Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-02 11:07:00
Megtekintve: 535
Ha szerencséd van
Ha szerencséd van, túléled a születésedet, és életben maradsz a körülményeid és a sors szeszélye ellenére is.
Ha szerencséd van, akkor kibújsz a rádkényszerített sztereotípiák, téveszmék kalodáját rád erőszakoló paranoiában szenvelgő társadalmi közeg elvárásainak kötelékéből. Megszabadulsz a lelkedet bilincsbe verő tekintély által való leigázástól.
Ha szerencséd van, elfelejted a beléd töltött meghamisított történelmet. S ha még ezek ellenére sem kapott hűdést moralitásod, maradt még valami erkölcsi tartásod, akkor visszaveheted a tőled elorzott identitásodat, magyarságodat lelked kifosztóitól.
Ha szerencsésen túlteszed magadat a neked rosszat akarók sztaniolba csomagolt mérgezett tanácsain, hamis hízelgésein, akkor, ha pőrén is, de büszkén állhatsz a teremtő elé: Uram, ím itt vagyok, készen állok arra, hogy beteljesítsem küldetésemet.
Ha szerencséd van, akkor sikerül életutadat kitérők nélkül végigjárnod és részesülhetsz a boldog halál kegyelmében.
Ha szerencséd van, akkor hű társra találsz, s tisztelettudó, értékes gyerekeket nemzel a haza lélekszámának gyarapítására.
Ha szerencséd van, megtalálod a neked való hivatást, munkálkodást, melynek anyagi gyarapodásodban érik be gyümölcse.
Ha még ennél is nagyobb szerencséd van, akkor lelked ápolására, eszmetársakra, barátokra is jut időd, hogy kiteljesedjék szellemiséged.
Ha szerencséd van, akkor elismerik jó szándékodat, munkádat, s egyre magasabbra jutsz a szamárlétrán, s uram bocsá’, még miniszter is lehet belőled.
Ha szerencséd van, akkor elkerül az ármány, piszkálódás, sárba döngölés réme, s túléled az ellened törőket.
Ha szerencséd van, karriered végett nem kell erőszakot tenned méltóságodon, s farok behúzva dörgölőzni főnökeidnél egy kis elismerésért, rangért, anyagi előnyért cserébe.
Ha szerencsecsillagod felragyog, akkor engedd, hogy hulljon egy kis szikra környezetedre is belőle. Az isteni kegyelemből elnyert Bőségszaruból szórjál a rászorulóknak, elesetteknek és a felfelé törekvőknek is.
Ha szerencséd van, idejekorán, dicsőséged fényében, hatalmad csúcsán visszavonulhatsz, hogy pénzeddel, tanácsaiddal segítsed környezeted rátermett ország-jobbítóit szerencsekovácsolásukban, nemzet építő munkálkodásában.
A szerencse olyan energia, melyet csak egyszer, születésekor kap az ember és egész életében ebből, kell gazdálkodnia.
Ha szerencséd van, élj, de ne élj vissza vele!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-03-02 20:13:06
Beltaláltál:Murphys a jellege.Elgondolkodtatásra írtam.
2006-03-02 14:30:32
Köszönöm nagybecsű kritikádat.Hat példabeszédből áll ez a kis kollekció.Figyelmedben ajánlom a holnap megjelenő utolsó kettőt is. Köszönöm az olvasást.