Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2008-03-25 12:43:21
Megtekintve: 656
A nő és férfi nem egyformák
"A férfi és a nő agya biológiai alapon sem működik egyformán."

Bocsánat, de ezt talán meg kellett volna említenem már előzőleg is, mert a könyvet tulajdonképpen ketten írták:

az agykutató Marianne J. Legato
és ő, aki a tudományos nyelvét úgy "fordította" le, hogy én is megértsem a Laura Tucker

Azt is észleltem, hogy vannak akik akarják hogy pontosabban írjak. De a tudományos pontosságot kedvelő olvasóim vegyenek kapcsolatot a Legato-val.

A könyv angol címe: Why men never remember & women never forget. - USA. (Azaz magyarul: Miért van az úgy, hogy a férfi sohasem emlékszik, és a nő meg sohase felejt.) - Izgalmas téma, nemde?

Legato már tíz éve tanulmányozta a férfi, és a nő közötti különbségeket, és ma már sok ilyen tényről tudunk – a legutóbbiról a minap a svéd rádióban arról halottam azaz, hogy különbség van az égési sebek gyógyulásában is. Ezeknek a felismert tényeknek a következményei – amikor teljesen ismeretesek lesznek – eddig beláthatattlan következményekkel járhatnak majd, pl. az orvosi kezeléseknél is. Nem beszélve az iskolai oktatásban stb.

A kutatások, most már mondhatjuk, nagy ütemben folytatódnak ezen a területen. "És amikor megértjük a különbségeket közöttünk, megtanuljuk felértékelni őket ahelyett, hogy fejünket vernénk véresre miattuk." - teljesen haszontalanul hozzáteszem.

Mindkét nemnek különleges adottságai vannak, amelyek megértve felértékelődnek, és így gazdagíthatják pl. az örömüket a párkapcsolatokban is. Más lesz itt a hozzáállásunk egymáshoz, ha megértjük biologiai mivoltukat.

Mert, ha minél jobban megismerjük egymást – nő és férfi - annál jobban felhasználhatóvá válik/összegeződik kapacitásunk, mert a kommunikációnk is lényegesen megjavul, ahelyett hogy egy védő sáncba ássuk le magunkat, hogy onnan tüzeljünk egymásra, mondják a szerzők.

A különbségeket nem ismerve/ vagy csak féltően, különösen a nők azok, akik egyenjogúságukért küzdenek ezen tényeket ellenére, attól tartva hogy ez a tudományos eredmény majd ellenük lesz felhasználva. De ez hiábavaló félelem mert éppen a nők számára egy nagyobb megbecsüléshez vezethet ez a génusztudás, mondják a szerzők.

A nők pl. így panaszkodnak:

"Te sose hallod amit mondok!"
"Halottad valaha is amit mondtam?"
"A férfiak ezt egyszerűen nem értik!"

Mi lehet e panasz oka? Ennek igazi okát ismerni kell, mert éppen ebben van az egyik nagy különbség a két nem között. Az hogy másképpen kommunikálunk itt a probléma. Ez annálfogva is nagyon fontos, mert ahol nincs kommunikáció ott megáll a kapcsolat.
Ennek a megértését most elősegíti az a tény – Legato szerint - hogy itt biológiai különbségek vannak a háttérben, és nem biztos hogy rosszindulat - ami miatt ferdére sül el a kommunikáció.

Mert az új tudományos tények szerint a férfiak hallása, szavak meghallgatása, megértése, és a beszéd kialakulása másképpen alakul mint nőknél. A fülünk ugyanazt hallja de a szavakat az agyunk értelmezi, és ott van a különbözôség. A féfi és a nő agya nem azonos, és az a kiskorunktól fogva is befolyásolódott. Biológiai különbségek itt a főok..

Ugyanazt hallja a férfi és a nő, de nem ugyanúgy fogja fel a hallottakat.

netkobzos


Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!