Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1536
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-08-22
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (196)
-Egyéb prózai alkotások (483)
-Mese (217)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (15)
-Versek (619)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2018-11-06 13:40:42
Megtekintve: 82
Beszélgetés a valóban jóságos Jóistennel
Hát én nem akarom féltékennyé tenni azokat a hívőket, akik valóban őszintén hisznek a jóságos Jóisten létezésében, már, persze, ha egyáltalán vannak ilyenek. Ha vannak, nem hiszem, hogy sokan vannak, de a nagyon keveseket sem szeretném felingerelni. Ám mégis kimondom, megírom: a valóban jóságos Jóisten kedvel engem.

Ez a jóságos Jóisten nem létezik ugyan, de attól még kedvelhet engem, mint materialistát.

Ez a kedvelése régi. Egyszer megkérdezte tőlem, álmomban:
- Te istenfélő vagy?

Mondtam neki:
- Nem vagyok istenfélő, de emberfélő igen!

A jóságos Jóisten a fülembe súgta:
- Pszt! Én is emberfélő vagyok! Nevezhetlek a fiamnak, még ha nem is vagy az?

Átgondoltam a dolgot. A „fiam” a mesékben szokásos megszólítás, és a meséket szeretem, a mai, 1989 utáni, valóságot nem.

Rábólintottam, de hozzátettem:
- Én addig meg, ha beleegyezel, Uramnak foglak szólítani, mint a látszat híveid, akik nem Téged teremtettek, hanem a Te ellentéted, de azt hazudják: Te teremtetted őket. Később, ha kiérdemled, Elvtársnak foglak szólítani, és felveszlek egyszemélyessé lett pártomba. Az még az a Párt…

Ennek a valóban jóságos Jóisten igen megörült:
- Igyekezni fogok! Most is kell két ajánló a felvételhez?

Megnyugtattam:
- Nem kell, mert egyszemélyes, nincs már két tagja, csak egy. Már nem tömegpárt. Egy ajánló elég, és, - ha érdemes leszel rá - én ajánlani foglak saját magamnak. Én tudom, hogy az őskeresztények gyönyörűen vörös eszméjében Te is hiszel, én is. Őskeresztények c. versemben írtam is erről (https://www.poet.hu/vers/106739). Ezt a szép eszmét, ezt a vérvöröset, előbb a császár lökette az éhes oroszlánok elé, később meg elsöpörte, megvalósítása előtt, a feudális ellenforradalom… Amit az csinált utána, sok-sok évszázadon keresztül, abban, Uram, tudom, Te teljesen ártatlan vagy!

Az Isten (a valóban jóságos) felsóhajtott:
- Ó, azok az emberek! Azt hiszik, hogy ha más népeket kiirtanak, akkor boldogok lesznek. Kiirtották az indiánokat, és tudod, hogy mi lett Amerikából?

Bólintottam:
- Igen! Mára Harsona Úr, vagyis Trump. Meg trampli rumli, rothadó krumpli, -életveszélyes fegyverekkel. Az okos, félig fekete bőrű Obama, a maga szűk körű elnöki lehetőségei mellett, mit tehetett? Azzal a néppel? Azzal a fegyvereket őrülten imádóval? Hát nép az? Tudod, Uram, Te is: a népből könnyen lesz csőcselék. Van, amikor egy-egy kis népi túlkapás dicsérendő, hiszen kedvenc költőm, Petőfi is így írt: „Lamberg szivében kés, Latour nyakán Kötél, / s utánok több is jön talán, / Hatalmas kezdesz lenni végre, nép!” (http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/akassz.htm), de azután, Magyarországon is, 1956-ban… Írtam is arról, hogy nem minden népi tett fénylik aranyként, Csőcselék c. versemben
(http://kalaka09januar.homestead.com/#anchor_302).

A jóságos Isten szemében megjelent egy könnycsepp. Azt mondta:
- Igazad van, fiam, a nagy népirtás végül kicsit sem tesz jót, senkinek! Az irtott népnek sem, irtójának sem. Ha meg nem sikerül egy népet irtójának teljesen kiirtani, mint az indiánokat, akkor ide-oda gördül a bosszú és ellenbosszú szöges harci kereke… Te magyar vagy, fiam?

