Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-04 10:15:17
Megtekintve: 546
A tűzoltó álma
A kétgyerekes, átlagcsaládot eltartó, ügyeletben lévő tűzoltónak hajnal felé a kimerültségtől ölébe bicsaklott a feje, és álomba szenderült.
Lelke a napi gondok nyomasztó hatása alól kimenekülve, az álom jótékony szárnyain, az égi mezőkön járt.
Látta magát boldog kisgyermekként tűzoltóautóval játszani, s fülébe zengett hajdani fogadalma: „ha nagy leszek, tűzoltó leszek!” És azzá is lőn! Szorgalmasan oltogatta a mások által gyújtott tüzeket, mentett autóroncsokba szorultakat, s magasba felmászó öngyilkos-jelölteket.
Semmivel sem törődve, hévvel, szorgalommal, csak oltott, egyre csak oltogatott! Míg a kimerültségtől össze nem esett. Nem fért a fejébe, hogyan lehet megszabni egy évre előre a felhasználható vízmennyiséget és kilométereket. És még azt sem értette, hogy neki a műszakpótlék miért nem jár, ha másnak igen?
Hirtelen váltott a kép. – a lángokban álló Országház előtt áll az üres tankra szerelt fecskendővel. Aztán valaki a slag végét az országház tűzcsapjára csatlakoztatta, s a fecskendőből víz helyett a honatyák egymást gyalázó gurgulázása tört elő... Az orvosok, postások, rendőrök, tűzoltók műszakpótlékának jogosságát vitatták.
Mikor már a kupola is világított a lángoktól, a vészkijáraton kiosonó honatyák, láncot formálva a sztrájkoló rendőrökkel, postásokkal, tűzoltókkal, szilajon körbetáncolták a lángokat.
Hirtelen megdörrent az ég, eleredt az eső, s eloltotta a lángokat. A honatyák visszasettenkedtek az Ország Házába. A szakminiszter a pódiumra lépett és harsány hangon, az égre mutogatva, így szónokolt:
– Isten szeme mindent lát! A magyarok istene megsegített minket. Javaslom, hogy nevezzük ki Környezetvédelmi Miniszternek az Atya Úristent. Ő majd kihúz bennünket a szarból, Polgártársaim! Ámen!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-03-04 11:03:42
Hiába mondják,hogy az irodalom ne politizáljon,nem birja megállni az ember,hogy véleményt ne alkosson a mai élethelyzetekről.Figyelmedbe ajánlom a novelláimat.
2006-03-04 10:36:26
Tetszenek ezek a történetek. Őszintén szólva ahogy megláttam az alkotásaid temérdek listáját kicsit erőt vett rajtam a lustaság és bele sem kezdtem az elolvasásukba :)
De már látom, hogy nagy hiba volt. Nagyon jók ezek a politikából kiábrándult írások, szerintem nagyon sokunk véleményét tükrözik.