Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1692
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2019-12-09
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (201)
-Egyéb prózai alkotások (534)
-Mese (221)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (23)
-Versek (707)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2019-08-03 10:18:10
Megtekintve: 38
Egészség, betegség, butaság, butítás
Tegnap megint olvastam egy népbutító közleményt (gyakoriak), egyik blog vette át egy másiktól, terjedt a dolog, mint valami fertőzés. Nem írom ki ide egyik blog nevét sem, azét sem, amelyik közölte, azét sem, amelyik átvette tőle az anyagot. Mindenféle anyagot szokott közölni a két blog, ártalmatlan tartalmúakat is, ezt most nem részletezem. A blogok nevét azért nem közlöm, mert nem akarok számukra propagandát csinálni.

A BLOG CÍMOLDALÁN SZEREPELT:
„Visszautasította a kemoterápiát, répán él és egyéb alternatív szerekkel kezeli rákját, mert meg szeretne gyógyulni. Gyógyul!” (A feltett szöveg részletezésében belül egy nőről volt szó, akinek emlőjében rákot diagnosztizáltak.)

Ezt válaszoltam HOZZÁSZÓLÁSKÉNT:
„ Az olvasók figyelmébe ajánlom, azok észre térítésére, akiknek ez inge, a feltett anyaggal nagyon is kapcsolatos egyik írásom, amiben egy idevágó tragikus eset szerepel: Szelek és szélhámosok, https://canadahun.com/blogbejegyzes/lelkes-mikl%c3%b3s-szelek-%c3%a9s-sz%c3%a9lh%c3%a1mosok.17021/. Az ilyen NÉPBUTÍTÁSOKAT kedves …blog, pedig abba kellene hagynia, illetve az a társadalom, amelyikben humanizmus van és értelem, abba is hagyatná, nem pedig megengedné, vagy még bátorítaná is.”

Az egyik olvasó (I. L.) válasza hozzászólásomra:
„Az ember attól gyógyul meg amiben hisz. Nekem hiába adnak gyógyszert ha nem hiszek benne. Ellenben hiszek a gyógynövényekben amik mindig is segítettek. És van az a bizonyos gondolat ereje. Nekem is volt ismerősöm akinél mellrákot diagnosztizáltak. Leakarták venni a mellét. De nem engedte. Végül addig járt vizsgálatokra amig kiderült hogy nem is daganat volt. Csupán csak félre diagnosztizálták. Másik ismerősömnek nem megfelelő kemot adtak. Annyi volt amit mondtak neki bocs nem ezt kellett volna. Meghalt. Ennyit a rákról és a kezelésekről.”
Válaszom I. L.-nek:

…. részére, de sok más hasonló hozzászóló részére is: Nem ennyit a rákról és a kezelésekről, - hanem ennyit a tudatlanságról! 1.) Ami óta az orvostudomány létezik, téves diagnózisok mindig voltak és a jövőben is lesznek. Ám az orvostudomány az utóbbi száz évben (sőt, azon belül a mához közelebbi időszakban is) rohamosan fejlődött. Ha Ön akárcsak kicsit is gondolkodna, rengeteg példát találhatna erre. 2.) Abban igaza van, hogy a gyógyulásba vetett hit is fontos (tudományosan bizonyított, akár Istenben hisz valaki, akár kezelőorvosában). Ám elsősorban, a legtöbb komolyabb betegségnél, a hit a korszerű gyógykezelés KIEGÉSZÍTŐJE lehet csak (ha az illető meg akar gyógyulni). 3.) A gyógynövényeknek (és az egész természetgyógyászatnak) szerepe lehet a gyógyításban, ez igaz, de a MAGA HELYÉN! A Természet is gyógyít, de a legtöbb betegségnél nem helyettesítheti az orvost, a szakembert, ha komolyabb betegségről van szó, utóbbit pedig legtöbbször az orvosnak kell eldöntenie, ez még akkor is igaz, ha nem kell minden tünettel rögtön orvoshoz futni (erről - többek között - a betegségek megelőzésének keretében kell szólni). A gyógynövények hatása elismert, de nem szabad ezeket a hatásokat laikus módon kezelni, túlértékelni (Fű, fa, füves ember, meg a legelésző magyar valóság - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=471497716680900&set=a.111397106024298&type=3&theater). 4.) Ha hozzászól valaki írásához, tisztelje meg a szerzőt (bárki is az), hogy az általa megjelölt anyagot (ez esetben a címe "Szelek és szélhámosok" - https://canadahun.com/.../lelkes-mikl%c3%b3s-szelek-%c3.../, fentebb szintén megjelöltem) elolvassa. Természetesen sok mindenhez egyikünk sem érthet (Ön sem, én sem, más sem), de ez természetes, viszont a tudatlanság és szándékos népbutítás (a kettőt nem helyes összekeverni) sok bajt okozhat, haláleseteket is, tömeges tragédiákat is. Amit mondunk, írunk, azért felelősséggel tartozunk, és ezt nem ártana Önnek sem felismernie, meg más hozzászólóknak sem.”

