Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-10-24 17:51:05
Megtekintve: 808
Józsi bácsi kalandjai
Józsi bácsi kalandjai a Magorban.

Palócföldröl egy küldött érkezik a Magorba ahol energiahiányban szenved az ország. A Józsi bácsi kalandjairól szól a mese ebben az országban. Ezt halotta most:

- Hát egy pocsék ország ez! Egy csöpp rendet nem találok. A politikusok hazudnak és mindenütt nagy a zürzavar. Teljesen kitört az anarchia. Egy utcasöprö is megtudná oldani a helyzetet. De ezek...?!

Egy fiatalember mondta ezeket felhevülten. Mert bizony ha ö lenne a.... akkor.... már minden jobb lenne...stb.

A Józsi bácsi csak hallgatta.
Eltünödött.

Ekkor jutott az eszébe az a mese amit egyszer a nagyapja mesélt neki a Talán országáról. De, próbálja most meg elmondani ezt a mesét a fiatalembernek? Biztos hogy nem hallgatná meg, annyira felhevült.
De ha lenyugodna akkor sem - gondolta - mert kb husz éves lehet és akkoriban azt hiszi az ember hogy mindent tud és mindenre képes. Méghozzá mindent jobban mint mások és gyorsabban. Ez velem is úgy volt, gondolta a Józsi bácsi azokban a fiatal indulatos idökben.

De hagyjuk öt, mert ha ö nem hallgatna rám akkor azt hiszem hogy legalább te meghallgatsz. Neked tehát mégis elmondhatom. Talán neked is eszedbe jut majd ha egyszer nagy leszel. Sokan azt hiszik hogy van ilyen ország a valóságban is és nemcsak a mesében. Mint ez a fiatalember, ugye?
Aki ugyanis azt hiszi hogy a Magor is egy olyan ország mint az a mesebeli Talánország. Pedig ha tudná?!

- De hát hogyis van ebben a mesebeli Talánországban, kezdte mondókáját a Józsi bácsi.
Azt hittem hogy úgy kezdi majd mint szokás hogy; volt egyszer egy furcsa ország furcsa néppel a tengereken túl és az....., de nem úgy kezdte. Ezt majd késöbb megérted hogy miért.
- Van? Hát mégis van Talánország?
- Sokan hiszik hogy van de mégsincs. Van és nincs.
- Hogyhogy? Van is meg nincs is? Ez igazán furcsa.
- Igen, mondja a Józsi bácsi. A valóságban nincs és a Magorok országa sem olyan. De a képzeletben van mert ha valaki, mint például ez a fiatalember is, hiszi azt hogy van.
- Hiszi hogy van a képzeletében? Hát az hogy lehet?
- Hát úgy, mondja a Józsi bácsi hogy ha világos nappal lehúzzuk a rolót akkor sötét lesz itt a szobában. Kint világos van de itt belül teljesen sötét van. Világos?
- Hát ezzel mit akar mondani a Józsi bácsi?
- Hát csak azt fiam, hogy itt a sötét szobában van úgy mint a mesebeli Talánországban.
- Mond tovább Józsi bácsi hogy jobban megértsük!
- Nos ha most elindulok az ajtóhoz akkor talán megtalálom az ajtót és talán nem. Ha felakarom gyujtani a villanyt akkor azt abizonyos gombot talán megtalálom vagy talán nem. De az sem biztosjó lenne hogyha megtalálnám, mert akkor bizony az van, hogy van áram vagy nincs ésmit érnék akkor azzal hogy megtaláltam. Azt sem tudhatom hogy van-e itt egy éhes oroszlány a szobában vagy sem, mert sötét van és semmitsem látok.... Világos?
- Persze hogy világos azaz hogy nem, vagyis...De jól van értjük már! A Talánország az egy olyan ország ahol nincs semmiféle rend amivel számítani lehetne, mert ahol sötétség van ott nemlehet rend sem. De olyan ország ahol nincs semmiféle megfogható rend olyan ország nemlétezhet a valóságban, nemde?
- Jól mondod, feleli a Józsi bácsi. A rend az alapja mindennek ahol van élet. A Talánországban nemlehet élet és ezért nincs is.
- De most végre kezdje el már mondani is nekem a mesét. Azért izgalmas lehet, nem?
- Használd a fantáziádat akkor nélkülem is oda jutsz. Sajnos most sietnem kell de valamikor máskor elmondom ha akarod.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2007-02-24 12:25:57
RCS!

Köszi a megjegyzésed! Ez egy tanmese. Úgy érzem hogy van néha egyfajta akadály az emberek elképzeléseiben mégpedig olyanfajta hogy az egyenes információ elreppen a fülük mellett.
Hogyan mégis megértettni valamit? Az egyenes információ sajnos nem mindég célravezetö.

palócföldi