Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2005-05-18 14:00:35
Megtekintve: 658
CSUDABUDA HÓNAPOK
JANUÁR. Új év, új fogadalmak.Utóbbiakról a fogadkozó is tudja, hogy nem fogja teljesíteni: továbbra is iszik, dohányzik, csapodárkodik, csilicsaliskodik majd, - de olyan jólesik fogadkozni! Politikusok is fogadkoznak: fogat hoznak.Mármint az ellenpártbeliek fogát.Hogyan? Fogas kérdés, de majd megoldják! Száz lépés is lesz, meg libasor.Meg Új Magyarország!Hű, az olyan új lesz!Vadonatúj! Ja, hogy már a vad megvan belőle?! Még egyszerűbb a dolog, az onatújat majd importáljuk, Japánból. Új árak, - a múlt évinél magasabbak, mert feljebb kell tenni a mércét!Új politika, új pálfordulással, de Péter se szent.Mármint legalábbis a földi.
No, szóval minden új - a régi.Január.Karmolja meg a jaguár!Ez is megéri az árát!

FEBRUÁR. Farkasordító hideg, de négylábú farkas nem ordít: kiirtották.Kétlábú farkas ordít, hogy elterelje a figyelmet rohamosan gyarapodó ügyesbankszámlájáról.Egyeseket majd megvesz az Isten hidege, mások palotában melegednek, utóbbiakat már megvette - az Ördög. Hó hull, esik.Átlagerkölcs tovább esik.Utóbbin csodálkozom: mint teheti, hiszen már előbb is ott volt lent, a piszkos földön? A világ fehér, - ártatlanságot színlel.Köd ködösít, meg a hatalom.Utóbbi sokkal sikeresebben.A jónép az orráig se lát, a rossznép is csak saját zsebéig.Kincskereső kisködmön.Móra.Kincsrejtegető nagyködmön. Mára.Utóbbi nagyködmön, a kincsen kívül, sok egyebet is takargat.Aki kíváncsi, hamar megöregszik.Vagy esetleg meg se öregszik.Érthető?!

MÁRCIUS. Petőfi hónapja.Sírját keresik, eszméit nem.Utóbbiak ki a csudának kellenek? Hiszen a poétát már úgyis feldarabolták!Világszabadság.Világszabdaltság.Az Apostol.Több is, de mindegyik mást jósol - a másiknak.Félő, hogy előbb-utóbb minden jóslat bekövetkezik.Akasszátok föl a királyokat! Utána meg avattassátok szentté, legyen meg az öröme mindenkinek!
Talpra magyar! Magyar robotra eltalpal, mielőtt a külföldi mammutcég elfenekeltetné.Másik magyar elautózik: bankszámláján a csinos összeget nézegetni. "A magyarok istenére / Esküszünk..". Nem unja még isten azt a sok esküdözést? Hja, persze, ismeri a magyarokat..Föltámadott a tenger..Mi az, még mindig az a cunami megy a tévében? Összeesküvők beszélgetnek, telefon elkezd mobilozni:
- Te is fiam, Brutus, a Ma fia?!
- Igen, én is, Iduskám, életem idusán kell az a százmilliócska! Utald át a közpénzecskét az én zsebecskémbe!A tőrt majd megtartom, emlékbe..
Nap süt.Ész nem.Ifjonc garaboncok szájából kijön a beletett bolsevikozás, tajtékos daraboncokban.Háromszínű szalag lengedez, de sokszor túl kétszínűen.Kardom kirántom, Viktort imádom!Miért? Azt nem tudom, a többi egybegyűjött is így tesz.Az a polgárnyanyóka is azt teszi, ott!Éljen a Nemzet! Ne kutassuk kiket is nemzett - olykor! Néha nem csak olykor, dehát az oly kor - volt.Meg van!

ÁPRILIS . Elseje: Bolondok Napja.A többi is az, egész évben, de megtévesztésül csak erről az egy napról harsonázzák.Nyulak bukfenceznek.Ezt-azt fent lenyúlnak, de bukfenc nincs, csak zöld dumácska.Igen, az a híres Duma is rokona, de ez mellédumásabb!Divatkalapos dámácska pártvezérnek képzeli magát.Miért ne lehetne nő is pártvezér, mégha pártja nem is nő, hanem fogy? Országész is fogy.Magyar is fogy.Éljen a Szent Fogyókúra!Kúra kára? Kit érdekel?

