Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1615
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-10-15
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (198)
-Egyéb prózai alkotások (503)
-Mese (220)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (19)
-Versek (669)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2012-09-07 18:29:29
Megtekintve: 474
Az azeri baltás katona
- Tiszteletem, Filozófus Uram! Hallotta, hogy átadták-eladták az azeri baltás katonát Ezerbajdzsánnak?!

- Üdvözlöm, Becsuki Bácsi! Az nem Ezerbajdzsán, hanem Azerbajdzsán, - az ezer baj nálunk van, de, utóbbitól függetlenül, hallottam az esetről..

- No, és mi erről Filozófus Uram véleménye?

- Az attól függ, hogy milyen a baba fekvése. HA a nemzetközi előírások, egyezmények szerint Magyarországnak kötelessége volt kiadni a baltás gyilkost büntetésének letöltése előtt Azerbajdzsánnak, AKKOR ezt kellett tenni. HA csak átadható volt, de ez nem volt kötelező, az megint más kérdés.. Tréfásan hozzáteszem: ez egy jogvita, aminél volt már jobb vita. Egyenesen kellene szólni a görbe tettekről!

- Mentő körülmények voltak az ügyben, Filozófus Uram! Először is: az azeri katona MAGYAR baltát használt örmény tiszttársa másvilágra küldéséhez, így támogatta az itteni ipart, nem pedig más tagállamban gyártott EU-baltát vásárolt..

- Lehet, hogy csak a veszett fejsze nyele volt magyar, Becsuki Bácsi! Egy kis turpisság itt-ott..

- Másrészt, Filozófus Uram, a katona a baltát relatíve humánusan használta, mert bajtársát álmában mészárolta le, amikor az - feltehetően édes - álomba merült már, így az édesség, az illető nem ébredvén fel, megmaradhatott. Végül, de nem utoljára, vérbosszú volt az, mert a baltás katona családját is egykoron, amikor ő még serdülgetett..

- Igen, igen, Becsuki Bácsi, de a vérbosszú, a fogalom szűkebb értelmében, csak a gyilkos családjára terjed ki, meg annak rokonságára. Tágabb értelemben, persze, a vérbosszút a történelem folyamán egész népekre, nemzetekre kiterjesztették, - hű de sokszor! Nem akarok ujjal mutogatni senki országocskájára, de.. Sokszor előbb jött a bosszú, mint a vér, - de az utóbbi sem maradt el. Gyakran még a bosszú oka is olyan volt. hogy..

- Igaza van, Filozófus Uram, de az utca embere úgy véli: ha azt az azeri katonát nem ingyen adtuk át hazájának puszira, még a börtönbüntetésének letöltése előtt, hanem jó pénzért, akkor az ilyen vásár nem rossz. Filozófus Uram is így gondolja?

- Nem egészen, - sőt, egészen nem! Egyrészt nem vagyok a Világcég főkönyvelője, így nem tudok semmit az alkuról, vagy annak hiányáról. Ha a Világcég főkönyvelője lennék, akkor tudnám, de, ha elmondanám, akkor nem sokáig tudnám, mert bizonyos esetekben az élet nem csak rövid, de rövidebb. Megjegyzem továbbá: én nem az utca embere vagyok, hanem saját nézeteimé,
elveimé..

- Azerbajdzsánban, úgy hírlik, nagyon megörültek a baltásnak, börtönbe nem zárták, csak a karjaikba, csókolgatták, ünnepelték..

- Lehet, hogy a baltát magával vitte emléknek.. Nem voltam ott, Becsuki Bácsi, nem erősíthetem meg a hírt, de annyi bizonyos: mindig sokan állítanak ki magukról szégyenletes lelki szegénységi bizonyítványt. Így volt a múltban, így van a jelenben. Utánanézhet, Becsuki Bácsi, ha kinyitja mindazt, amit oly sietősen becsuktak. Megint csak nem akarok ujjal mutogatni senkire és senkikre, - legjobb (persze, bizonyos szempontból legrosszabb), ha utánanéz annak, hogy minek nézünk elébe!

(2012)

(Az APRÓCSKA TÜNŐDÉSEK-ből.)

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!