Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Sincomi
Alkotások száma: 421
Regisztrált: 2006-02-20
Belépett: 2009-04-21
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Egyéb prózai alkotások (77)
-Mese (21)
-Versek (310)
Műfordítások
-Versek (1)
-Egyéb Irodalmi alkotások (2)
Feltöltve: 2006-05-15 09:41:55
Megtekintve: 727
Energia10 - palóc tanmese
10. Találkozás a Szelszivel

- Ha min den jól megy, hamarosan a fövárosban leszünk. Mit tehetek még érted Józsi bácsi?
- Hát vigyél el a hatalomhoz, mert igy üres kézzel vissza a Palócföldre még nem indulhatok. S ha már eddig eljöttem akkor...
- Ilyen egyszerüen ez azonban nemmegy, mert a miniszterelnöknél elöször be kell jelentkezned hogy fogadni tudhasson. De én elintézem ezt mert személyesen is ismerem és bejelentelek mint a Palócföld követét és azt is hogy itt vagy és hogy beszégetni szeretnél vele az energia ügyében. Jó lesz?
- Hát nekem úgyis jó lessz csak beszélni tudjak vele egy kicsit. Nagyon köszönöm a szivességét. Azt sem tudom különben hogy hol találnám meg.
- De egy biztos hogy ez a mai napon nemmegy. De elviszlek a hotellba ahol mint követet fognak fogadni és mindennel ellátnak majd. Ott megvárod, majd megfog keresni, mig eljön a miniszterelnök titkárnöje Szelszi és ö majd elintéz mindent. Ha mégis kérdezni valód volna akkor nekem is telefonálhatsz, itt van a névkártyám. A hotellban is segítenek majd felhívni.

Megérdelmi ezt a Józsi bácsi, ha mást nem, az elkövetett baklövésünk miatt, gondolta hogy ide eljuthasson. Remélem elfelejti ami a csendöröknél történt vele. Mert nagyon megszégyeníthetne ezzel az esettel a csendörséget.

Ugyis lett. A Józsi bácsi örült hogy a magorok milyen mély tisztelettel viselkednek iránta és milyen nagy megbecsüléssel fogadják öt. A hotellben való fogadás pedig, hát ilyenben csak egy királynak jár gondolta. Alig tudott szóhoz jutni, de nemis igen kellett elcsodálkozva szemlélni a dolgokat mert egy finoman öltözött fiatalember megmutatta a szobáját és hogy hol lehet majd ebédelni és mindent ahogy szokás az elöírás szerint a kórmány vendégeivel.

Ha ez itt igy van hát akkor igy van gondolta Józsi bácsi de ezt megfizetni mikor tudom majd? De erröl csak ö aggódott de szólni valahogy nemmert efelöl. De beírták a hotell vendégei közé és megkapta a kulcsot isha szeretne kimenni sétálni a városba vagy mittudomén...

De nemment ki, hanem az egész estét azzal töltötte hogy evett, ivott, nézegetett, mindeki meghajolta a fejét ha arra felé ment és mosolygott. Várta a Szelszit de senki sem kereste fel az este és a csodaszép puha ágyában hamar a fürdés után elaludt. A feleségének is akart telefonálni de... - Mit gondolsz mi történt?


- Hát most mi lessz? kérdezte a napocskát amely megint váratlanul megjelent álmában.
- Bizony mondom, én sem tudom. Ez mostmár a te dolgod lessz. Ide akartál jutni a hatalomhoz hát most itt vagy. Nemtudom hogy mit tudsz itt csinálni. Nemhiszem hogy hallgatni fognak rád - de hát mire is hallgasanak. Ebböl a helyzetböl nehéz lessz hamarosan kimászni. A magoroknak most kell az energia.
- Jól van, nempanaszkodom. De ilyen szép helyet mint ez a hotell ilyet még életemben nem láttam. Itt nincs energiahiány. Ki fogja ezt kifizetni? Nekem ehhez nincs pénzem.
- Ez most a legkisebb bajod. A Magor kórmány vendége vagy és élvezd egézséggel amiben részed van. De hát mit mondasz majd a miniszterelnöknek, hogy milyen üggyel jöttél hozzá. amikor fogadni fog?Ezen érdemes lenne elgondolkodni.
- Hát azt sem tudom hogy hogyan kezdjem... - Te hogyan kezdenéd ha a miniszterelnök elé kerülnél? - Jónapot! Hogy vagy?
- Én pedig csak azt tudom mondani most - mondta a nap - hogy jó ember... nemkell félni töle. Ezennel eltönt a nap az álmából

Amikor magára hagyta öt gondjaival a napocska azután egy nagy mélyálomba jutott ahol csak aludt és aludt és még most is alszik mertközben valami furcsa dolog történt. Ilyen eset bizony kevés a történelemben. A mese világa megbántotta a valóságos világot. A mese elszunnyadt mintha megdermedt volna és minden leállt amikor felébresztette a valóságot. A valóság kerekedett az úrrá a mese világa felett egy konfliktus folyamán. A mese ugyanis csak a mesék világában erös, ha kételkedünk benne akkor elveszti varázsát. És az ami a mesében történt annak fejleményeit most a valóságbanban fogjuk megismerni mert a történet itt folytatódik egyenlöre tovább. Mintha egy valami ujfajta rendkívüli varázslat történt volna amire nemvoltunk felkészülve, sem a mese sem a valóság. De ez több mint egy varázslat mert egy igazi csoda amiröl eddig még senki sohase számolt be. De hát nézzük meg most hogy mi is történt.

A találkozás a Szelszivel természetesen elmaradt e rendkívüli esemény miatt. A Józsi bácsi alussza szép álmait, talán otthon a Palócföldön jár álmában most és egy nagy társaságban hallgatják kalandjait. Majd még ezt ismegtudjuk ha elmséli nekünk . - Mit gondolsz megteszi majd?
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!