Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-08-05 08:43:49
Megtekintve: 566
Csicsa
Az amerikai vad indián törzseknél dívik a Bölcsek Tanácsának intézménye. Öt évenként újra választják őket, sőt ha valamelyik elhalálozik, vagy nem jól végzi a dolgát, a következő tanácskozáson leváltják, s újat választanak helyette.
A választási ceremóniát több hónapon, heteken át tartó csicsázás előzi meg. A békepipák bódító füstfellegei közepette a törzs férfi tagjai (választók) buzgón rágják a kaktuszrostokat, hogy a közös csicsástálba köpjék, ahol a nyáluktól lassú erjedésnek indulva csicsává erjed.
A csicsarágás, köpködés, pipaszippantások közepette meghányják-vetik a stratégiát, és a többszöri csicsaerjesztési, majd ivási ceremóniák alkalmából tartott gyűlések eszenciájaként megválasztják a vének (bölcsek) tanácsát és az új törzsfőnököt.
A győztes tanácstagok és törzsfőnök aztán a közösen erjesztett csicsát bevedelve vad, mámoros harci táncba kezdenek, és árnyékbokszolás szerűen nyilaikkal és dárdáikkal hadonászva eljátsszák az általuk ígért boldog jövendő rögtönzött pantomimját.
Na, erre a csicsaköpködéses erjedésre hasonlít a most elkezdődött korteshadjáratok sorozata. Minden párt, aki számít, és aki nem számít, az is válogatás nélkül vad politikai harci táncba kezdett. Folynak a politikai csicsástálba köpködések. Erjed, fortyog az őszi, helyhatósági választások csicsája. Vannak, akik előre belekortyolnak az erjedő csicsába, és részegségükben a többieket túllicitálva lehetetlenebbnél lehetetlenebb ígéretekkel zúdítanak nyakon bennünket.
A médiákon választási szappanoperaként hömpölygő politikai show-tól lassan megrészegedő választópolgárok aztán, amikor eljő a nagy nap, még egyszer utoljára bekáfolnak a politikai csicsából, szemeik elhomályosodnak a politikai vadkender-füstöt eregető szólamoktól, majd urnák elé támolyogva voksaikat behajigálják azokba.
A politikai elemzők, szondázók megrendelésre leszállítják az előrejelzéseket, és a fináléban minden kiderül. Ha, csak bele nem esik a légy a politika levesébe. Mert bizony könnyen előfordulhat, hogy a választási hadjárat során a politikai csicsától immúnissá váló szavazók a finisben hirtelen kijózanodva, renitens módon nem kanalazzák be a nekik, kifőzött feketelevest és a nevető negyedikre, adják voksaikat, akkor fanyarul fogják tudomásul venni a politika mesterszakácsai, hogy „istenem, légy esett a levesünkbe”.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-08-12 09:31:19
Mert különben a pokolban fogják kifőzni őket a forró szurokkal teli üstökben. Olvasd ez Ördög cimboráit amit most rakosgattam fel.Ebben,a hetedik részben leküldöm őket a pokolba.
2006-08-12 08:31:04
Amit kifőznek, egyék meg maguk. :-)
2006-08-12 04:43:11
Ezt a csicsát már nem fogják tudni lenyeletni velünk,de még az Unióval sem! Attól,hogy ők ott fenn bekáfoltak a saját hülyeségeiktől,még a nép józan maradt.
2006-08-11 23:44:57
Ez a hasonlat fantasztikus. Az általad leírt csicsa emészthetetlen, nem olyan, mint az afrikai bennszülőttek által közös rágcsálással készített táplálék.
2006-08-05 15:49:56
Loncikám,már döngicsél az a dögléby,ami bele fpog esni a politukusok poharába. Remélem félrenyelnek tőle.
2006-08-05 14:22:10
Hmmm... Ebből acsicsából sosem elég ahiszékeny magyarnak...
talán már csicsa nélkül is "kótyagosak"...
Szerintem...
uram küldd már azt a legyet!!!