Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1531
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-08-17
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (196)
-Egyéb prózai alkotások (482)
-Mese (217)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (14)
-Versek (616)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2019-05-03 14:50:05
Megtekintve: 33
MEGJELENT a Kis LANT 2019. évi 2. száma
Az interneten www.kislant.hu címen található. Fontos e hír feltétele a közösségi oldalakra, - és megosztása! A kéthavonta megjelenő irodalmi folyóiratnak ez már a 132. száma. Az interneten azonban könnyen megtalálhatóak az előző számok is, ezekből valósághoz hűen tükröződnek vissza az előző évek, évtizedek.
A lap főszerkesztője Németh Dezső, irodalmi szerkesztője Németh Erzsébet.
Nagyon is érdemes megtekinteni a Galéria képzőművészeti alkotásait is (http://www.kislant.hu/galeria.html)!

Mára szinte alig van olyan szépirodalmi fórum Magyarországon, ahol a szerzők a szólásszabadsággal összhangban írhatnak, jelenhetnek meg. A Kis LANT ilyen.

A címlapon Németh Dezső ÖRÖKKÉ NEKED c. költeménye található. A folyóiratban többek között vers vagy versek vannak Habos Lászlótól (Kereslek, hogy megtalálj, Lelkek mátrixában, Ködfátyol rejt, Néha), Blahó Pétertől (Az ég bántalmai), Doktor Virágtól (Vess ki magadból!, Kertem, Sorsjáték), Ötvös Lászlótól (Az egyidejűség titkai, Fény és hangja, Öröm az öltözet), Barcs Jánostól (Tavasz, Bodzavirág), Németh Erzsébettől (Hamvazószerda táján, Segítsetek, Az elmúlás felé, Még mindig, Talány, Nézz rám!, HAIKUK, Észlelés), Radmila Markocvictől (Változás, FILMKOCKÁK), Halász Imrétől (DAL), Kun Tibortól (Vers – sírás, Ezüstgolyó, Az óramutató csöndje, Álmomban az égen, Ég és föld között, Lassú lebegés), Farkas Andrástól (Az élet értelme fekete zongorákkal, Tartozni valahova, Altató) és Botos Ferenctől (ARS AMATORIA, KEMOTERÁPIA).

A prózai művek: Németh Dezső a „Mitológia és isteni értelem”, valamint „Ábrámot tüzes kemencébe dobják” c. írása, és Habos László KÖNNYEK NÉLKÜL c. elbeszélése.

A „Mitológia és isteni értelem” szerintem nagyon fontos elmélkedés, mert napjainkban is, éppúgy, mint a történelmi múltban, a világnézet a legfontosabb. Németh Dezső rámutat: „A mágikus és a mitologikus világnézet valláselőtti kulturális öröksége az emberiségnek, és egyben vallásfölöttisége megkérdőjelezhetetlen, olyan értelemben, hogy a mitológia nem hordozza a megosztottság eszmeiségét, mint ahogy a sokféle vallás ezt eredményezi.”
A Szerző (Németh Dezső) az ősmagyar hitek, szokások, hagyományok szakértője, nagyon is érdemes az ismertetésben megjelölt internetes címekre rákattintani.

Németh Dezső másik írása, az „Ábrámot tüzes kemencébe dobják” egy mitológiai esemény leírása arról, hogy Ábrámot miként mentette meg Isten a tüzes kemencébe dobás után, és mint dicsőült meg Nimród király előtt. Cengizhan Mutlu „Himnuszi Áldás Ábrahámért” c. versének műfordítása a jegyzetekben található, ez a műfordítás is Németh Dezső munkája, aki a vers angol változatát is közli.

Habos László KÖNNYEK NÉLKÜL c. elbeszélése egy anya kapcsolatát mutatja be gyógykezelésre szoruló gyermekével. Ez a kapcsolat a környezet leírásával megrendítő akkor is, ha az anya már beletörődött a sorsába.


Lelkes Miklós

Az illusztrációként felhasznált képen:
Németh Dezső pasztellképeinek egyike (Életfa), a többi kép is megtekinthető
http://www.kislant.hu/view/6.html), ezek nagyobbrészt Németh Dezső TÁLTOSÉNEK c. könyvének illusztrációi. (A képek Káptalantótiban a Tóti Galériában vannak kiállítva. Káptalantóti a Tapolcai-medencében, a tanúhegyek ölelésében megbúvó kis falu, a Balatontól 4 km-re, Tapolcától 6 km-re van.)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!