Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-08-04 10:06:50
Megtekintve: 580
Ágytológatósdi
Pár hete röppentették fel a kórházi ágyszám leépítés hírét. Ezt közvélemény-kutatási szondának szánták, vajon ugrik-e rá a nép? Rettenetes kalamajka, káosz, indulatok kavargása, parázs viták követték a bejelentést. Hétezer ágyról van szó, ha jól tudom. Azt az anomáliát akarták megszüntetni, hogy az ágyak átminősítésével és az ágyszámokkal való manipulálással a kórházak nehogy kissé több pénzt tudjanak kicsikarni szegényes büdzséjük növelésére. Dicséretes és nem elitélendő dolog ez. Tehát még ezt a lehetőséget is el akarták venni! Drasztikusan lecsökkenteni az ágyszámot, s a pluszpénzhez jutást is.
A felháborodás akkora hullámokat vert, hogy mint a napokban hallom, az Egészségügyi Miniszter meghátrált és ejtette a tervet, de most meg az ágyak, átminősítésébe kapaszkodik bele. Ha jól értem, vannak olyan ágyak, amik után több juttatás jár (intenzív, fertőző). Ha, tehát a sokat fizető ágyak számát csökkentik az olcsóbb (elfekvő) ágyak javára, akkor egyensúlyba jön a büdzsé...
Nos, ez csak kis trükkös machináció, ezzel a lakosság nem lesz boldogabb! Mert nem az ágyszámtól, esetleg újabb kórházak építésétől lesz egészségesebb a nemzet, hanem a prevenciótól.
Van egy javaslatom az állam felé: ne új kórházak építésén, modernizálásán törje a fejét a hatalom, hanem adja meg a népnek az egészséges élet lehetőségét! Sok milliárdot spórolhatna meg az állam a betegnapok csökkentésével. Ehhez csak az kellene, hogy az állandó stresszt, az önkizsákmányolást, a pénzhajhászást, létbizonytalanságot szüntetné meg új munkalehetőségek teremtésével.
Mert ez a nép a lét miatti rettegés, a túlhajszolás betege. Ha az elesett alsó- és középosztálynak nyugodt életet biztosítanának és visszaadnák önbecsülését, akkor valóban be lehetne zárni a kórházak egy részét. Itt van a kutya elásva!
Ehhez kapcsolódó javaslatom: A Szegeden épülő nagy kapacitású, milliárdokba kerülő új börtön építésére se kerülne sor, ha a nép munkabíró milliós tömege nem az utcán ődöngene, megélhetési bűnözésbe és kábítózásba menekülve, rablások kifundálásán törve a fejét megszaporodott szabadidejének kihasználására.
Ha, tehát a népnek értelmes munkát adnának, egyből megcsappanna a betegek és a börtönlakók száma is. Sőt, tovább megyek! Az így felszabaduló kórházakból börtönöket lehetne csinálni a kábítózó és notórius bűnözők átnevelésére. Az ágyak maradnának, csak az épület elnevezése változna.
Ne siránkozzunk a népesség fogyásán, amikor a mai létszámot sem tudjuk a méltó lét színvonalán eltartani! A természet törvénye örök: az állat is menekül a kiégett, szikkadt mezőről... Most még csak a cigányok fogták a vándorbotot, de hamarosan követi őket az értelmiség, a kvalifikált munkaerő, és akik itt maradunk, mi nyugdijasok, bénázók, csecsszopók, sihederek és a munkanélküli ötvenesek. Rágódunk az elénk vetett alamizsnán, amíg el nem múlunk.
Hát kérem: így múlik el nép dicsősége!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-08-12 11:33:46
Olvassad el az ördög cimboráit! Nem fogod megbánni!
2006-08-12 11:08:06
Megint neked van igazad.
2006-08-12 10:51:24
Sok kicsi sokra megy
2006-08-12 09:23:27
Támogatom a javaslatodat, habár egy szavazat nem sokat ér.