Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1570
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-09-17
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (198)
-Egyéb prózai alkotások (489)
-Mese (219)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (17)
-Versek (641)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2018-07-23 17:30:29
Megtekintve: 110
A varázsló, mint költő
Majdmegmutatomén Károly varázslófejedelem volt, és – különös neve mellett még különösebb! – varázspálcája is élőlény, nagyon is élő: nemes Pálca Matyi, egy nyurga emberke, kézbe fogható, és jól kézben tartott, ha a varázsló fogta a kezében. Ennek a pálcaemberkének két kíváncsi szeme, két nagy füle, de még mókás bajusza és kicsike kecskeszakálla is volt.

Ez a varázslófejedelem, ez a Károly, Hetedhétországvilágról szóló történeteket szokott írni Hetedhétországvilágnak, igaz történeteket, Hetedhétországvilágon túli, héttornyos kastélyában. Onnan mutogatta Hetedhétországvilágnak az Igaz Utat.

Azt kérdezitek, Olvasóim, hogy mi ebben a csoda, a rendkívüli, a hétszentségesen szent csoda? Az Igaz Utat már sokan mutogatták országnak, világnak.. és mégis..

Elárulom, hogy három dolog miatt is nagy szó volt ez az idő tájt: 1. Károly a kastélyát nem lopta, mint mások (vagy azok ősei), hanem saját maga építette saját kezével, eszével, saját képzeletében, 2. Károly a világnak valóban az Igaz Utat mutogatta, teljesen ingyen, és teljesen önkéntes jó szándékkal, 3. továbbá Károly nem mesebelien volt realista, hanem némileg valójában az: nem gondolta, hogy ország-világ egyből rálép a helyes útra, vagy kettőből, esetleg száztizenkettőből, hanem csak azt, hogy, ha értően világosítják fel a népet, akkor annak végül valami, még ha nagyon halványan is, derengeni fog az Igazságról, és ez a derengés a rossz Világot picikét jobbá teheti.

Ráparancsolt ez a Károly Pálca Matyira:
- Púpos paci, pata! Pálca! Sok itt a vigyori álca! Ez a Világ libás, hibás, túl sok a muris mutyizás! Tedd azt, hogy Nagy Költő legyek, Verstől e világ jobb lehet!

Pálca Matyi, - nagyon tisztelettudóan bár, - de igyekezett kissé leszállítani gazdájának vérmes reményeit a Világ költeményektől való jobbulását illetően.

Meghajolt, és így szólt:
- Nagyon rossz Világot nehéz egyből jobbá tenni, Felség, mert a Becsület olyasmi, amit a Világ Vezetése nem elültet, hanem leültet.. Én nem akarom Felségedet felültetni, ez a jobbítás nem fog könnyen menni, de az a baj: még nehezen sem. Ám van vigasztaló szavam is Felségedhez. Ön most e rossz világot, teljes joggal, lenézi, de ha ez a világ jobb lenne, kevesebben lopnának fent és kevesebbet, lent meg kevesebben lesnének felfelé, hogy hullik-e a markukba kövér morzsa, amiért befogják a szájukat, akkor, Fejedelem Uram, egy póri hajszállal az Ön lenézése is kevésbé lenne jogos, mint a Világ mostani, erkölcsileg a földi sárban fetrengő állapotában.

Hát, ugye, a varázslók is különbözőek, de Majdmegmutatomén Károly fehér holló volt közöttük, aki ilyen szavakra ott is vöröset látott, ahol nem volt vörös semmi, csak kellett volna, hogy legyen.

Azt mondta Matyinak, parancsszóval:

Intézed el, hogy Költő legyek!
Még egy Dante is lehetek!
Dante leszek, s szavam: Danton,
s nyakam nyaktilónak hajtom?
A lényeg, mi bennem ott van:
e Nép ne legyen Pokolban!

Pálca Matyi szerette az Igazságot, egy paraszthajszállal még Gazdájánál, a Varázslófejedelemnél is jobban. Talán ezért merészkedett el odáig, ahol már a Pálca felett is pálcát törhetnek.