- Magyar vagyok! - vallottam be az igazat. Már úgy értem, Magyarországon élek, hontalan, hazátlan magyarként, vérző szívvel, mert itt azok a tőrök… Hát lassan azokhoz képest a török, egykor… Sok más magyar is hontalan, de ezek egy része ezt nem meri bevallani, hiszen tudod, Uram, hogy Giordano Brunoval is mit csináltak egykor, én is megírtam (https://canadahun.com/blogbejegyzes/lelkes-mikl%C3%B3s-giordano-bruno.14693/). Persze, az inkvizíció csak kisméretű kegyetlenkedés volt a nagy vallásháborúkhoz és eyházilag támogatott világháborúkhoz képest, meg ahhoz, amit a gyarmatokon… Neked, tudom, mindehhez semmi közöd, nem is azért mondom, vagyis írom… Más hontalan magyarok pedig, az igazság az, nem csak szegények, de szellemi szegények is, nyomorúságosan, így inkább a fenti tolvajokra szavaznak, annyira lent vannak a padlón, szellemileg is… Ha még van padlójuk egyaránt, mert sokán már a pincében sem… Azután itt vannak azok a magyarok, akik saját hazájukat… Nem, nem fél pénzért, az a vásáros verses dalocskában van, abban a pulykakakasosban.. Nem, nem fél pénzért, sokkal olcsóbban adták el, szinte elkótyavetyélték, a becsületükkel együtt! Írtam ilyen lelki törpékről, meg azután arról is, hogy mint lapulnak (http://www.artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=46467)...

A valóban jóságos Jóisten rám pillantott, és meglepetten vette észre, hogy a bolondul értelem ellenes, és szélsőségesen lólábkilógató jobboldali Magyar Idők c. napilap van a kezemben.

Tapintatosan nem szólt semmit, de én észrevettem pillantását, nem akartam félreértést, és elmagyaráztam neki:
- Ha ezt a lapot egy paraszthajszállal értelmesebb magyarság olvasná, akkor ebből egyből megtanulhatná azt, hogy milyen a sorokból is, meg a sorok közül is kilógó nacionalistán ördögi lóláb, amelyik annyiszor rúgott bele a magyar nemzeti érdekekbe, meg más nemzetekébe is. Többször írtam erről, például „Nacionalizmus, - megtévesztők és megtévesztettek” címmel (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=497354140761924&set=a.111397106024298&type=3&theater), valamint újságíró fenegyerekük cikkéhez is hozzászóltam (http://www.artagora.hu/mainframe.php?oi=2473&o=work&detail=46425), meg „Menekültek, Európa, Magyarország, nacionalizmus, - egy kérdéskör főbb részei (Refugee, Europe, Hungary, nationalism, - fundamental issues)” (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=484151602082178&set=a.111397106024298&type=3&theater) címmel. Csak hát, tudod, Uram, az embereknek időnként úgy kell egy új világháború, mint a falat kenyér. Kell nekik az a harc, amikor üvölthetik azt, amit fentről, a más érdekű rajtuk röhögők, a szájukba tettek… Az első világháború kezdetén is…

A valóban jóságos Isten ezt természetesen megértette, de nem tartotta természetesnek. Elkomorodott, bár addig sem volt valami vidám.

Azt kérdezte:
- Hallottál arról, hogy Ferenc pápa is áldozatul esett a székely-magyar furfangnak? Meg a nem székely magyar fúró furfangnak is…

- Igen, hallottam! – ismertem be. Ferenc pápa nem viselkedhet úgy, mintha a Világkommunista Párt Főtitkára lenne, különösen, hogy az ilyen pártnak már évtizedekkel ezelőtt lőttek! Ám, szegény feje, nem akar teljesen hűtlen lenni a kereszténység néhány eszméjéhez, és még azt az igazat is megemlítette: Krisztus is menekült volt. Meg azt is: a fogyó népesség Európában sok mindent el fog fogyásával fogyasztani, amire e kontinensnek szüksége van… Meg este lefekszik ugyan, de nem fekszik le, még nappal sem, teljesen annak a magyar nacionalizmusnak, amelyik… No, szóval, állítólag, a nála járt székely-magyar küldöttség behúzta őt a csőbe… (https://demagog.blogstar.hu/2018/10/14/ferenc-es-drakula-avagy-kinek-a-szegyene-a-papa-tudatlansaga-/61702/). Persze, manapság már olyan sokan hazudnak, hogy olykor lehetetlen a sok hazugság között megtalálni az egy szem igazságot. A hír szerint a pápa azt mondta a Márton Áron püspök szentté nyilvánítását kunyeráló székely magyar küldöttségnek, hogy ő Romániából csak Drakula gróf történetét ismeri. Valószínűleg ezt csak joviális tréfának szánta. Én csak annyit jegyeznék meg: 1.) ha száz találomra kiválasztott székely magyart megkérdeznének száz keresztény szentről, akkor ezek az urak, hölgyek hányat ismernének a nevén túl is?, 2.) Drakula gróf (https://hu.wikipedia.org/wiki/Drakula) bármily véreskezű volt is jobbágyaival és ellenségeivel szemben egykoron, ha ez akkor európai szenzáció volt is, mindez kis primitív kegyetlenség mindahhoz képest, amit később Romániában a magyar és nem magyar nacionalizmus hívei elkövettek, 3.) Horthy Miklós „nemzeti hadseregének” különítményesei hány Drakulán tettek túl?, 4.) mit csináltak a Horthy-korszakban törvényesen a rendszer ellenzőivel, - és mit az akkori törvények szerint is törvénytelenül?, 5.) milyen keretben legénykedtek azok a keretlegények, és miért kellene bekeretezni dicsőségként azokat az istentelen képtelenségeket, embertelenségeket, amit csináltak?

