Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2006-10-14 16:37:41
Megtekintve: 491
Születő foglalkozások
Szépirodalmi művekben napi politikára célozgatni manapság, általános vélemény szerint, nem elegáns, íróhoz méltó dolog /ezt a józan ész vitatja ugyan, de kinek kell az az önérdekveszélyes józan ész ebben a kis országban?!/. Nos, én most nem a napi politikára célzok, hanem az előkelően hosszú távúra. Ráadásul örömteli dologról írok, álláskeresők! Új foglalkozások születéséről. Igaz, egyikükkel-másikukkal még vajúdik szülőapja vagy szülőanyja, de azért a baba foglalkozásfeje /vagy farfekvés esetén lába/ már látható. Néhányat megemlítek.

SZÖVEGFÉLREMAGYARÁZÓ. Egyelőre inkább politikusok művelik ezt a szakmát, hatodik mellékfoglalkozásukként, de oly műveletlenül, hogy a profizmus egyre szükségesebbnek látszik. A szakképzett szövegfélremagyarázó bárki szájába, nyilatkozatába, megjegyzésébe, magánbeszédébe, tikos vagy nyílt közbeszédébe kész beletenni azt, ami 1. nincs benne, de megbízójának jól jönne, ha benne volna, 2. benne van, de nem úgy, ahogy megbízója szeretné, illetve 3. kivenni a szövegből azt, ami megbízójának nem érdeke.
E születő szakma jövőjét, lehetőségeit édes anyanyelvünk is biztosítja, hiszen, például, ha az igazságból elhagyunk egy "i" betűt, egyből ott vagyunk egy másik, a hazai- és a világtörténelemből is jól ismert, erkölcsöt nélkülöző területen.

BOTRÁNYÉRTELMEZŐ. A jónép imádja a botrányokat, de nem mindig érti, hogy ki, kik, mit, hogyan, miért. Ezen nem kell csodálkozni, mivel a hazai médiák össze-vissza beszélnek, illetve egyesek összebeszélnek, mások vissza, így szavukon az Isten sem tud eligazodni /Ő már valószínűleg le is mondott erről!/. A botrányértelmező szakember, megbízója szempontjai szerint, elkészíti a porondon levő botrány krónikaváltozatát, a kívánt magyarázatokkal. Egy botránynak természetesen több magyarázóváltozata lehet, ez nem baj, lényeg a megbízó és a közönség kielégítése, az igazság úgyis mellékes, azt a kulisszák mögött már holnap kidobja a kellékes, jöhet az újabb botrány.

ADÓKITALÁLÓ. Közismert mondás: "Aki keres, talál." A szakképzett adókitaláló is keres, méghozzá igen jól, no meg adópéldákat is talál a nagyvilágban, de a kitalálásban is jeleskedik. A várható többszáz, új, profi módon kialakított adónem közül néhány: 1. állásadó (az köteles fizetni, aki állásban van vagy áll, a palóra került viszont kérvényezheti ennek elengedését, utóbbi egyetlen feltétele, hogy ne álljon fel neki, mert ha az feláll, akkor mégis...), 2. várásadó (az köteles fizetni, aki vár valamire, akár rosszra, akár jóra, aki azonban nem vár már semmire, az kérvényezheti elengedését, de nehogy ezt követően az elengedést várja, mert akkor mégis vár, tehát csaló, és az ilyet az Adóhivatal szigorúan megbünteti!), 3. általános vizitdíj (ezt nem csak az orvosi viziteknél kell fizetni, hanem egyéb viziteknél is, így, például, ha valaki meglátogatja valamelyik ismerősét /vizitel/, mivel rendes magyar nem mászkál csak úgy ingyen ide-oda). /A többi várható adó felsorolásától, helyszűke miatt, most eltekintek, de részletes felvilágosítást ad az Egészséges Adó Betegségminisztériumának Főtitkársága, Budapest 1-2, Csilicsalabácsiésnéni u. 6 és Nekemnyóc./

FELJELENTÉSKÉSZÍTŐ. Utóbbi időben inkább politikusok jelentették fel egymást, még akkor is igen amatőr módon, ha netán valamiféle jogi diploma lapult meg félénken bő zsebükben. A profi feljelentéskészítő tehát nem nélkülözhető, már csak azért sem, mert e derék jogi szokáslépést más körökre is újra ki kell terjeszteni. A feljelentéseknek nagy hazai múltja van, hiszen... Egy korszerű feljelentésben sok mindennek szerepelnie kell: annak, amit az illető nem is csinált, de a megbízó sugallmazása szerint igen, továbbá annak, amit, a feljelentéskészítő megbízója szerint, a feljelentendő csinálhatott volna. Ilyenkor a feljelentéskészítő jól szerepel. Lehet, persze, hogy közben az ország leszerepel, - de ki törődik manapság ilyen csekélységgel?!

ORSZÁGIMÁZSVÁLTOZTATÓ. Az országról alkotott külföldi kép igen fontos, persze, azon vélemény, hogy a képnek mit kell ábrázolnia, érdekpártokként különböző. Az igazi országimázskészítő érti mesterségét: jó pénzért feketére fest, ha megfizetik, ha meg az kell, hát fehérre, ha mégjobban megfizetik. Nem mindegy, hogy egy kis ország felé mennyire fordul a Világ szeme! Még kevésbé, hogy mit mond róla a Világ szája. /Nagyhatalmaknál másként van, mert azok ki tudják szúrni a Világ szemét ezzel-azzal, és be tudják fogni a Világ száját./

TÜNTETÉSKELLÉK-KÖLCSÖNZŐ. Tüntetéshez kell: 1. aki tüntet (egyébként hamarosan az amatőrök mellett megjelennek a hivatásos tüntetők is), 2. tüntetési kellékek. Mivel utóbbiak egy részének végleges elhelyezése a lakásban, méretüktől függően, igen problémás lehet /ki akarja, hogy fiacskája eljátssza a Dugovics Titusz-jelenetet a nagy országzászlóval és a szomszéd Török Lacival a szobaszekrény tetején?/, ezért nagy jövő jósolható a tüntetéskellékek kölcsönzésére szakosodott vállalkozóknak. Szóbajöhető kellékek: 1. transzparensek, meredeken változtatható szövegű felirattal, 2. zászlók /a hiányzó fényes szelek nélkül is igen impozánsak!/, 3. vekkerek (Ébredj, Magyarország!), 4. altatók (Inkább álmodj, Magyarország, de arról ne is!), 5. zajeszközök /kereplők, tökkolompok, tököt nélkülöző kolompok, hírharangok, lábasok, sípok stb./, sőt, radikálisabb fordulatokhoz esetleg 6. különböző méretű kövek is /felhasználásukkor nemzeti szavalattal a Toldiból: "Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudja, hol áll meg s kit hogyan talál meg?"/ /Egyébként a nyomozóhatóság nem mindenkit talál meg a felelősök közül, még akkor sem, ha a helyszínen kő kövön nem marad./

No ez csak néhány a most születő foglalkozásokból. Aki nyitott szemmel jár a hazai, egyre vaksibb közéletben, nyilván többet is találhat. Ám, ha nem jár nyitott szemmel, akkor is talál, hiszen "vak tyúk is talál szemet". Utóbbi egyébként a látószervet nélkülöző kakasokra is vonatkozik.

Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!