Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1968
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-08-05
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (203)
-Egyéb prózai alkotások (579)
-Mese (283)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (33)
-Versek (862)
-Társalgó (5)
Feltöltve: 2015-06-29 07:27:36
Megtekintve: 518
Struccfej, homokban (Ostrich head, in sand)
A szólásmondás szerinti strucc homokba dugja fejét az őt fenyegető veszély elől. Már általános iskolás koromban nagyon tetszett ez a mondás, de igazság tartalmában kételkedtem, mert a hazai madárvilágban nem találtam példát hasonló cselekedetre, - hogy az olyan magas értelmi szinten levő állatokról, mint Don Quijote nevű macskám, ne is beszéljek. Amikor légpuskámmal megjelentem, egy madár sem dugta homokba a fejét! Igyekeztek elrepülni. Igaz, egyikük sem volt strucc.

Kicsit utánanéztem a mondásnak. A tudós könyvekből kiderült: nem igaz. Mármint a struccra vonatkozóan. Meg az is kiderült később, és nem csak a könyvekből: az emberstruccokra viszont nagyon. Meg az emberstrucc tömegekre, még akkor is, ha nem struccokból, hanem rövid nyakú szürke kis verebekből állnak.

Így volt, van ez máig, meg a belátható holnapokig. Gondoljunk a történelemre! Például az első- és második világháborúra. Homok mindig van, mert azt, égi áldásként, nagyhangú szózatokkal, prédikációkkal, szórják, fentről, a népek szemébe. "Megállj, megállj, kutya Szerbia!" - nem ismerős az ilyesfajta szöveg? Ó, Szent Amnézia!

Persze, egyénileg, stresszek elleni védekezésként, ideig-óráig az is megkönnyebbülést hozhat, ha valaki homokba dugja a fejét, mint a közmondásbeli strucc (ha később víz alá nyomják őt, az meg neki végleges megnyugvást is hozhat).

A fenyegető veszélyek elleni struccfej (maradjunk ennél az esztétikusabb kifejezésnél, de naturalistábbra is gondolhatunk) homokba dugása azonban a nyugtalanság ellen csak tüneti kezelés. Persze, ez is több a semminél. Eleinte. Később már nem több a semminél, hanem sokkal, de sokkal kevesebb annál. Gondoljatok, hunpolgárok, a történelemre!

Jó, jó, persze, a strucctömegeknek nincs idejük arra, hogy a történelemre gondoljanak, mert másra kell gondolniuk, sokkal fontosabb, érdekfeszítő kérdésekre. Ilyesfélékre: XY lenge ruhájú és még lengébb erkölcsű hölgyceleb piros bugyit hord, - vagy sárgát? No és valóban összeveszett Bankós Bunkóval, milliárdos futtatójával, - vagy mégsem? Miként lehetne kibékíteni őket egymással ebben a médiaháborús világban?

Nem vagyok prűd, az ilyen irányú érdeklődést sem kell lebecsülni, - de azért, különcként, megjegyzem: bizonyos fehérneművel, meg az alatta levővel való túlzott foglalkozás is megbosszulhatja magát. Meg az ilyen irányú túlzott foglalkoztatás, - a másféle foglalkoztatás helyett. Én mondom, írom, meg a történelem, és nem álnéven-nicknéven!

Persze, én különc vagyok, nem szeretem azokat, akik nem figyelnek két dologra: a szagszerűségre, valamint figyelmen kívül hagyják a szakszerűséget.

Mi az a szagszerűség?

Olyan bűz, vagy illat, ami nem a légbe szálló kémiai anyagoktól ered, hanem bizonyos cselekedetektől. Például attól, amire már nem nagyon akar figyelni senki Magyarországon: a korrupciótól. Ezt is légbe küldte a média, de a jobb nem szívta mellre, a bal meg, úgy látszik, máris elfelejtette. Bal, jobb, bal, jobb.. Mennek a.. Ki emlékszik a gyermekkori iskolaversikére? Megy ez a Struccország, akkor is, ha áll, - de hová? No és Európa?

