Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lmiklos
Alkotások száma: 19
Regisztrált: 2004-02-19
Belépett: 2019-01-19
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (9)
Feltöltve: 2004-05-17 19:22:04
Megtekintve: 585
PÉNZ PÉTER
Arcán a befutott , sikeres üzletkötő udvarias közönye üldögélt.Iróasztalán akták hevertek szanaszét , üres papírlapok közül aláírt szerződések kandikáltak ki , itt-ott reklámfüzetek ásítoztak.Péter határidőnaplójának fekete , keménykötésű borítóján dobolt , majd felénk fordult:
· Kihangosítottam a telefont , hogy ti is halljátok miként végeztetem el az átutalásokat.Utána majd mindent elmagyarázok.
Már ütötte is be a szóbanforgó bank ügyfélszolgálatának számát , s biztonságos önérzettel duruzsolta a kagylóba:
· Halló! Evrobank?! Pénz Péter vagyok!Közüzemi számláim lebonyolítását szeretném kérni Önöktõl!
· Természetesen! - válaszolt a vonal túlsó végén egy Péteréhez hasonlóan magabiztos hang. Kérném a számlaszámát , bankkártyaszámát a négyjegyű azonositóval , meg személyi igazolványának számát!
Pénz Péter mindezt beolvasta a telefonba.Átutalási kívánalmait is: a Váci Vizműveknek , az Elektromos Műveknek , Gázműveknek , Matávnak...Az ügyintéző szíves türelmét kérte.
A Hungarian piacgazdaság kis kerekecskéi olajozottan forogtak , de nem a kívánt gyorsasággal.Péter várt , várt , várt , közben pedig művészi hajlamainak hódolt: széket , ablakot , kutyát , macskát , végül házikót rajzolt egy jobb sorsra érdemes papírlapra.Ám ami késik , nem múlik.Az adminisztrátor jelentkezett:
· Az Ön közleményének száma: AH hat nulla...
Péter idegesen közbevágott:
· Hat darab nulla?!
· Nem! AH 603333! Hatos , nulla és négy darab hármas!
Péter alapos munkát végzett: minden számot visszaolvastatott , egyeztetett.Végül készségesen mosolygott , mint a tízezres bankó , amelyik tudja: hamarosan meg kell duplázódnia , hogy annyit érjen vagy valamivel többet mint ma. Ám meg fog duplázódni! Fő az önérzet , a törekvő önérzet!
Péter mosolygott , köszönte a dolgot a telefon túloldalának és a hajába túrt.Most vettem észre , hogy alsó fogsorának jobboldalán hiányoznak az örlőfogak , amitől kissé humoros az ábrázata.Fejbúbján már kopaszodik , hasára meg lerakódott némi fölösleg.Öröm viszont az ürömben , hogy még most , negyvenöt évesen , sem szorul szemüvegre. “Hülyén néznék ki vele” - szokta mondogatni.
Péter ismét felénk fordult:
· Várom kérdéseiket!
Mi , a Hungarian piacgazdaság legkisebb tanoncai , csak üldögélünk , hallgatunk.Illetve , nicsak , valaki mégis kérdez valami félcsacskaságot.Alacsony , szinte törpécske termetű , vörös hajú , szemüveges fickó , elegáns öltönyben , nyakkendővel.A bő öltöny azonban röhejesen lötyög rajta.Idétlenül mosolyog.Ilyen lenne a jövő egyik sikeres üzletkötője? - tűnődöm. A többi tanonc is érdekesnek látszik.Velem szemben hallgatag , negyvenes , szmokingos férfi ül.Nem szól semmit , de időnként értetlenül rázza a fejét.Néhány középkorú , kövérkés asszony - miként kerültek ide? - töpörtyűvel kínál.Az asztal végénél húszéves , erősen kölniillatos fiú rágózik és kihívóan , idétlenül vigyorog.
Pénz Péter magyaráz.Ez a dolga , ezért , pontosabban ezért is fizetik.Mit , miért , hogyan kell csinálni.Ide-oda röpködnek a szavak: banki kamat , számlavezetési költség , nyereségszázalék , kamatláb.Később áttér a lakástámogatás , majd a gépjármű- , élet - és vagyonbiztosítás területére.Ekkor már kissé felforrósodik a légkör. “Két éves futamidőre akarsz biztosítást kötni?! Cseszheted!” - kiáltja az egyik.A másik lehülyézi közvetlen munkatársát.”A vegyes életbiztosítás feltételeit meg kell nézni a táblázatban! A következõ előadáson majd megbeszéljük!” - zárja le a vitát Péter , majd hozzáteszi:
· Még egy pillanatnyi figyelmet kérek! Üzletkötő munkatársaimat a jövő hétvégére meghívom egy gulyáspartira! Aki dolgozna , vegyen ki szabadságot! Az anyagiakat majd megbeszéljük.
A társaság szedelődzködik.Péter is.Látszik rajta , hogy nagyon fáradt.Reggeltől estig itt van az irodában , alig látja őt a családja.
Váratlan meglepetés: az ajtón belép Péter felesége.Elegáns öltözetű , csinos üzletasszonynak néz ki.Senkinek sem köszön , hanem türelmetlenül férje elé lép:
· Péter! Azt mondtad , hogy ma este korábban jössz haza! Ki fog tanulni a gyerekkel?!
Péter csitítja:
· Nyugodj meg , szívem! Okos gyerek az , tanul magától is!Nem tehetek róla , hogy kissé elhúzódott az elõadás!
· ...és miért nem hívtál fel?! - háborog tovább a modern asszonyka. A benzinköltséget sem beszéltük meg! Nem fogom ingyen fuvarozni az ügyfeleidet!
· Drágám! - vigyorog Pénz Péter. A pénz ugat , a többi nem érdekes!
· Igen , a pénz ugat... - tűnődöm el én is. Ám előbb-utóbb elválik milyen sikerrel ugat. Hej , Péterkém , rosszat sejtek! A pénz ugatásától megijed , elszalad majd az a jövő amelyikre valaha vágytál.Persze , az én jövőmbe meg , lehet , beleharap...Azt máris sejtem , hogy a Hungarian piacgazdaságban nem lesznek tanoncéveim , legfeljebb tanoncheteim.
Annyi baj legyen! Több is veszett Mohácsnál...
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!