Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1536
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-08-22
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (196)
-Egyéb prózai alkotások (483)
-Mese (217)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (15)
-Versek (619)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2012-12-05 18:28:07
Megtekintve: 452
Mit hoz a Mikulás felnőtt, és kevésbé felnőtt gyerekeknek?
Attól függ, hogy milyen Mikulás..

1. REALISTA MIKULÁS
Realista Mikulás nem hoz nekik semmit, - de az a kérdés: mit visz el?

2. OPTIMISTA MIKULÁS
Optimista Mikulás ígéreteket hoz nekik, még ha azokkal tele is van már a Mikulásra lesők hócipője.

3. PESSZIMISTA MIKULÁS
Pesszimista Mikulás szalmaszálat hoz nekik, sokat sejtetően: abba kapaszkodjanak bizonyos végesemény előtt, még ha hiába is teszik.

4. GLÓRIÁS MIKULÁS
A glóriás Mikulás egy mondás hoz nekik: - KIS MISE, NAGY MISE, NEM JÁR NEKTEK SEMMI SE! A mondás elterjesztése és ájtatosan sok mindenre átterjesztése után kitüntetik a Megdicsőülés Jótékonysági Aranyérmével.

5. MIKULÁS, AKI, ÓVATLANUL, HAGYOMÁNYOS PIROS BUNDÁBAN MEGY JOBBIK KOS GYEREKEKHEZ, ÉS ELFELEJTI FENTEBBI RUHADARABJÁT IDŐBEN SZÉP ZÖLDRE ÁTCSERÉLNI

Tekintettel arra, hogy e feledékeny Mikulás bundája az ilyen gyerekeket megvadítja, az öreg zsákhordó, mielőtt megdobálnák, valamint keresetlen (de bizonyos személyeknél könnyen szájra kerülő) szavakkal szidalmaznák, valószínűleg időben lelép, futólépésben otthagyja az ajándékozásra szánt színhelyet.

6. POLITIKUSOKAT KEDVELŐ MIKULÁS

A politikusokat kedvelő Mikulás előbb a politikusokhoz megy, és felesleges dolgot visz nekik: szélkakast, ami azért felesleges, mivel utóbbi szemfülesek szélkakas nélkül is tudják, hogy merről fúj a szél, és milyen irányban kell önhaszonnal látszat kakaskodniuk.

7. SZEGÉNYEKET KEDVELŐ, AMERÓKÁSAN DEMOKRATA MIKULÁS

A szegényeket kedvelő, amerókásan demokrata Mikulás zsebkendőt visz nekik, de nem hagyja náluk, csak néhány percre kölcsönadja: abba sírjanak bele!


8. A SZEGÉNYEKET NEM KEDVELŐ, ŐKET MAGAS LÓRÓL LENÉZŐ MIKULÁS

A szegényeket nem kedvelő, őket magas lóról lenéző Mikulás néhány szóval ajándékozza meg őket, amelyek sertésként nem foghatóak fel, csak sértésként, de utána a Házban kelletlenül magyarázkodik: nem úgy értette, meg egyébként is, - mint merik úgy értelmezni szavait, ahogyan ő azokat eredetileg gondolta!

9. AZ ÉLELMES MIKULÁS

Az élelmes Mikulás (kalendáriumhoz nem kötött, egész évben nyüzsgő, megszokott Mikulás) nem megy senkihez, csak egyből be a televízióba, idejében kifordított bundájának ártatlan bárányságát mutogatja a képernyőn, és panaszkodik (érmet, pénzt, meg más hasznot remélvén, és mindezt nem hiába): milyen csúnyán elbántak vele abban a vörös világban! (Ha némi szégyenérzés volna benne, akkor elvörösödne, de előbbi érzésféleséggel - disznó szerencséjére! - nem rendelkezik.)

10. AZ IGAZI, JÓSÁGOS MIKULÁS

Az igazi, jóságos Mikulás már évtizedek óta nem jön el, a nevével márkázott decemberi napon sem, havas hazájából, hanem kunyhója asztalára, vagy a rénszarvasaira borul, és sír, sír, sír..

(2012)

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!