Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2008-06-05 09:49:36
Megtekintve: 514
Farizeus vagy?

Egy nem tudatosan ismert illúzióról.

Persze hogy nem vállalod, mert nem akarsz képmutatónak tűnni. Pedig az vagy mert hiszed hogy van szabad akaratod.

Persze hogy van akaratod azt senki sem kétli nálad. Ha hiszel Istenben akkor azt is tudod hogy ő teremtett téged a képére és hasonlatosságára. És talán már itt következik be a tévedés mert abból indulsz ki mint egy farizeus, hogy Istennek is van szabad akarata. Tehát tőle örökölted.

Azt hogy van-e Istennek egyszerűen akarata, azt csak el kell fogadni – a biblia sem tagadja, sőt felhív minket arra, hogy keressük az akaratát. Hogy Istennek volna szabad akarata, és így a teremtett embernek is erről szó sincs a bibliában.

A farizeus azonban ízesítette az akarat fogalmát azzal, hogy hozzátette azt hogy "szabad" az akarat.

Itt kezdődik azután az igazán komoly probléma. Mit is jelentsen ez és miért. Azért, és csak azért tehette ezt hogy – mást nem tudok kitalálni – illúziót keltsen arról hogy a farizeusok szabadok, mert van öröklött szabad akaratuk. - Neked is van ilyen illúziód?

De hát lehet-e szabad akarat/létezhet-e valami ilyesmi? Erre felelni nem tudok csak magamba nézni, és magamra vonatkoztatva itélni, ami azt jelenti hogy a feleletem, nem!

Az én akaratom – mert van ilyen - ugyanis nem mindég szabad. Nem használhatom szabadon – mert valami más is mozgatja. Amit látok, érzek, kívánok, kigondolok, stb., de van olyan is hogy csak úgy. Sőt ha pontos akarok lenni akkor mondhatnám hogy azt csinálok amit nem akarok, azaz megteszek olyat, amit nem szeretnék, ami csak úgy kijön a számból/tollamból. És én ezt nem szeretném szabad akaratnak nevezni, mert igen pórul járok ilyenkor.

Ezt mondta Pál is, aki farizeus is volt, hogy "azt csinálom amit nem akarok, és amit akarok azt pedig nem csinálom" mondja és mondhatnám én is. - Ha veled is így van akkor már nem vagy farizeus/képmutató, mert tudod hogy ismered magad.

Saját példákat is tudnék mondani erre de nagyon hosszú lenne a szöveg, és számomra kínos is. És ha így nézem a dolgot akkor végeredményben az akaratom nem szabadságban van, hanem ellenkezőleg, valamiféle igában szenved. A szabadságától részben megfosztott akaratom van inkább, úgy érzem. Nem tudok dicsekedni azzal hogy szabad akaratot viselek.

netksobzos
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!
2008-06-06 00:27:05
Nagyon érdekes témát feszegetsz, van és nincs, tényleg illúzió?
A Védák azt mondják az, az egész az: illúzió. És itt egy csomó új gondolkodnivalót adnak. :)))))