Így szólt:
- Mélyen Tisztelt Varázslófejedelem, rajongón imádott Gazdám! Alázatosan jelentem: Dante hiába volt nagy Költő, az, amit elért a Világ jobbulását illetően, nem volt több, mint, amit a többi Nagy Költő is elért, az pedig nem több, mint, az, amit az éhes kutya talál olykor a bokrot nélkülöző árok szélén, és amit egyesek kutyaguminak neveznek, de mások kicsit parasztosabban. Fejedelem Uram erősen túlértékeli a költői remekművek hatását a nép észbeli és nem észbeli állapotára. Ha mindenáron verset akar írni a Népnek, akkor ezt ne dantei szinten színjátékozza, amit csak értelmes lények értenek meg, mint Fejedelem Uram, meg én, hanem mondja ki versikében a dolgot, kereken, fejen, fejben átkerekezően, és abból talán kijön valami, ami semminél nem annyival kevesebb, hogy még a szajkók is azon szórakozzanak! Csak egyszerűen, Felség, ahogy a szegény hun pór pipál, akinek pipája nem ér egy pipa dohányt sem!

Megértette Majdmegmutatomén Károly Matyijának bölcsességét, és máris írta egy sajtpapírra, amiből bekapta a sajtot:

Ha Becsület így le van …va,
az, egy ponton túlzás, te marha!
S ha János Bá’ úgy megy csatába,
hogy minden fűszálban a lába…
Ha napra vitt fejeken vaj van, -
hidd el: nem a Nap hibás abban!

Lett foganatja Majdmegmutatomén Károly varázslófejedelem versikéjének és nemes Igéjének?

Lett! Persze, attól függ, hogy mit értünk „foganat” alatt…

Néhány foganatot azonban megemlítek:

1.) Egy Közösségi Világ dantei oldalán a versikét megbámulta fél tucat hatökör, és talán még most is bámul a levegőbe.
2.) Néhány gyáva nyúl tévedésből ránézett, és úgy megijedt, hogy talán még most is fut.
3.) Egy merészebb félembernek egyik fele azt súgta, hogy válaszoljon rá valamit, de azután a félember a félés mellett maradt, mert rájött: neki az a jó, ha békességben, jobbról, középről, balról egyaránt veszik az ő NEMZETI MINDENREJÓ SZENT CSODATÁPSZER elnevezésű termékét, amelyik, ha nem is jó mindenre, de neki kelendősége jó, és a termék, ha egyébként az egészségre káros is, azért gutaütést egyből nem okoz, csak annál, akinek a fejében van olyasmi, amit a guta megüthetne.
4.) Egy képviselőházi javaslat is született, hogy törvény tiltsa meg a Napnak a hősugárzást olyankor, amikor azok, akiknek vaj van a fejükön, a szabadban tartózkodnak.
5.) A Becsület fogalmát ugyan a Biblia Tízparancsolatában az illetékesek nem fogalmazták át, de - hallgatólagosan – másképpen értelmezték, mint a Biblia, és még Ferenc pápa is megkapta a magáét, amiért gondolkodni merészelt (utóbbit a Szent Médiától).
6.) Bizonyos Félrekormányozott Konzultációk Csili Csali Csalavári Csalavér kérdőíveinek kritikája sok hallgató sült halat kapott (nem csak jobbról, balról is!), és máig is kap. Ebből is látszik: olyan tudósok sincsenek már a Hetedhétországbanvilágban, akik bizonyos kérdőívek láttán elpirulnának, ha nem is vörösen, vagy halványszocdemesen, de legalább…

Ó, Móra, elég mára!

Ott a tanulság: Majdmegmutatomén Károly varázslófejedelem elért valamit versikéjével!

Pontosabban mit is? Hát, ugye, arra szerkeszteni kellene egy eredményvizsgáló készüléket, amely kimutathatná, hogy…

(2018)

Az illusztráció forrása: https://pixabay.com/hu/var%C3%A1zsl%C3%B3-m%C3%A1gia-lapozzunk-m%C3%A1gus-1456914/
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!