Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1876
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-05-25
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (566)
-Mese (259)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (32)
-Versek (808)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2014-04-20 11:39:37
Megtekintve: 476
Kissé morbid húsvéti locsolóversek
CSÚNYA LEÁNY MEGÖNTÖZÉSÉRE

Eljöttem én hozzád,
és mondalak szépnek,
mivel így a vágyam
pálinkádból kérhet.
Relatív szépségből
talán szebb lehetsz még,
ha nyakadba öntöm
e hideg vizecskét!

Erre a leány, aki magát gyönyörűnek hiszi, és e szélsőségektől tartózkodó locsolóvers hízelgő tartalmát kevesli, - új népszokás keretében - átnyújt a legénynek egy hímes záptojást, tojáson rúgja, de pálinkát (vagy más szeszes italt) nem ad neki.

A legény - pálinkareményétől megfosztottan - káromkodik, belerúg a leány kutyájába, és elmegy, néhány kutyaharapással gazdagabban.

SZÉP LEÁNY MEGÖNTÖZÉSÉRE

Hozzád jöttem, Szépség!
Azt mondja a Röfi:
- Te oly csöcsös lány vagy,
hogy az már bíz’ döfi!
Nem sajnálom Tőled
ezt a kölnivizet,
ha Gyönyörűséged
jó sonkával fizet!
Látom, jó sonkád van,
szívem is akarja,
de hozz másfélét is:
amit rejt a kamra!
No és pohár is kell,
telt palackkal, akkor
látom, hogy tanultál
szesz-szabadságharcból.

A szép leány, aki magát nem egyszerűen szépnek, de a Szépek Szépének hiszi, és az óhajtott szélsőséghez képest némileg tartózkodó locsolóvers hízelgő tartalmát kevesli, - új népszokás keretében - a legény fejéhez vág egy hímes tojást, amelyik olyan, mint a Hungarian néppolitika (kívül tetszetősen szalagos és cifra, belül üres), de pálinkát (vagy más szeszes italt) azért ad neki, mert szeretné megfigyelni: mint fog e legény elérni majd a falu végére, négykézláb.

NEM TUDNI MELYIK OLDALHOZ TARTOZÓ, DE GYÖNYÖRŰ LEÁNY MEGÖNTÖZÉSÉRE

Én Jobbikos vagyok,
balkezesen magyar,
s vörös szegfű díszes
a szívemben a dal.
Keresztes vitéz is
vagyok, védem a hont,
s védeném a keblét,
ha ingecskét kibont.
No, szóval, az vagyok,
amit Kegyed akar!
Fejének koronát
átnyújthatok, hamar!
S ha Köztársaság kell?
Ön annak is Égi!
Legyen országomban
örökké First Lady!
E pár harmatcseppet
hódolattal adom,
legyen az én Napom,
csókkérő Hajnalom!

A gyönyörű leány elfogadja a hódolatot e legénytől is (a falu száztizenkét legényétől már előzőleg elfogadta), de pártállását vagy pártholdudvarát nem árulja el, mert a község jól menő vegyesboltjának és kocsmájának tulajdonosnője, mindkettőbe vegyesen járnak különféle világnézetű lakosok, és mindenféle világnézetű személy pénzére számít (a közismert mondással ellentétben én úgy vélem: a pénznek szaga van, de pártállása nincsen).

A legény kap tőle egy piros tojást, továbbá egy csomag reklámanyagot, hogy osztogassa ingyenmunkában, valamint egy kupica szilvapálinkát, amiben oly kevés a megvakulást elősegítő metilalkohol, hogy az a szokásos Hungarian parasztvakításhoz képest szinte semmi.

KUNYERÁLÓS LOCSOLÓVERSIKE BÁRMILYEN KÜLSEJŰ LÁNYOKNAK, ASSZONYOKNAK, AKÁR VÉNSÉGES VÉNEK, AKÁR MA SZÜLETETTEN FIATALOK, AKÁR SZÉPEK, AKÁR CSÚNYÁK

Nagyságos Kisasszony,
én jó fiú vagyok!
Ily szép Kisasszonykát,
csak meglocsolhatok?
Ha én meglocsolom,
aztat majd meglátja:
pénzes ládikáját
gazdagabbra váltja!
Gyünnek a legények,
mint legyek a mézre,
bódultan rászállnak
csodaszép szemére!
Nu.. itt van kölnibűl!
Ha pár tojás vóna..
Amink volt: elvitte
árvíz, meg a róka!
Egy kis pénz is kéne,
könyörgöm, mert máris
korgó gyomrú nálam
bugris bugyelláris!
No hát.. Szép Kisasszony!
Önt az Isten látja!
Szép mindene: szeme,
kis kacsója, lába..

A szép vagy csúnya, öreg vagy fiatal nőnemű lény hamar meg akar szabadulni ettől az ömlengéstől, de nem akarja megsérteni a népszokást: két natúr tojást ad a locsolkodó legénynek, valamint egy százforintos pénzérmét (azon is vehet egy tojást, ha siet a piacra), és megkínálja egy kupica barackpálinkával. A legény önhatalmúlag még háromszor tölt magának pálinkát, azzal a tréfás felkiáltással (egyébként fele sem tréfa!), hogy három a magyar igazság, negyedik a ráadás. Utána elmegy.

A nőnemű lény megkönnyebbülten felsóhajt. Azt hiszi, hogy minden rendben. Jól hiszi, de azért megjegyzem: nincs százszázalékosan jó hit. Kiderülnek a következők:
1. Isten szeme nem lát mindent (ellentétben a mondással), mert a hölgy két tyúkja, meg egy szakajtónyi hímes tojás eltűnt (persze, lehet, hogy ezt Isten látta, de mit tehetett volna?),

2. a nőnemű lény valóban gazdagabbra váltja pénzes ládikóját, de ehhez új ládikót kell vennie az eltűnt helyett, valamint azt megtöltenie a bankból kivett pénzzel. Utóbbi ládikót eldugja egy nagyon furfangos helyre, ahol nem találja meg senki, kivéve, ha ő árulja el a helyét. Persze, később elárulja, Húsvéttól teljesen függetlenül, de a nagy kést felemelő kéztől nem teljesen..

Arra gondoltam, hogy pártállástól függő locsolóverseket is írok a pártoknak és erkölcsileg oly fényes holdudvaruknak, de meggondoltam magam. Kint most éppen a Hosszú Kések Éjszakája megy, - a nappali mindennapokban is.

Nem írok tehát nekik, különben, szerintem nem csak olyan nőtagjaikat kellene alaposan lelocsolni hideg vízzel, mint aki éppen egy órával ezelőtt a tévében nyifi-nyafált, a tőle megszokottan ostobácskán, - hanem egyes férfitagjaikat is.

Ilyen népszokás azonban nincsen még, - egyelőre. Ám ki tudja, hogy mit hoz a jövő, akár ezen a téren is (hogy más terítékre került térről, terekről ne is beszéljünk)?

(2012)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!