Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-04-06 09:58:35
Megtekintve: 770
Energia1. - palóc tanmese
Tudod hogy hol van a Palócföld? Valahol ott lehet a szivedhez közel. Igen, mert talán egy palóc a barátod. Lehet az is hogy éppen a szomszédságában élsz és naponta találkozol is vele. - Nemtudsz róla? No jó, akkor majd közelebb hozzlak ehhez ezzel a mesével egy kicsit. Annyit azonban jó ha tudsz, hogy a palócok testvérnépe a magorok voltak és a szomszédországban a Magorban éltek, és ez amit mesélek most azokkal történt.

Egyszer az történt, hogy a magoroknál valami nagy baj történhetett. Hogy mi történt éppen az volt a furcsa, annak nem, csak annak a hire hogy a magorok nagyon fáztak, annak a hire eljutott a Palócföldre is. Tél volt Palócföldön is de ott nemkellet fázni éppen ezért volt nagyon furcsa a számukra az a hír hogy a magorok fáztak. Azt is jól tudták a palócok hogy a magorok sokkal gazdagabbak voltak mint ök. Mégis fázniuk kellene? Tehát nemtudták felfogni hogy miért?

De mivel a palócok emberszeretök voltak átérezték ök is hogy milyen rossz lehet az amikor fázik az ember. Szegény magorok! Különösen a gyerekeket sajnálták és áterezték hogy hogyan vacoghat a foguk a hidegben és talán sötétben is kell lenniük. Nagyon sajnálták öket és mintha a ezen gondolatok miatt úgy ézezték hogy náluk is hidegebb lett volna, úgy átérezték a magorok kínjait. Nemtudtak elége örülni a saját melegüknek. - Nem úgy van ez veled is?

A hirek hallatára összegyültek a palócok tanácskozni. A kérdés az volt hogy hogyan is lehetne segíteni a testvéri magorokat akik mos annyit szenvednek a hideg miatt. De hát mivel segítsék öket merthát pénzük kevés és pénzböl sokkal több van a magoroknál is. Szegényebbek voltak pénzben mint magorok de fázniuk mégse kellett. Mindég is meleg volt a szoba ha kellet, tüz volt a kandallóban és élvezték a melegét de most azt sem tudták élvezni a magorokra gondolva. - Mi lehet ennek az oka, csak azon gondolkodtak... és csóválták tanácstalanul a fejüket.

Az egyik palóc felállt és ezt mondta
- Én azt hallottam hogy a magoroknál kevés az energia.
- Hát az meg micsocsa csodafajta? kérdezte a másik.
- Mi lehet az mi nekünk van de a magoroknak nincs? Ès annyira nincs hogy fázniuk kell most, vágta közbe a harmadik. Annyi sok lett a kérdés hogy végre mégis kifogytak mert nemvolt felelet. - Megtörtént veled is? Ha sokat kérdezel, mit mondanak a szüleid?

Csak egymásra néztek mint a kérdöjelek és egyszerüen megállt közgyülés, felosszlott magától mert senki sem tudta megmagyarázni hogy mi az hogy "energia". Hogyan segíteni ha nemtudjuk hogy micsoda az ami miatt a magoroknak fázniuk kell. Szegény magorok! sajnálkoztak és elszállíngóztak hazafelé.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!