Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1784
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-02-25
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (202)
-Egyéb prózai alkotások (549)
-Mese (238)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (32)
-Versek (757)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2015-02-02 18:20:58
Megtekintve: 450
A Nagy Vezér
(egyfelvonásos tragikomédia több felvonásban, a következtetések levonása nélkül, a szokott szemethunniás módon)

A Nagy Vezér (bejön a színre, egyedül, nekiáll szónokolni):
- Egy Vezér, egy Párt, egy Tábor, egy Eszme, egy Szent Kollégium, egy Isten! Éljen Szemethunnia! Ide nekem az Attila Kardját, a Sasos Címerrel!

Mitugrász Lakáj Lajcsi (berohan egy hatalmas karddal, szolga módon térdet, fejet hajt):
- Itt van, Vezérem!

A Nagy Vezér:
- Olvasd a listát, hív be a többi lófőt és egyéb nagyfejűt, a fő strómanokat is, mind!

Mitugrász Lakáj Lajcsi (hosszú tekercset vesz elő a köpenye alól, kitekeri, harsány hangon):
- Hentes Lőre!

Hentes Lőre besiet, fejbólintással üdvözli a Nagy Vezért. A Vezér visszabólint, és erős, határozott hangon így szól:
- Itt van másfél milliárdka, de ne költsd el biliárdra! Ennyi talán elég is lesz új Országkocsmára! A pálinka szabadságharc nagyon bejött, kérlek, ám döntöttem: pár literrel inkább visszalépek, mert a szeszes győzelem is megárthat, ha túl mámorító! Kapsz még hozzá három birtokot, és a grófi cím se várat. No, a búrt, a búr kalappal, holnap kapod kézhez, ám addig is juhászítsd csak azt a jobbágynépet!

Hentes Lőre fejet hajt, jobboldalt megáll a színpadon.

Mitugrász Lakáj Lajcsi (olvassa a pergamenről):
- Kerekekentekergő Tóni!

Tóni besiet, meghajol. A Nagy Vezér kézlegyintéssel üdvözli, majd így szól:
- No, te derék Mesterpolgár, nem inogsz meg hitben! Jól teszed: a mi Várunkban nem OLAF az Isten! Te nem inogsz, ingatlan is megingathatatlan, s ha eladják áron alul, abban talán rossz van? Minden rosszban van ám jó is, - bölcs közmondás mondja, s a pénzecske értő zsebben úgy nő, mint a gomba! Semmit se félj, ügyet és észt összetettünk régen, nem bukunk mi orra könnyen ilyen ügyészségen!

Mitugrász Lakáj Lajcsi (kikiált a színfalak mögé): KORMÁNYREKLÁM TÁRSADALMI CÉLÉRT!

Jobbról tizenkét nem túlságosan lengén öltözött, de még kevésbé túlöltözött, igen szép reklámhölgy, mindegyik háromszínű lobogóval a kezében, be, és énekelik):
- GAZDAGODJ CSAK, GAZDAGODJ CSAK, SZEMETHUNNIA! ITT SENKINEK SEM KELL BÚBOS BÚBA BÚJNIA! KÖZELEG MÁR, VÉSZSEBESEN, ÉDENKERTI LÉT! VEDD MEG TE IS ZSEBÁLLAMUNK ÉDENKÖTVÉNYÉT!

Baloldalról Kicsitszemérmes Karcsi, a színfalak mögül, óvatosan kidugja a fejét, közbekottyantja:
- No azért ez egy kicsit túlzás!

Mitugrász Lakáj Lajcsi valahonnan nagy bunkót húz elő, és ráver Karcsi fejére:
- Ez nem túlzás, színigazság, megmondta a Vezér! Holnap pedig fenekeddel nálam jelentkezzél!

Reklámhölgyek ki, viszont húszan bejönnek jobboldalról, a színfalak mögül, négyes sorokban, kiáltozzák:
- MI VAGYUNK A BÉKEMENET! FARKAS-BARKAS, JAJ LESZ NEKED! HARAPSZ SZEMETHUNNIÁBA? BUNKÓNK RÁVER MAJD A SZÁDRA! POFÁZÁSOD E NÉP UNJA, TE KIS UNDOK UNIÓKA! KITANÍTJUK MI A RÓKÁT, EME RÓKÁT, AMERÓKÁT!

