Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-07-31 11:44:11
Megtekintve: 584
A vallás szabadsága
A millennium kapcsán gőzerővel indult be az ezeréves kereszténység országa hangoztatása, a tömegbe sulykolása. Elkeserítő és gusztustalan a történelmi egyházak kiemelése az újabb vallási tömörülések rovására. Diszkrtiminatíve a kedvezmények, juttatások megvonásával, sőt a betiltás rémével kell szembenézniük azoknak, akik le akarnak térni az állam (hatalom) által nekik kijelölt hitélettel való élés útjáról.
Mennyivel van több joga beleszólni saját lelkiismeretünk, hitéletünk alakításába a katolikus mamutvallásnak, akolba terelni bennünket, mint saját magunknak megválasztani, hogy milyen hitéletet akarunk élni?
Az történelmi tény, hogy 1000 éve István király tűzzel-vassal belekényszeríttette az ősi pogány, sámánista, többisten hiten lévő, egész Európát rettegésben tartó, büszke, hódító népünket a katolicizmus kalodájába. Mert a katolikus vallás a legfőbb hatalom (király és főpapok) kritika és ellenvetés nélküli szolgaságba vetette a büszke népet.
Amikor Krisztus megújította a zsidó vallást, s létrehozta a kereszténység magasztos elméletét, hatalmasat alkotott. De nem a mindenkori hatalom szekértolójaként képzelte el a katolikus kasztrendszert, hanem önkéntes lelkiismereti, maga választotta hitéletet élők csoportjának.
Négyszáz éven át megvívták üldöztetésekkel, kivégzésekkel teli harcukat, s Constantin császár által elismertettek, államilag megtűrt vallássá váltak.
A későbbi korokban, összefonódva a mindenkori hatalommal már a nép kordában tartására, s megfékezésére szövetkezve uralkodtak a lelkeken.
Amikor szétválasztották hazánkban az államot a vallástól megtörtént az első lépés a hitélet privatizálására.
Most viszont megint azt látjuk, hogy a rendszerváltás óta a felszabadult légkörben terjedő új hit: New Ágé, Hit gyülekezete, Scientológia, Krisna, Gyurcsok-féle ezoterikus Szentek egyháza néven alakult vallási közösségek ellen össztüzet nyitottak a befolyásukat féltő, létszámukat megcsappanni látó, történelminek kikiáltott egyházak. Az egyén lelkiismereti és szabad vallásválasztási jogát diszkrimináló, degradáló törekvések odáig fajultak, hogy hírneves pszichológusokat előtérbe állítva magyarázgatják nekem, neked, hogy miért nem jó, ha saját kis belső istenemre hallgatva a Scientológiához, ezoterikához, vagy más kis vallási közösségbe tömörülve élek hitéletet.
Demokráciában ez gusztustalan, s visszaélés a hatalommal. A hagyományos egyházak ne akarják kisajátítani lelkeinket. Élni és élni hagyni – ezt az elvet be kell tartani mindenkinek.
Elmúlt már az inkvizítorok, misszionáriusok ideje, amikor tűzzel, vassal térítettek bennünket katolikus, kommunista és egyéb hitre.
Nem kérünk egyikből sem: tiltakozunk lelkeink elrablásának kísérlete miatt. Mert a világon csak egy isten létezik: a szeretet istene. És ez az isten mindenkié, nem lehet kisajátítani!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-10-23 23:52:03
Igen,ez a jó taktika.Ha nincs válasz,akkor megunják és leszállnak rólunk.
A szeretet mozgatja a világot. A Teremtő Isten szikrái vagyunk valamennyien,kikbe a teremtő szeretet energiát akkumlált. Ebből kell gazdálkodnunk. ha kiárasszuk magunkból a szeretetet akkor cserébe ugyanannyit kapunk is környezetünkből,embertársainktól vissza. Tulajdonképen a Kukulkán c. művem második kötetében,ami Jézus és a kereszténység jelenségét taglalja ezt taglalom.
2006-07-31 19:31:16
Hű,de igazad van.Ne adjunk semmit,de hagyok egy egérutat.Mindenki a személyi jövedelemadójából,az egyházának adhasson pár százalékot. Éljenek meg abból. Igy lenne igazságos.
2006-07-31 13:51:25
Én ammondó vagyok,hogy minden egyház tartsa el magát.Ha figyelemmel kiséred a jelenéseket,akkor az újonnan alapitott egyházak nem kapnak állami támogatást,mégis élnek és virulnak,mert eltartják őket a hívek.A hagyományos egyházakkal az a baj,hogy volt nekik vagyonuk.Most mindegy,hogy hogyan szerezték:adományokból,vagy a királyságtól kapták juttatásként.Ezt leállamosították.Szerintem egyszeri kárpótlást kellene nekik adni,és azután éljenek meg.Hiszen ha vannak híveik azoknak el kellen tudni őket tartani.De az állam gatyázik,totojázik,mert nem akar fizetni.Rákosiék elvették a vagyont.Ezt akkor ki kellene mondani a kárpótlási törvénybgen,hogy vagy elévült az igényük a kárpótlásra,vagy kapnak x összeget és búcsút intünk egymásnak. Mert bizony ez az egész bűzlik:diszkriminációs szaga van,mégpedik az újonnan alapított kisegyházak kárára. Szerintem megérne nekik egy misét az alkotmánybírósághoz fordulni.