Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-03 08:20:56
Megtekintve: 852
Ha nyelved van
Ha nyelvedet hízelgésre és talpnyalásra használod, akkor hűséges alattvaló, kövér kutya válik belőled. Aki, ha a főnöke belerúg, beletörli a cipőjét, akkor is hűséges farkcsóválással nyalja meg a fenyítő kezet.
Ha mézes, hízelgő szavaiddal mások befeketítésén munkálkodva építgeted karrieredet, akkor bűzös szavaidtól, ragacsos nyáladtól nyalásra nyújtott nyelved-főnököd meztelen seggéhez ragad.
Ha nyelvedet kunyerálásra, előnyök szerzésére használod, akkor a főnök előtt meggörbített hátad földig hajol, és kinyújtott nyelveddel annak cipőjét nyalogathatod, akkor sem lesz több becsületed, csak megtűrnek, ki- és felhasználnak. Ha a zsíros falatok reményében cipőtörlőnek vagy ruhafogasnak tartod hátadat, azzal csak púpot szerzel magadnak, s ha más környezetbe kerülsz, akkor sem tudsz már kiegyenesedve társaid szemébe nézni.
De, ha nyelvedet a jobbítás céljából, az igazság és társadalmi morál érdekében való szólásra használod, akkor lehet, hogy eleinte nem hullik a manna az öledbe, de legalább este és reggel pironkodás nélkül nézhetsz a tükörbe.
Ha nyelvedet az elesettekért, a suta-beszédűekért, a megnyomorítottakért emeled szóra, azt valahol, ott fenn jegyzik. Ha megpróbálsz a társadalmi igazságtalanságokon, a morális züllésen másítani, segíteni környezeted megtisztulását, szépülését és gyarapodását, akkor a Nap végül is rád nevet. Egy ember szava kevés, de ha találsz még valakit, valakiket, akikkel egy nyelven beszélsz, akkor már lehet tenni valamit.
Ha nyelvedet a nép művelődése, a mai erkölcsi fertőből való kiemelésére használod, akkor már tettél valamit.
A nyelv fegyver a hatalom, zsarnokság, elnyomás, szándékos elbutítás ellen. A televízió nyilvánossága előtt kimondott szavak, a médiákban leírt gondolatok jó cél érdekében irányítva ledönthetik a közösséget megnyomorító erkölcsi, anyagi fertőbe taszítók trónjait.
Aki nyelvét nyalásra, hízelkedésre, a közösség félrevezetésére, demagógiára használja, annak nyelve előbb-utóbb odaragad a csepűhöz, amit nagy vehemenciával a szánkba akar rágni.
Ha nyelved van: szókimondásra, a nemzet jobbítására használd!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!