Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes Miklós
Alkotások száma: 1778
Regisztrált: 2011-09-25
Belépett: 2020-02-16
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (202)
-Egyéb prózai alkotások (547)
-Mese (236)
-Dalszövegek (3)
-Gyermekrovat (Versek) (32)
-Versek (755)
-Társalgó (3)
Feltöltve: 2019-09-04 09:01:37
Megtekintve: 40
MEGJELENT a Kis LANT 2019. évi 4. száma
Az interneten www.kislant.hu címen található. Fontos e hír feltétele a közösségi oldalakra, - és megosztása!

A kéthavonta megjelenő irodalmi folyóiratnak ez már a 134. száma. Az interneten azonban könnyen megtalálhatóak az előző számok is, ezekből valósághoz hűen tükröződnek vissza az előző évek, évtizedek.
A lap főszerkesztője Németh Dezső, irodalmi szerkesztője Németh Erzsébet.
Nagyon is érdemes megtekinteni a Galéria képzőművészeti alkotásait is (http://www.kislant.hu/galeria.html)!

Mára szinte alig van olyan szépirodalmi fórum Magyarországon, ahol a szerzők a szólásszabadsággal összhangban írhatnak, jelenhetnek meg. A Kis LANT ilyen.

A címlapon a mostani számban Vasi Ferenc Zoltán Szabadság (Jurkovec Anettnek) c. költeménye található.

Ezt követően a Kis LANT Rudnai Gábor költőre emlékezik a Szerző négy versével (Halálnak halálával, Transzplantáció, Lapidárium, Kőhajító gép). Németh Dezső, a Kis LANT főszerkesztője Örök inkognitó c. megemlékezéséből idéz részleteket. „Rudnai Gábor bölcsészdoktor, költő, munkanélküli, kőtári teremőr, aki az értelmiség értelmes feltámadását reméli.” … „…Rudnai költészete a nyugatosok nagy hagyatéka. A rendszer ugyan képzettségéhez nem méltó posztra rendelte, de költői szellemét nem tudták megtörni. Kőtári verseiben, mint poeta doctus mutatja be mesterségbeli tudását”.

Az értelmiség „értelmes feltámadása”… Rudnai Gábor verseinek én is tisztelője voltam, vagyok, és nehéz szívvel írom le ezt a kifejezést. Milyen nagy szükség volna az „értelmiség értelmes feltámadására”! Meg az értelem feltámadására, a mai Magyarországnak!

A versek szerzői, a fentebb említetteken kívül, Rudmila Markovic (Pillangó, Nekem két apám volt, Magányűzés) Ötvös László (Angyali üzenet, Öröm az öltözet, Egyház és akácfa – ezek a versek Dr. Ötvös László „Lélek és galamb” címmel megjelent kötetéből valók), Barcs János (Augusztus-talpam, Csillagparázs), Farkas András (Meghasadás, Negyedik epigramma, Úgy kötődöm, Szonett), Németh Erzsébet (Emléktábla-avatás Fegyverneken (Az 1919-es román megszállás áldozatainak, köztük anyai nagyapám: Szűcs Imre emlékének) – KIK VOLTAK ŐK?, Állapotlehetőség), Kun Tibor (A kút legmélyén, A lepkegyűjteményem, Karjaid közt), Sebestény-Jáger Orsolya (Ott lakom), Halász Imre (Zöld ernyő, sárga utca, Az ősz, Ma újra) , Egry Artúr (Egy nő távolságai, Tearózsa).

A Kis LANT mostani számának prózai munkái: Radnai István két elbeszélése (A hatos éjjel című a hajléktalanokról szól, A harangok is elnémultak pedig a második világháború okozta borzalmaiból jelenít meg részletet). Kisslaki László írása (A sorsdöntő anyajegy) inkább kedélyes, anekdotikus, ötletes csattanóval.

Lelkes Miklós

Az illusztrációként felhasznált képen:
Németh Dezső pasztellképeinek egyike (A pénz beszél), a többi kép is megtekinthető
http://www.kislant.hu/view/6.html), ezek nagyobbrészt Németh Dezső TÁLTOSÉNEK c. könyvének illusztrációi. (A képek Káptalantótiban a Tóti Galériában vannak kiállítva. Káptalantóti a Tapolcai-medencében, a tanúhegyek ölelésében megbúvó kis falu, a Balatontól 4 km-re, Tapolcától 6 km-re van.)

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!