Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-11-13 05:26:51
Megtekintve: 654
Krétakör - 6
6.

Jenő óvatosságból informálódott, ettől, attól, földhivatali és egyéb ismerőseitől Kalányos Anti, alias Pucok dolgairól. Megtudta, hogy lerobbant, vagy árverésre bocsátott házakat vásárol fel bagóért és román feketemunkásokkal felújjittatva óriási haszonnal, passzolja el őket. Tulajdonképpen erre már akkor rájött, amikor először megnézték a házat. Egy román feketemunkás lakta, házőrzőként. Természetesen Pucok munkásaként.

A szerződést kötő ügyvéd, titkárnőjétől Mucikától szerzett információ szerint Pucok ezt a házat féléve másfélmillióért vásárolta, árverésen. Ezért is nem tudta egy-az egyben elcserélni a városi lakásért. Közbe kellett iktatni egy másik neppert, aki bagóért, jóval áron alul megvásárolta a mama lakását, de a szerzédéskötéskor már az új vevővel szerződtek a gyerekek. Potom kétszázezret keresett tíz perc alatt.

Így felvértezve mentek ki Matykóval hétvégi kiruccanásként már péntekkéső délután. Robi a frissen megvásárolt Ladával fuvarozta őket haza, árkon, bokron keresztül, a rendőrök szeme elől rejtve, mivel jogsija nem volt. Amint megérkeztek a gyerekek teli voltak panasszal. A fürdőszoba változatlanul büdös, mert nincs bűzelzáró a kád alatt. De a kád be van építve. Meg kell majd bontani. A melegvizes bojler egy fürdésnél lehűl és két óra mire újra, felmelegszik. A korlát nincs felszerelve, és a kisgyerek lezuhanhat.

–Van még valami gyerekek?–kérdezte Jenő kávéját és konyakját kortyolgatva.
–Nem elég ez papa!–vágták rá egyszerre. Matyi szeme a sarokba állított légpuskára tévedt.
–Hát ez meg, honnan van?–kérdezte felajzottan és a vadászösztön máris elkezdett benne dolgozni.
–Kaptuk Sándortól, Kati rokonától. Jó a kóbor kutyák, macskák ellen, de majd lövök én ezzel fácánt is, meg nyulakat…
–Van hozzá golyó? –érdeklődött Matykó izgatottan.
–Van, egy ezres csomag.
–Akkor én megyek vadászni a cserjésbe.–mondta és fogta a puskát, meg a töltényeket, elindult a határba.

Alig, hogy megmelegedett, és körbenézett, hogy rendezkedtek el, autó állt meg a ház előtt. Pucok és egy másik füstös képű úriember szállt ki belőle. Kissé meglepődtek Jenő láttán, de azért belekezdtek a mondókába.
–na, Robi, kész a papír?
–Milyen papír?–kérdezett vissza Robi.
–Amiről beszéltünk. Aláírsz egy papírt, hogy adsz még ötszázezer Forintot, és elállunk a további követelésektől. Máris mehetünk az én ügyvédemhez.
–és, ha nem írom alá? Hiszen még a fűtést sem tudjuk majd a végén bevezettetni, ha hárommillát kifizetünk nektek.

–Akkor ez az úriember most eljön velem az ügyvédhez, és tizenegymillióért megvásárolja tőlem a házat. Ti meg csütörtökig elhagyjátok! De, mivel látom milyen szépen, berendezkedtetek, megkönyörülök rajtatok, és nem adom el neki! Inkább veszni hagyom a két és fél milliót…
Ekkor Jenő mély lélegzetet vett és megszólalt.
–Tudod mit Ficzere? Tiéd a lakás. Hétfőn bemegyünk az ügyvédhez. Mivel én, mint haszonélvező nem egyezek bele a visszalépésbe csak úgy, ha közös meggyezéssel felbontjuk a szerződést és visszafizettek a hatmillió vételárrész helyett nyolcmilliót, akkor azon tudunk venni egy másik panelt. Így tisztességes az egész dolog. Hétfőn találkozunk az ügyvédnél.

A két jómadár se nyelni, se köpni nem tudott a meglepő fordulaton. Persze, hogy nem tudták volna kifizetni őket, hiszen Ficzerének nem volt egy vasa sem. Ötvenezerét vállalta a lahúzásban játszott stróman szerepét. Míg töprengtek Jenő így folytatta.
–Idefigyeljetek! Másfélmilláért vettétek, ugyanannyiért felújítottátok. Kibővítettétek. De! Se korlát, nincs amit két hete, ígérsz, se a fürdőszoba nem működik rendesen, a garázsajtót úgy taknyoltátok meg, hogy az előbb szakadt le, amikor a gyerek betolatott, és ha nem ugrik el a lány, agyonnyomja! Mit akarsz te még követelni? Na, hagy hallom!

–Mondom, megyünk az ügyvédhez, eladom a házat ennek az úriembernek.
–Én, meg megyek a rendőrségre zaklatásért. Birtokháborításért. És, majd találkozunk a Munkaügyi Bíróságon, mert feljelentelek feketemunkások alkalmazásáért, üzérkedésért! Jó lesz ez neked?
–Jó, felejtsük el, csak vicc volt! –heherészett kínosan Pucok és megígérve, hogy holnap kijavítja a garázsajtót és a korlátokat is, felszereli, villámgyorsan elhúztak.

Forraltboros, fokhagymás pirítós vacsorával ünnepelték meg a győzelmet. De a sötét felhők csak ezután gyülekeztek a fejük felett.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-11-14 05:55:52
Sajnos mindig akadnak olyanok,akik nyerészkedésből megszegik a törvényt.
2006-11-14 00:27:54
A nagy problémát abban látom, hogy ügyvédi segédlettel. Persze csak kisebb számú ügyvéd. A társaság többsége becsületes. Személyes tapasztalataim csak jók voltak.
2006-11-14 00:12:22
Igen,lélektelenül,ügyvédi segédlettel csőbe húzzák az embereket. A jelzáloghitel csapda,amiben a lakosság nagyrésze vergődik és hamarosan ezrek maradnak fedél nélkül,mert a bank könyörtelenül kilakoltatja őket,mert nem tudják a magas kamatokkal terhelt részleteket fizetni.Hogy milyen felhők gyülekeznek,majd meglátod.
2006-11-13 21:49:50
Lakáshelyzetet kihasználva ügyeskednek a Pucok félék. Reális leírás. Sajnos, sok szerencsétlen ember károsodik. Itt Jenő ügyesen fellépet. Vajon milyen felhők gyülekeznek?