Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Bogumil
Alkotások száma: 553
Regisztrált: 2005-12-27
Belépett: 2008-08-01
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Novellák (150)
-Egyéb prózai alkotások (224)
-Elbeszélések (119)
-Versek (24)
-Úti kalandok (34)
Feltöltve: 2006-03-24 15:12:19
Megtekintve: 580
A róka bőre
Találós kérdés: Hány bőre van egy rókának? Válasz: ahányat le lehet húzni róla.
Így vagyok én most ezzel a kommunális és építményadóval. Az állam és a helyi önkormányzati vezetés kezd visszakanyarodni a sötété középkor felé. Ugyanis abban az időben voltak a tizedek, regálék, amik a papság és a kincstár megtöltését szolgálták. Igemám, de a pazarló királyok hamar kiürítették a kincstárat. Hát, egetverő ötlettel álltak elő: vezessük be a kapuadót (ahány kapu egy házon, portán azután ennyi meg ennyi forintadót kell fizetni), majd a füstadót (ahány kémény annyi adóforint), aztán el kezdték rézzel keverni az aranypénz anyagát, majd súlycsonkítással rontani értékét…
Most itt tartunk a kezdeteknél! Megkaptam a nyomtatványt a Polgármesteri Hivataltól, valljam be milyen ingatlanokkal, építményekkel rendelkezem, mert utánuk keményen adózni kell.
Na, akkor most hány bőrt akarunk lehúzni rólam?
Először is, keményen leadózom a jövedelmem után, ez egy. Leadózom a vállalkozásom után (helyi iparűzési adó), ez kettő. Leadózom a napi fogyasztásom után (ÁFA), ez három. És ami ezek után megmarad, leadózom, mert összespóroltam egy lakásra, kocsira, telekre, garázsra… ez a negyedik bőr.
Kérdezem én: Nem vagyok egy nagy marha, hogy ahelyett, hogy elutaztam, elmulattam volna a pénzemet, javakat halmoztam fel, eszközöket, tárgyakat vettem, hogy abból tömjem az állam lyukas zsebét. Feneketlen kút ez, mert nincs az a hatalmas összeg, amit egyes pozícióban levő hatalmasságok, strómanjaik és csahosaik el ne prédálnának.
Ocsmány játék ez a tehetetlen polgárokkal. Mert nehogy azt higgyük, hogy itt megáll a lavina! Óriási tévedés: van még bőr a rókán! Jöhet a TV a rádióadó, a hűtőszekrény és légkondi adó, az írógép, a mikrosütő adó és nincs megállás!…
Mikor már mindent lehúztak a lakosságról, akkor végül lehúzzák az utolsó gatyájukat, hogy beszedhessék a seggnyalás adót is.
De mi lesz akkor, ha a róka húzza le az adóprést csavaró urakról a bőrt?
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!