Édesanyámtól tanultam, hogy a répákat nem egyszerűen dinsztelni kell ám ! Kicsit le is kell pirítani..ó, még az sem baj, ha némelyik répa kicsit odasül..mert ettől a leves gyönyörű sárga lesz, és egészen különös finom ízt kap a sültrépától ! Hát én mindig így csinálom..most úgy látszik, különösen jól sikerült, ha ennyien megdicsérték !

Látod, Mama, hallod, Mama?! Ott fenn, az égben, biztosan gondoltál rám..köszönöm, hogy küldted nekem ezen a hideg februári napon is a pacsirtákat !

..mert amikor tizenegy egyszerre szólalt meg : De finom ez a leves ! ..itt pacsirták kezdtek dalba !

..még hogy hó !

még hogy hideg !

a szívemben, itt bent,

azóta is

millió pacsirta zeng !

..és, drága gyermekeim, a szépség-krémek, az ajándékaitok, amiknek annyira örültem, réges-régen elfogynak már, de ez a

" lélek - ránctalanító - krém " , ez a felkiáltás az ünnepi asztalnál, örökké velem marad !

Köszönöm !
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2014-03-10 10:07:20
A pacsirtanapi ünnepi levesről :
Drága jó édes Mamám, te, aki egész életedben csak adtál, az egyik legszebb ajándékodat már születésemkor nekem adtad :
a nevemet ! Zsuzsanna !
..amit verseimmel kicsit átírtam, így lettem Bigi :)

..azt mondják, addig nem vagy híres ember, amíg valamilyen ételt el nem neveznek rólad..lehetne talán a levesem neve : Bigi-leves ?!
..nem, nem, legyen az ünnepi leves neve : Pacsirtaleves !
..emléket állítva ezzel drága Édesanyámnak, aki pacsirtanapi névvel ajándékozott meg engemet.. :)

2014-03-10 10:03:07
..az idén még korábban jött meg az örvösgalamb pár, néhány napja már elfoglalták a régi fészkeiket....igaz, nem is volt tél..a vörösbegy néha bekukkantott, de cinkét alig láttunk, a barackfák már pirosbimbósak, a mandulafa csupa virág !! :)
2012-03-20 06:46:35
Kedves Miklós ! Én már kész ornitológus vagyok ! Hálistennek ezen a télen is rengeteg kismadárral sikerült megbarátkoznom ! A kis vörösbegy még mindig itt van, pedig máskor már vissza szokott menni az erdőbe, amint elolvad a hó. Örülök neki ! :) Télen viszont nem láttam az örvösgalambokat, de nemrég megjöttek és már ül is a tojó a jegenyefa ágai közt, a kert végében. Egy másik pár pedig a hatalmas nyárfa ágain rakja éppen a fészkét, a ház előtt. Csodás élmény nézni őket ! :)
2012-02-21 20:49:28
Kedves Bigiblue! Köszönöm a választ. Én, sajnos, nem ismerem fel a pacsirta hangját (és sok más énekesmadárét sem), de barangolásaim során jó néhány madarat felismerek (főleg, ha hagyják magukat rendesen megszemlélni, és nem repülnek el!). Üdvözöl: Miklós
2012-02-20 20:38:30
Kedves Barnaby ! Köszönöm ! ..talán éppen egyszerre írtunk most :) igen, elmondtam, honnan ismerem a pacsirta hangját ! Felejthetetlen, jól mondod ! :)
2012-02-20 20:38:30
Kedves Barnaby ! Köszönöm ! ..talán éppen egyszerre írtunk most :) igen, elmondtam, honnan ismerem a pacsirta hangját ! Felejthetetlen, jól mondod ! :)
2012-02-20 20:30:58
Kedves Miklós ! Legelőször is : köszönöm, hogy figyelmed ismét az én kis művemet tisztelte meg ! Hihetetlenül jólesik ! Számtalan ilyen és ehhez hasonló történetem van..talán egyszer, ha ANNYIRA megöregszem, hogy már nem tudok ilyen tevékeny életet élni, és marad időm az írásra, le is írom őket.. :)
A pacsirta hangja végigkísérte gyermekkoromat. Volt egy kedves barátnőm, akinek a családja egy icipicivel jobb módú volt mint mi..nekik lovuk, szekerük is volt, és tehénke az istállóban, meg sok-sok állat az udvarban..szóval, velük gyakran kimehettem a mezőre, ahol az állatoknak a lucerna termett. Míg megtelt a szekér, mi a kis barátnőmmel csak rohangáltunk a gyönyörű pillangók után, és elámulva hallgattuk, amikor a pacsirta a fejünk felett dalba kezdett ! Néztünk, néztünk csak fel az égre, mert onnan jött a hang, de bizony a kis madár olyan magasan szállt, hogy csak nagyon ritkán láthattuk meg ! Még ma is hallom azt a gyönyörűséges hangot ! Hát hogyan is lehetne elfelejteni ? ..De itt, ahol most lakom, a város szélén, egy kiserdő mellett, szintén lehet pacsirtaszót hallani, szép nyári napokon! És természetesen, várom már nagyon, hogy megszólaljon !:)
2012-02-20 20:09:48
Gratulálok, Kedves Bigi, már olvastam máshol is,és tetszett nagyon...a pacsirtának semmilyen madárral össze nem téveszthető hangja van,csak egyszer kell meghallani, többé sosem felejted, vagy kevered ...:)Üdvözöllek szeretettel.B
2012-02-20 17:52:51
Kedves Bigiblue! Kedves történet, de amit igazán nagyon csodálok: Te ismered a pacsirta hangját? Én képen láttam ezt a madarat, de élőben eddig nem ismertem fel. No és a hangját semmiképpen.. Te honnan ismered a pacsirta hangját? Üdv.: Miklós