Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2008-03-28 11:23:33
Megtekintve: 680
Bűn
A bűnről általánosan – ahogy én látom

Ki mint él úgy ítél?

Melyik kategóriába tartozik az eset? Egy a nézőpont kérdése is.

1.A társadalom alapvető célja a megvédése/megtartása/fejlesztése. Ezt szolgálják a törvények, és tehát vannak törvénysértések/bűnözések és ezekre van hivatott szervezett ezt értékelni/a bűnt megállapítani. A bűn itt a társadalom törvényei ellen véteni. A társadalom alkotja a törvényeket, és így meghatározza azt is, hogy ezek átlépése számítanak bűnnek. Pl. a maximàlis sebesség határait stb.
2.Ha valamely szervezetnél dolgozik valaki, pl. a kórházban, akkor ott speciâlis törvények/szabályok is kell hogy uralkodjanak. Az ezek elleni vétkek a szervezeten belül értekélődnek bűnnek. Itt is a szervezet rendelhet a törvényen kívül az új szabályokat, pl. kézmosás stb. kötelezettségét.
3.Továbbá ha valaki valamely valláshoz tartozik, akkor a vallás tanai szerint vannak bűnök. Ezek közül vannak, amelyek már a morál területére is kiterjednek. Vallásonként váltakoznak ezek. A cselekményekről való döntés hogy mi a bűn a vallás értékrendjéhez tartozik.

Különbözô értékrendek vannak ezenkívül is, pl. a családon belül, subkulturákon belül, szeméyszerint váltakozók stb. Ezen formák mind az értékválasztásokon alapulnak. Tehát ebben az esetben, pl. a személyi értékrend szerint, nem biztos hogy bűnösnek tartom magamat, de a törvény szerint igenis bűnös lehetek stb. - Hogy mi a bűn, azt egy választott értékrend szerint kell/lehet eldönteni. Ha valamit bűnnek tekintünk vagy sem, amögött mindég egy értékrend a kiindulópont/húzódik meg. - A személyes értékrend lehet a legkegyetlenebb, pedig nem annak látszik.

Aki elismeri a keresztény értékrendet, az tudja hogy mindenki bűnös – ez a kiindulópont. Nincs olyan aki nem hibázna az Isten törvényei ellen. A döntés – hogy bűnös-e valaki - itt ebben az esetben nagyon könnnyű – mert a bűn mindennapos - az Isten törvényeit sem kell mindég ismerni ehhez. Könnyű ítélkezni tehát, de ezt mint egy keresztyének nem szabad mert magát ítélné is el azzal. A hangsúly itt nem a bűn meghatározásán van – mert úgye mindenki bûnös -, hanem a megbocsájtáson.
Ha valaki megbánja bűneit, és megpróbálja kijavítani kegyelembe részesülhet. Ez az értékrenszer jobb, mint a pl. társadalmi, mert a bűnök itt elfelejthetők és az emberek boldogabban élhetnek tovább.

netkobzos
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!