Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1540
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-08-25
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (196)
-Egyéb prózai alkotások (484)
-Mese (217)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (15)
-Versek (622)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2019-04-01 16:55:28
Megtekintve: 39
Lelkes Miklós Zsolt: Kötéltánc. Underground Kiadó, 2015.
Lelkes Miklós Zsolt: Kötéltánc c. könyvének linkje:

http://undergroundbolt.hu/koteltanc

A kalandos, izgalmas történet sok dokumentumkötetnél jobban érzékelteti a világ, a valóság bonyolultságát. A négy főszereplő - három férfi és egy nő - nagy pénzért kockáztatja életét, és velük van, jóban-rosszban, Csajkovszkij is, a kutya. A pénzt szeretnék megkapni, tehát elsősorban nem valamiféle nemes érdek, eszme vezeti őket, de ténylegesen mégis egy beláthatatlan következményekkel járható tragédia megelőzésén dolgoznak.
A szerző sokoldalúan mutatja be a szereplők jellemét, érzés- és gondolatvilágát, olykor eredeti humorát, de az őket segítőket, és ellenségeiket is igyekszik tárgyilagosan megítélni. "Aki ezt kézbe veszi, nem tudja letenni, amíg nem ér a történet végére", - mondta a szerző író barátja, aki kéziratban elolvasta.

A Szerző kalandregénye nem csupán az előbbieket teljesíti (ez kevés volna), hanem sokkal többet ad. Cselekményeinek helyszíne változatos (Oroszország és néhány egykori szovjet köztársaság, a Szovjetunió felbomlása után). A regény főhősei érdekesek, egyéniek és mégis reálisak (a "pozitív hős" három férfi és egy nő, valamint Csajkovszkij, a kutya, utóbbiak közül csak a kutya egyértelműen az). A "negatív" főszereplők hasonlóképpen egyszerre különösek, olykor humorosan, mégis, mint a "Béka", vagy a hihetetlen ravaszsággal és hatékonysággal bolondot játszó Vaszilij, ugyanakkor nagyon is a való életből vettek.

A történet "többé-kevésbé pozitív" szereplői elsősorban sok pénzt szeretnének, ezért vállalkoznak az eltűnt fegyverek felkutatására. Ám a maffiák, továbbá az egymással szembenálló kémszervezetek, érdekek szövevényes hálójában végül mégis nagy ázsiai (és világ-) tragédia megelőzését szolgálják, részben pénzért, részben kényszerből, de valamennyire a jót akaróan is. A könyvben egy szerelmi történet is megbújik, de egyelőre hagyjuk ott a rejtekhelyén.

Néhány címet a könyv 19 fejezetéből, a fejezet számával, ideírok, hogy sejtessem a történet fordulatosságát: 4. Egy laktanya titkai, 6. Repülő étterem és varázsszőnyeg, 7. Új kardot kell kovácsolni, 10. Vénusz mindenütt ott van, 12. Bezár-e a bazár?, - avagy kvízjáték nagy nyereménnyel, 14. A barlangbunker rejtélye.

A címlapon Rusovszki Szilvia rajza látható.

L. M. F.

(2019)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!