A Nagy Vezér (szeretettel mosolyog a harcias békemenet láttán), fennhangon:
- A zsebünkben van a Tőke, s az Unió csöcse, töke! Korrupciók? Hazug vádak! Nálunk minden milliárdnak, kis váraknak, nagy váraknak, pénzei megszámoltatnak! Számolunk, vakok nem vagyunk, s ezzel-azzal leszámolunk! Ugye, Főrendőr Pipitér, itt biztonság nem kicsit ér?
Nagylelkűen odaszól Lajcsinak:
- A többi ácsorgó nyálcsorgató is bejöhet!

Mitugrász Lakáj Lajcsi (ismét kikiált a színfalak mögé):
- A többiek is bejöhetnek, de csendben! (az eddig kint levő többi szereplő lábujjhegyen surran be a kulisszák mögül, és áhítattal megáll a jobboldalon)

Mitugrász Lakáj Karcsi kiszól:
KORMÁNYREKLÁM TÁRSADALMI CÉLÉRT!

Jobbról tizenkét nem túlságosan lengén öltözött, de még kevésbé túlöltözött, igen szép, és dús keblű reklámhölgy táncol be, ezúttal mindegyik mindkét kezében háromszínű lobogóval, szívhez szólóan énekelik):
- TISZTA ORSZÁG, BECSÜLETES SZEMETHUNNIA! ITT SENKINEK NEM KELL SENKIT KORRUMPÁLNIA! HA NEM KAPJA, MIT JOGOSAN KÉR PÉTER VAGY PÁL, LEGFELJEBB EGY VÁRÓLISTÁN VÁR, ÉS SORBAN ÁLL! KÖZBESZERZÉS MUTYI VOLNA? ILYEN VÁDAKAT! NEM TILOS, HA EZT-AZT ITT-OTT BOLDOG NYERTES AD!

Baloldalról Félénkenliberális Kelemen, a színfalak mögül, óvatosan kidugja a fejét, és el akarja magyarázni a jobboldalról nem kívánatosat:
- No, azért, ha a tényeket nézzük..

Mitugrász Lakáj Lajcsi valahonnan ismét nagy bunkót húz elő, és ráver Kelemen fejére:
- Nálunk van az adu, ász! A tényekről ne pofázz! Nincs más tény, mint mi magunk: a büszke KÉTHARMADUNK!

A Nagy Vezér (annyira győzelemittasan, hogy még szerénységet sem képest színlelni):
- Egy Vezér, egy Tábor, egy Párt, egy Eszme, egy Szent Kollégium, egy Média, egy Isten! Egy, egy, egy! Egy Hatalom! Egy Orvosegyetem, egy Hóhéregyetem, egy Kéz, egy Szív, egy Lélek! Ész nem kell, észből egy is elég, az Enyém, - utóbbiból megárt a sok!

Hatalomelőtt Térdreeső Bonifác, a Szemethunniai Tudománytalanító Akadémia elnöke és főigazgatója, köpenyén aranycsillagokkal, kettős keresztekkel, keresztekkel, wasskeresztekkel, kiválik a jobboldalon álldogálók közül, és a Nagy Vezér elé lép (meghajol, hódolattal):

- Békét hozok, Nagy Vezérünk, igazságod látjuk! Nem küldünk mi e Tény ellen semmiféle ágyút! Megígérem: még Palit is visszadoktoráljuk! Kirúgtunk vagy harminc tudóst: játszották a bárgyút! Hátam görbe, hasonlóképp egyenes a lelkem! Hős Vezérünk, nagyon kérünk: egyezzünk meg ebben! Vörös színért megróttuk már a meggyfán a meggyet, s ha még tovább vereskedik, hát majd kap, nem egyet!

Főállamtitkári Versfaragó Simán Lacika (előzőleg jött be jobbról, hogy ő is mondjon valami érdekeset):
- Vörösmartyt betiltottuk, mert írt ilyen verset: ORSZÁGHÁZA. Kritikával, ilyennel, nem nyerhet! Elolvassa ezt a verset a sok vörös róka, s amikor Házunkra gondol, mit is gondol róla!