A pénznek nincs szaga, - ezt a híres mondást Vespasianus császárnak tulajdonítják. Szerintem e mondás (mint annyi más rokona) szintén sántít. Gondoljunk a nemrég eltűnt Csillagászati Hungarian Pénzecskékre! Bal kiszagolja, kicsit fintorog, morog, mondogat ezt-azt, majd elhallgat. Persze, ettől kicsi, picike, mint bal, - de balgaságból viszont valami más, és abból nagyon!

Nem! Nem volt igaza Vespasianusnak! A közzsebből görbe úton tőkezsebbe jutó pénznek is van szaga. Meg offshore-ba jutónak is, de az is nagy zseb, és nem a szegényeké, akik ott vannak, ahol a part szakad. A csillagászati összegű pénzlenyúlások híre is hír. Ám struccnépségnek sokkal fontosabb hír, hogy Meztelenkedő Maca mekkora mellet csináltatott magának!

No és a szakszerűség?

A szakszerűségnek lőttek, de az nem rendszerváltásos díszlövés volt (előbb, persze, a szakszervezeteket is kilőtték, a jobb célzott, kakast meghúzta, a bal hallgatott, mint a sült hal, mert igazából akkor már nem is volt bal).

Ó, ez a struccnépség! Hát ennek nem is kell homokba dugnia fejét, ott van az a kvarc szemecskékből álló tömeg a fejében! Szakszerűség? Minek az? Jöjjön, aminek jönnie kell! Ostoba kérdőív közpénzen? Mit számít, ha ámít? Szórjuk a pénzt, hunpolgárok! Szervezzünk oda, majd vissza, és ott a tiszta hatalom haszon, még ha olyan nagyon piszkos is, mint a hunföldi. Milyen ez a hatalom? Hát ez a hunföldi hatalom olyan, de olyan becsületesen demokrata, hogy azt zongorázni lehetne Ady Endre fekete zongoráján! Zongorázzák is, de az a tökkelütött hunellenség, az EU, több pénzt adhatna fekete zongorákra, hiszen itt még a zongora közbeszerzés is fekete! Akár a Nagy Költő versében az a zongora!

Ó, itt szakszerűség nem kell, - olimpia viszont igen. Szakszerűség NO, olimpia YES! Sportnemzet ez. Itt majdnem mindenki gólt tud lőni. Áll az Ország Kapufája, áll Buda. Még. Látszólag. Igaz, tíz gólból kilenc öngól - az országnak, de a gól, az gól! Az öngól is gól valakik javára..

Szakszerűség nem kell, még falból sem, a Falnak sem. Mi kell helyette? Tizenkét fenti kőmíves, aki azt a sok-sok lenti Közmunkás Kőmives Kelemennét a Falba bele, mert egy Közmunkás Kelemenné nem elég! Déva magas várfala akkor nem omlik le, jöhet a menekültáradat.. Úgy gondolják. Fent. Mi van, mi lesz lent?

No, ahhoz már gondolkozni is kellene! Struccnépnek az nem megy, repülni nem tud, csak futni. Utóbbi is hasznos, miként a közmondás véli, csak hát nem mindegy: valaki mitől fut, és merre..

Az Örök Város kis nagyhatalmi állama (a földrajzi csizmában), persze, szánja a menekülteket. Így illik. Szóban, szólamokban. Miért menekülnek szegények Európa felé? Utóbbiról jobb hallgatni. Erről is. Meg sok minden másról is.

Egy bizonyos: Európát a bika elrabolta, de már öregecske. Európa is, a bika is. A struccnép sem mai gyerek, sőt, meglepő, hogy mennyire régi! Nem csak struccol, truccol is.

Truccol, a józan ésszel szemben. No, ahogyan megszokta..

(2015)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!