Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2004-12-25 10:23:16
Megtekintve: 679
A K Ü L Ö N Ö S C S I Z M A
Bumbum , a rabló , egy pár gyönyörű bőrcsizmát talált az erdőszélen. Ez fokozta jókedvét , amelyet az okozott , hogy félórával előbb két utast szabadított meg pénzecskójuk terhétől. Szépszóval kérte el tőlük , de a rájukszegezett pisztoly kiséretében.
Bumbum gyorsan lerúgta magáról régi , kopottas csizmáját , elrejtette egy faüregbe és magára húzta a délceg újat.
Node mi történt?
Az új csizma éppen a lábára illett , eziránt egy zokszava sem lehetett , de máris szapora léptekkel vitte őt a két utas nyomában. Utolérte őket , pénzüket visszadta , még bocsánatot is kért.
A két utas csodálkozott , nem értette a dolgot , de nagyon örült , hogy ezek szerint csak rossz tréfát űzött velük a rablónak hitt idegen.
No , ha ők meglepődtek , Bumbum mégjobban elámult ám! A különös csizma - a Becsület Csizmája - a tisztesség ösvényére-útjára vezette a lábait és az mondatta vele , amit rablóként aligha mondott volna!
Nagyrémülten le is húzta a csizmát , eldobta és mezítláb futott vissza a régiért.
A csizma ott maradt az útfélen. Egy hazug ember jött arra , éppen a törvény elé igyekezett. Nem volt kétséges számára ,hogy hazugsága meghozza neki a búsás hasznot a bíróságon is , sikerül majd mindenéből kiforgatnia ellenlábasát , egy ötgyermekes család tisztességben megőszült fejét.
A hazug észrevette a csizmát és mivel egyúttal iszonyúan fösvény is volt , rögtön lehúzta a régit , a szebbnek ítélt találtat pedig úgy vette fel , mint a sors által neki adott jogos tulajdonát.
Node mi történt?
A bíróságon hiába erőlködött , hiába akart hazudni , csak az igazságra állt rá a szája. Az ötgyermekes családapa megmenekült attól , hogy ártatlanul elítéljék és hálásan fogott vele kezet.
Hazafutott a hazug , lerántotta otthon a szép csizmát , mintha kígyó marta volna meg és mérgesen hajította ki az utcára.
Aki megtalálta: szegény ember volt , becsületes , elvitte a csizmát oda , ahol a talált tárgyakat őrzik.
Ott sokáig őrizték a különös csizmát , de mivel senki sem jelentkezett érte , végül odaadták megtalálójának. Ő sohasem tapasztalta meg a csizma varázserejét , mert amúgyis becsületes volt , őt nem kellett a csizmának a becsület útjára téritenie , mert azon ment addig is , utána is ,
világéletében.
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!