Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-03 08:21:05
Megtekintve: 576
Ha tehetséged van
Ha tehetséged van valamilyen téren, és az elhivatottsággal párosul, akkor ha százszor padlóra küldenek, a talajba döngölnek, elgáncsolnak, mindig felállsz és újra kezded.
A tehetséget hatalmi szóval, a környezet szorításával, megpróbáltatások özönével csak a kibontakozásában hátráltatni, de megakadályozni nem lehet.
Ha a sorsod kijelölt egy feladatra, akkor a teremtő tehetséget is adott hozzá. A megélhetésed miatt sok-sok megalkuvással és buktatókkal letérsz a kijelölt útról, néha sutba teszed munkálkodásodat, de mihelyt egy kis rés nyílik kalodádon, kitörsz a sorsodból, és lerázva a rád kényszeríttet morális, anyagi béklyót, ha egy ingben, gatyában, üres tarisznyával is, de feltartóztathatatlanul törsz a tehetséged kibontakoztatására.
Sok szomorú magyar példa van arra, hogy világraszóló tehetségek iszonyú nyomorban halhatatlan szépségeket alkottak a társadalom jobbulására, nemesedésére. Nekik a megváltó halál hozta meg tehetségük poszthumusz elismerését.
Viszont Edison három elemivel, a vasúton 10 évesen újságot árulva, a távíró, a gramafon vagy az izzólámpa megvalósításán törte a fejét. A sors nem adott neki tehetős családot, hogy iskolában tanulva sajátítsa el az ehhez való tudást. Ő a maga verítékes munkájával keresett fillérjeiből autodidakta módon szerezte ismereteit. Több ezer megvalósult találmányával a világ leghíresebb embere lett.
Tehát, ha tehetséged, szorgalmad és kitartásod van, akkor minden lehetsz. A tehetséget a génjeivel kapja az ember. Ha megtanulja az önmenedzselést, az eszméért, a célért való küzdést, akkor feljut a csúcsra. Szász Endrének Amerikába kellett disszidálnia, hogy csodálatos képeit megfesthesse, és az idegen ország általi elismerés, gazdagság nem kábította el. Ember és magyar maradt, s haza jött alkotni, a magyarságot gazdagítani tudásával.
Ha a tehetséged által kitermelt javaidból visszajuttatsz a köznek, akkor lélekben gyarapodsz, s tehetséged megsokszorozódva az egekig repít. Nincs az a gazság, elnyomás, intrika ami még egyszer a mélybe húzna.
Ha tehetséged van és nem öncélú hanem közügy, akkor szerencséd is van az életben. Ha a szerencse párosul a tehetséggel, nincs az a pokolbeli ördöngösség, ami utadat állja.
Ha tehetséges vagy, akkor népedért legyél az!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-03-03 19:52:30
Örülök,hogy tetszett.Gondolataimat sűritettem össze bennük,a világról,emberekről,erkölcsről,etikáról,szociális avagy antiszociális viselkedésekről.
2006-03-03 17:53:43
Nagyon tanulságosak ezek a művek, sokmindenben igazad van.