Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2005-04-16 17:14:40
Megtekintve: 547
NETLEVÉLVÁLTÁS
1. AZ OLVASÓ LEVELE

Fennenköltő Ferenc, te költőféleség!

Nesze teneked ezen a netoldalon!Olvastam versed a virágos tavaszról.Nemigen tetszett.Félre ne értsd, így szokás mondani, kissé finomkodóan, de a nem-en van a hangsúly!
Te valószínűleg még sohasem láttál tavaszt, mert olyasmit írsz, hogy akkor virágos lesz a föld.Az én földem, az én kertem, az igen, de az én utálatos szomszédomé, Gyurimbánéé, nem, mivel nála még a fű se nő.Hej, hogy a vadkender..az egy olyan nő, kérem, bár végezne vele az önkormányzat, az se bánnám, ha önkezével..!
Szóval, úgy érzem, a te versed nem a mélyből jön, abból a szép lelkiekből!Te csak dicsvágyból tetszelegsz a rózsákat kívánóknak.Az én helyzetem korántsem rózsás, férjem a másik szobában piszmog az adópapírokkal, hogy mit is tagadjon le..Nem tagadom, piszmogása is idegesít, de meg az az ingerült hang is, ahogy átszólt: ne üldögéljek naphosszat a komputerem mellett, nem vagyok én Takách Judit, az a Dukai, akinek lukai, meg ludai..főzzek inkább vacsorát.Hát, te versfaragó, tanulhatnám tőlem!Én lélekkel főzöm a vacsorát, ha főzöm.Nem tehetek arról, hogy az a lélektelen férjem nem eszi a főztöm szívvel-lélekkel..sőt, van amikor meg sem eszi! A múltkor is..
Egyébként tavasszal nem csupa kék, meg zöld a világ, ahogy írod, hanem barna is, meg seszínű is, meg kompromisszumszínű is, sőt ijesztően fekete is..no, szóval, sokféle, mint a demokrácia, amelyben akkor is van valami rejtelmes tisztaság, amikor, mint mindig, nagyon piszkos! Írj költőien, - de egyúttal valósághűen!Egyébként az is valóság, hogy az a csalfa férjem nem olyan hű már hozzám, mint harminc évvel ezelőtt.Akkor csak némi fűvel csalt meg, most már fűvel-fával is, méghozzá faarccal!
Hát én hű olvasód leszek, akár akarod, akár nem, ráakaszkodok írásaidra itt, ezen a weboldalon, mint a kullancs, itt várom, hogy ezt-azt idehullants!Megírom majd neked ezen a
falfirkálási lehetőséget biztosító helyen, ha úgy látom, hogy valamicskét mégiscsak fejlődtél, ha pedig merészelsz nem fejlődni, azt is megírom, hát jól vigyázz! Utóbbi elkerülése érdekében tanulj a klasszikusoktól, a Szent Magyar Irodalom Imádandó Isteneitől!Mit tanulj? Petőfitől azt az áldott paraszti egyszerűséget, Aranytól nagyerejű szépséget, Adytól áhítatos költői szerénységet, József Attilától félénk istenfélőséget.Ugye hallottál már ezekről a Nagy Nevekről? Ha nem: megtalálod őket a Magyar Elektronikus Könyvtárban, de vigyázz, meg ne rázzon az áram, - ha érted, mint költőért, nem is volna kár, azért te is csak Isten teremtménye vagy!
Bátorítóan kritikus üdvözlettel és jóindulatú vállveregetéssel: Donkihótténé, született nicknevén Szépséges Dulcinea.

2. A SZERZŐ VÁLASZA

Ördögdugjonmeg Szépségesen Dulcinea! Te dúló olvasószerűség!

Véleményeden kicsit elmerengtem.Ne félj, nem értettem félre félresikerült leveled, bár megjegyzem: ha otthon egész nap komputered mellett ferdíted a hátad, meg görbíted szemed és rosszabbítod májad, akkor megtanulhattad volna a magyar helyesírás néhány elemét, vagy legalábbis annyit, hogy tudd: mikor kell vesszőt kitenni, továbbá a mondat végére pont vagy más odavaló írásjel kívánkozik. Hány általános iskolai osztályt végeztél el tulajdonképpen? Hármat vagy négyet? Nem mentettek fel iskolábajárás alól, mint túlkorosat?
Az szép dolog, hogy mindenről van véleményed, még az én versemről is, de nem túlontúl jó dolog. Sőt! Nem, hogy túlontúl, de még előtténelőtt sem az! Persze, ez a demokrácia, hogy mindenki járatja a száját, meg véleményt írogat.Ebben igazad van.Ám a Hatalom köp a neki nem tetsző véleményekre.Én finomabb vagyok a Hatalomnál, csak félreteszem a te véleményed arra az időre, amikor talán már lesz annyi eszed, hogy rájöhess mai észbeli fogyatékosságaidra.Ha ugyan eljön az az idő..
Az is szép dolog, hogy komputered mellett lelkiirogatsz, de az sem túlontúl jó dolog.Jobb az, ha időnként főzöl, ha pedig a főzéssel végeztél, akkor sütsz, - de nehogy azt süsd ám ki, süsd meg!, hogy mégiscsak leülsz a komputered mellé! Inkább a férjed mellé ülj le, sőt, feküdj le, azért vagy nő, hogy lefeküdj! Nem pedig azért, hogy hülyeségeket írogass nekem..még ha állítólagosan jószándékból is!Utóbbi vonatkozásban állítsd magad le, előbbinél pedig valamit állíts fel!Különben is, nem ismered a mondást: "A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve"? Ez nem azt jelenti, hogy a pokolba kívánlak, hanem csak annyit: ördög vigyen el netrefirkálási mániáddal együtt!Az, hogy hová visz téged az ördög, az az ő dolga, én nem szólok bele mindenbe, nem úgy, mint te..
A klasszikusoktól pedig - szerintem - elsősorban neked kellene tanulnod.Petőfitől azt, hogy ne anyámtyúkozz!Aranytól /gondolj a Toldira!/ azt, hogy állj be amerókáshuszárnak Irakban /ma már nők is lehetnek dollárkatonák/, - és az én versem helyett inkább a robbanószerrel megrakott arabusokat kritizálgasd.Adytól is sokat tanulhatnál, hogy az a feketezongorás vadéletvakmester cibálja /sőt tépje ki tőből!/ azt a feltehetően hosszú hajad!
József Attila is adhatna neked pár ötletet, például, hogy merre van Balatonszárszó, azzal a bizonyos MÁV Rt. tulajdonnal, de, ha az hozzád túl messze van, te kis netálarcos, akkor a Nagy Polgárproletár Költő A Dunánál című versét is olvasgathatod.Miként tehetnéd utóbbit legcélszerűbben?! Nos, nem a város peremén, hanem egyenesen a Duna rakpartjának legszélibb szélén, az Élet, valamint az ostoba kritizálgatások nagy hiábavalóságán elmerengőn.Ha sikerül kellően elmerengned, lehet, hogy már nem írsz több netlevelet nekem, sőt, másnak sem.
Férjed egyébként ismeretlenül is mély együttérzéssel üdvözlöm, említsd meg neki üzenetemként: "Pénz számolva, asszony.." Az üzenet végét három ponttal rejtjeleztem, de
bízom benne, hogy Férjed kitalálja, és sikerül neki jó, vagy legalábbis jobb asszonyt csinálnia jelenlegijéből.
Fennenköltő Ferenc
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!