Erre H. E. hozzászólássa:

„te is a gyogyszermaffia egyike vagy”

VÁLSZOM:

„H. E. részére, és mások részére is, akik esetleg képtelenek megérteni a világos beszédet: Miért volnék a "gyógyszermaffia egyike"? Nevetséges (és az ország számára tragikus is) az Önhöz hasonlóak ilyen alaptalan vádaskodása. Próbálja újra elolvasni azt, amit írtam, - mi utal abban ilyesmire? Persze, ha nem olvas, nem gondolkodik, akkor valaki így válaszolhat egy hozzászólásra. No és a … blog szerkesztése miért nem szégyelli el magát azért, hogy ilyen népbutító anyagot tett fel? A továbbiakban szemtelenkedőknek, értelmetlenül vádaskodóknak nem fogok válaszolni. Más a tudatlanság, - és megint más a rosszindulatú vádaskodás. Előbbi esetben a felvilágosítás a teendő, - utóbbi esetben a visszautasítás. Maradjunk ennyiben!

E. D. írta ezt követően I. L.-nek:
„nevetséges amit az úr ír. Szerintem semmi tapasztalata nincs. Minden csak teória. Ennyi. „

Valóban „ennyi”?!

Nos, én úgy gondolom, hogy NEM ENNYI! Többet kellene tenni a népbutítás ellen, a becstelen haszonlesés reklámjai ellen, itt, a facebookon is. Csökkenteni kellene azt a GYÁVASÁGOT, MEGHUNYÁSZKODÁST, ami naponta tapasztalható, hiszen még az érintett BLOGOK szerkesztése is meglapul.

Itt jegyzem meg azt is, ami sokszor ott van a facebookon: a lakosság hergelése a „gyógyszeripar”, a „gyógyszermaffia” ellen. Sok ember buta, és könnyen becsapható. Butítják őket, persze, ők is tovább butítanak másokat.

Miről van szó valójában?

A haszon (profit) a polgári (tőkés, kapitalista) társadalom gazdasági alap motivációja. Maga a gyógyszeripar csak eszköz, működtetéséért a társadalmi rend (és annak vezetése) a felelős. Akkor is az felelős, ha esetleg hibák történnek a haszonra való törekvésben, és – ritkán bár – ilyen hibák előfordultak a múltban (egy-egy gyógyszernél súlyosabbak is, és a gyógyszert az egész világon ki kellett vonni a forgalomból).

Ám a gyógyszeripar, mint eszköz, csodálatos termékeket adott az emberiségnek (tudományos tevékenységével, korszerű termelési eljárásaival). Olyanokat, amelyek semmi mással nem helyettesíthetőek jelenleg. NAGYON BUTA EMBEREK AZOK, AKIK ILYEN DOLGOKAT NEM ÉRTENEK MEG, AZUTÁN SEM, AMIKOR ELMAGYARÁZTÁK NEKIK (a magyarázat, meggyőzés alkalmazásában is előfordulnak, időnként hibák, de inkább a felvilágosítás hiánya a feltűnő, jellemző).

Persze, fontos, sőt, nagyon fontos az is: a BETEG orvosi TANÁCS ALAPJÁN, és az orvos által előírt ADAGBAN és gyakorisággal szedje gyógyszerét.

A természetgyógyászatnak és termékeinek használata is hasznos lehet szakemberek javaslata alapján, de ezt is összhangba kell hozni az orvostudomány gyakorlatával, tudományos alapon létrejött tapasztalataival. E téren is mindennapos a félretájékoztatás, sokszor haszonlesésből.

No és a HIT?

A HITNEK sokszor nagy szerepe van a GYÓGYULÁSBAN, ez régóta tudományosan bebizonyított tény (nem csak az Istenbe vetett hitre kell gondolni még hívőknél sem, hanem másra is, például a kezelőorvos iránti bizalomra). Ugyanakkor a HITET és a TUDOMÁNYT szembeállítani egymással veszélyes OSTOBASÁG ÉS ÁLTALÁBAN BECSTELENSÉG IS! Gyakran az internetre „CSODÁS GYÓGYULÁSOK” kerülnek fel, és ezek is gyakran NÉPBUTÍTÁSOK. Kétségtelen, hogy van eset, amikor egy daganat „látszólag magától” megszűnik, de ilyen esetek jelentőségének túlmagyarázása, vallási vagy más célból, butaság is, becstelenség is.

Egyik aforizmámban azt írtam:
„Ahol a Hit mindenáron le akarja győzni a Tudományt, onnan az Ész előbb-utóbb elmenekül.”

A történelmi egyházak tisztségviselőinek és híveinek is el kellene gondolkodniuk: nem az volna eszméjük, hitük igazi érdeke, hogy a tudományos alapon tevékenykedőkkel működjenek együtt, humanistán, egy jobb, becsületesebb, minden szempontból EGÉSZSÉGESEBB országért?

(2019)

Illusztráció: Pixabay.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!