No, szóval, még folytathatnánk ezeket a kérdéseket, Uram, - mondtam a valóban jóságos Jóistennek, - de remélhetünk-e választ? Hiszen más kérdések is homályban maradnak, például az is: hová lettek az eltűnt nagy pénzecskék, amik az utóbbi évtized magyar botrányaiban szerepelnek, és miből gazdagodott meg úgy jó néhány főnemzeti egyén oly gyorsan, hogy az egyedül a Marx által kimutatott értéktöbblet kisajátítással korántsem magyarázható meg…

A jóságos Isten átnézte álombeli kéziratomat. Később lájkolni nem merte ugyan, úgy látszik, ismerte a mondást („Jobb félni, mint megijedni.”), de azért láttam rokonszenvező pillantásából: egyetért velem. Elbúcsúzott.

Hát, ez is valami. Persze, a helyzet rosszabbodni fog. A „keresztény kurzus” mai nemzeti magyarjai egyelőre csak Ferenc pápát teszik pellengérre (a Bibliával már jóval előbb mint csináltak, azt most nem is részletezem), de holnap…

Ady, szegény, ez a hazáját és a világot szerető nagy magyar, valóban magyar nemzeti és egyben internacionalista Költő, mindezt látta is, előre, mert jól ismerte Mammont. Mit is írt?

„Meghal minden és elmúlik minden,
A dics, a dal, a rang, a bér.
De él az arany és a vér.” (http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/verarany.htm).

Hát igen… Dics, dal, rang aranyon megvehető. Így hát miért ne élne? Bér? Az is él, esetleg éhbérként. Bizonyos mértékig itt, Magyarországon, nagyátlagban, már most is az.

Vér?

Hát az is lesz! Fel a fejjel, megszokottan nehéz fejű, nemzetieskedően nemzetellenes magyarság! Vér is lesz, az is él majd.

Persze, az, akiből túl sok vér kifolyik, - hát az majd nem él. Ehhez hozzá kell szokni! Van, aki él, - meg van, aki életeken élősködik, esetleg egész életén át.

Az álmomban megjelent, valóban jóságos Isten, mindezt látja, talán azért, mert nem úgy a „magyarok istene”, ahogy egyes magyarok neki parancsolják.

(2018)

AAz illusztráció forrása: https://pixabay.com/hu/biblia-k%C3%B6nyv-r%C3%A9gi-antik-vall%C3%A1s-560626/
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2018-11-10 15:51:01
Kedves Bigiblue! Örülök, hogy tetszett! Üdvözöl: Miklós
2018-11-09 19:11:49
Köszönöm a válaszodat kedves Miklós.
Így teszek, mentem magamnak . Elgondolkodtatóak, tanulságosak írásaid.
Szeretem ahogy gondolkodsz az életről .
2018-11-07 17:40:20
Kedves Bigiblue!

Bármelyik írásom kimentheted magadnak, örülök, ha Neked valamelyik tetszik. Saját könyvet régóta nem adtam ki, csak hét mesekönyvem jelent meg egykor. Már nem adok ki saját könyvet. Fiam könyvei sokkal jobbak, mint az én írásaim, és egyelőre azokkal is zsákutcában van, a könyvkiadást tekintve, három könyve kéziratával is. Szeretettel üdvözöl: Miklós
2018-11-07 16:06:43
Szívesen olvasnám ezt az írásodat is egy könyvben, ami az enyém..mikor lehet erről szó ?
..addig is kimentem magamnak valahová, ha megengeded.
/ 1989.nyara.. megszületett a harmadik gyermekem..és minden megváltozott.. /