A színfalak mögött megszólalnak a harsonák. Futár rohan be, összeesik, részben a fáradtságtól, részben a Nagy Vezér előtti mérhetetlen tisztelettől:
- Nagy Vezérünk! Már totális győzelmünk jelentem! Az a tét nyert, miben bíztam, s melyért sokat tettem! Egész honban jelszavaid ide-oda szállnak: FOLYTATJUK ÉS BEFOGATJUK! BOLTZÁR KELL VASÁRNAP! CSAK MI! MÁST NE! MI A LEGSZEBB? CSAKIS: NARANCSSÁRGA! TEJET, MÉZET RÁFOLYATUNK SZEMBEHUNNIÁRA!

Balról Háromnevű Picike Gáspár, óvatosan tamáskodó ide-oda beszélő, kidugja fejét, hízelgően:
- A Nagy Vezér a Mi Obamánk!

Alighogy ezt kimondja, gúnyos alak kobakja is kibukkan balról:
- Inkább a mi: Ó, blamánk!

Mitugrász Lakáj Lajcsi valahonnan ismét nagy bunkót húz elő, és mindkettőjük fejére ráhúz egyet:
- Most még fejet helyén hagyunk, de holnap majd leszámolunk!

A kidugott fejek az ütés után gyorsan visszahúzódnak. A színpad baloldalán teremtett lélek sincsen, a jobboldalon levő megteremtettek viszont éljeneznek. Egy szolga tálcán poharakat és pezsgősüvegeket tol be. Töltenek. Mindenki felemeli a poharát.

A Nagy Vezér (a szokott nagyhangú, mesterien semmitmondó patetikussággal):
- Barátaim! Polgártársak! Szembehunnia hunszerető Népe! Ez a mai nap felér egy nándorfeketevári, ménkű nagy, óriási győzelemmel! Húzassátok meg a harangokat erre a győzelemre! Most már bizonyos vagyok benne: legyőzzük Amerókát, és cári barátaink segítségével az Uniót is megleckéztetjük! A svájci bankok tehenei is nekünk fognak tejelni!
Barátaim! Többé a Kétharmad sem kell, hiszen miénk a totális Egész! Berúgtuk a döntő gólt az ellenfél rozzant kapujába!

A színre ezúttal két tucat, vagyis összesen huszonnégy gyönyörű leány érkezik, szemérmesen egybeszabott, de azért a lényeget jól megmutató, háromszínű fürdőruhában. Vidáman éneklik:
NEM BUKUNK MI ORRA SOHA, HA VELÜNK A BÁN! KÉRDEZZÜK MEG: KEGYESKEDNE KIRÁLY LENNI TÁN? HISZEN FÁBÓL VASKARIKA MÁRIS ITT VAGYON, MIKOR ÍGY GYŐZ JOBBOLDALI SZÉP FORRADALOM! KÖZTÁRSASÁG? SZERETGESSE LIBERÁLVILÁG! MI TEGYÜK A BÁN FEJÉRE A SZENT KORONÁT!
NINCS OKOSABB ORSZÁG NÁLAD, SZEMBEHUNNIA: ITT MÁR SZINTE BÖLCS PROFESSZOR MINDEN NAGYKUTYA! POLGÁRCICA NYÁVOGÁSBAN SZÍV ÉS SZERELEM: SZINTE KÉRI, HOZD A TEJFÖLT, S CICÁZZ EL VELEM!

Mindenki letérdel a jobboldalon, a baloldalon senki, részben azért, mert ott nincs is senki. Két szép bajszú úr aranyasztalkán behozza a királyi koronát. Egyikük bajusza ugyan kissé parasztos, mellesleg a modora is, meg páratlanul alpári, de a másiké igen elegánsan úrias. Feri pápát (papát?) erősen jobboldali érsek helyettesíti, aki jobboldalról jobban látja a szegénységet, mint kissé naiv egyházi főnöke. Az érsek mellett három, hozzá elvhű püspök áll. Feri pápának már elküldték a táviratot a királyavatásról, az olajügyből származó, még felszentelésre váró fiolányi szőke olaj, valamint egy üveg, a Tokaj
szőlővesszeiről csepegtetett nektár kíséretében.

A két bajszos főúr a Nagy Vezér fejére illeszti a koronát.

Eget verő éljenzés és taps. Az Ég erre nem szól semmit.

FÜGGÖNY

(2015)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!