Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-07 11:43:31
Megtekintve: 572
Közfürdő
A lakótelepünkön több hajléktalanokból álló csoportot számoltam össze. Már kora reggel derékig vájkálva a kukákban szorgos kutatással kezdik a napot. Délfelé az összegyűjtögetett üvegekért és leadott fémhulladékokért kapott pénzből egy-egy üveg lőrét, kenyeret, olcsó kolbászt vásárolva békésen falatoznak egy padon. Mellettük ruhatáruk és toalettjük egy-két reklámszatyorba a padnak támasztva hever a földön. Rettenetes bűzt árasztó kipárolgásuk facsarja az orrát az arra járóknak.
Hősi elszántsággal leültem közéjük és beszédbe elegyedve velük, tisztálkodási lehetőségeiket firtattam.
Elmondták, hogy a lépcsőházakba beszökve, a szemétledobó helységek vízcsapjainál mosakodnak, s mossák el a begyűjtött üvegeket is. Arra a kérdésre, hogy miért nem mennek be a közösségi szállásra, az a válasz, hogy csak este lehet bemenni, de macerás a dolog, és ellopják társaik a gönceiket. Így nomádok módján, a parkokban táborozva, vegetálnak. .
Mert nem csak a kutyapiszok fertőzi parkjainkat, virágos, bokros sétányainkat, hanem az emberi ürülék is. Kis odafigyeléssel, egyszeri befektetéssel minden kerületben felállíthatnánk mozgó WC-ket, közfürdővel, mosdóval, tusolóval felszerelve. Itt nomádjaink kilögybölhetnék vedlett ruházatukat, kimoshatnák bűzt árasztó zoknijaikat. Esetleg ha tükröt is akasztanának a falra a mosdó fölé, neadj isten még meg is borotválkozhatnának. Torzonborz frizurájukat megfésülhetnék.
Megszűnne a parkban üldögélők felől penetráns bűzt árasztó illatfelhő. A lakosság mindjárt más szemmel nézne a tiszta, kimosakodott emberi külsővel rendelkező hajléktalanokra. A bokrok közt vidáman bújócskázhatnának gyermekeink. Megköttetne a társadalmi béke.
Már csak a kutyaszartól kellene mentesíteni a várost. Erre is van egy ötletem. Minden parkban fel kell állítani egy –egy bukszusbokorral körbeültett kutya illemhelyet. A gazdik dolga lenne odaszoktatni az ebeket, s a Köztisztasági Hivatal időnként kiürítené a kutyapiszokkal, vizelettel telitett kutya WC-ket.
Élelmes vállalkozók, pedig a kutyaWC-ék mellett telepíthetnének egy –egy kutyamosót, s az ebek fenekét langyos, illatos vízsugárral rögtön ki is öblíthetnék.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2006-03-07 16:54:38
Én Dunaújvárosban lakom,egy 60.000 lakosú helységben. Itt már kezdeményeztük ezt a témát,de egynlőre nincs rá keret. Mire van? De,legalább a közgyűlés elé került és foglalkoztak vele a cikkem hatására kétéve. Azóta néma csend.
2006-03-07 16:08:10
Az ötlet remek, tetszik is.
Kicsit mégis olyan érzés az egész, mint egy szélmalomharc, amiből győztesen kikerülni majdhogynem lehetetlen. Legalábbis addig biztosan, amíg olyan embernek nem tűnik fel az egész, akinek döntési joga van ez ilyesmiben. Na persze lehet az is, hogy feltűnik, csak éppen a eldöntendő kérdés más. Például: eldöntheti, hogy hová ossza az erre szánt pénzt. :)
Azért jó, hogy vannak országok, ahol az ilyesmi nem lehetetlen, vagy legalábbis nem tűnik annak. Hogy itt még az illúziót sem adják meg az embereknek, hogy mégsem szar az egész, az már egy más kérdés. Maximum annyit, hogy az egész kisebb, mint tavaly, igaz amikor belelépünk nem ez jut az eszünkbe…
Mindenesetre elgondolkodtató írás. Szerencse, hogy viszonylag kisvárosban lakom, úgyhogy kevésbé feltűnő az egész, de ugyan úgy bűzlik.
2006-03-07 12:41:08
De azt se tudd meg,hogy mi van a Hunyadi téren,vagy Bérkocsis utcában!
2006-03-07 11:51:44
Nagyon egyetértek. A belvárosban dolgozom, és gyakran járok a Szabadság tér felé. Hát ne tudd meg, hogy mi van ott!