MÁJUS . Nap ragyog, de hiába: borúra nem jön derű.Beszélgetésből néhány szófoszlány:
- Menj má’! Azt hiszed, hogy tiéd a juss?! Tiéd a minimálbér!
Két minimálbér szégyenkezik, egyik szakadt miniszoknyában, másik rongyos minigatyában.Aki adja - nem.Kormány ormányt hoz, trombitál. Örvénytörvénnyel kirúgott idős közrabszolgák hallgatják, nem tudják kit is szeressenek.Ezt a szegfűt nem, túl sok benne a szeg, meg túl száraz a fű, az is ráadásul kenderes.Mákvirág virágzik, ország nem.Nem lehet mindent egyszerre.Érthető: előbb a tető, lejjebb alamizsna sem.Alamuszian.Előkelően.A ’ la musz, mint egykor a muszosoknál!
Ezért jár a pusz? Nem hiszem, de majdnem minden lehetséges.Jót kivéve!

JÚNIUS . Minden jó, ha jó a vége?A köznépnek jut a vége, de kiderül: az aztán végképp nem jó.E hónap végén a tanévnek vége.Ez bizonyos.Lehet, hogy az iskolának is.Minek annyi iskola?
Diákgyerek örül.Tanárgyerek is örülne, de tegnap kirúgták.Matúrapéldacsempész bús: most újabb évet kell várnia ahhoz a kis csintalankodáshoz.Szülő töpreng.Gyerek megy a nagymamához, Röcsögeköcsögére.Gyerek örül.Nagymama örül is, meg nem is, mert ismeri a gyereket.

JÚLIUS . Gyerek fürdik fekete tóban.Röcsögeköcsögén.Kis kacsa szintén fürdik fekete tóban.Disznócsorda követi, a tó még feketébb lesz.Gyerek meg lázas, de meggyógyul.Kis kacsa nem készül anyjához, Lengyelországba.Elvált szülők kacsagyereke, anyja a távolból szereti, úgy könnyebb.Önkormányzat tilalmazza a fekete tóban való fürdést, majd ez ügyben is rutinosan tehetetlenkedik.Ánemtéesz szintén.Tilosban fürdőknek barátságos pá men, ámen!Önkormányzatot újraválasztják.Lapok szerint az ok: panama. Nanana! Pont Röcsögeköcsögén legyen „TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ”?! Az a szocializmusban volt, amikor még a kereszt is vörös volt...A többi hírlaphír pedig kacsa! Csak annyi igaz: Röcsögeköcsöge is korhűen halad a korral, úgy, mint a többiek.Az meg nem szégyen! Mármint manapság.

AUGUSZTUS .Dögmeleg van, de az, akiért nem volna kár, nagyonis eleven.Igen, még akkor is, ha meleg! Augusztus, augusztus...Dinnyére van a gusztus.Gyur kán Augustust játszik, császárkodik.Ó, az a nagy gyerek, azzal a sok pénzecskével!Inkább játszana indiánosdit...Vagy időnként azt is játszik?Gyerek dinnyézik, dinnyecsősz hinnyézik, pálinkát beinnyézik.Csőszfeleség mérgesen csösszög: csőszférj mind elitta előle a pálinkát, most ő kénytelen vinkóval inni el maradék eszét.Szerencsére nem sok maradt.Mármint esze.Savanyú a szőlő! Meg némely bor is.Ha egy kicsit metiles, akkor is megisszuk!Legfeljebb megvakulunk, úgysem lehet ma ezt-azt tisztán látni.Amit meg lehet, az még szomorúbb!Minek szomorkodni?

SZEPTEMBER .Iskolakezdés.Nagymama örül is, meg nem is, de inkább örül.Fecskék búcsúznak, legszebb a kettőshaza-szeretet, frakkosan.Diákgyerek bús: bezárták iskoláját, ami nagy szerencse volna, de most egy órával korábban kell felkelnie, hogy eljusson a hetedhéthatárban levőbe.Némi vigasz, hogy gyakran bedöglik az a százéves busz.Tanárgyerek bús: dolgozhat kirúgott kollégája helyett is, továbbá egy órával korábban kell felkelnie, hogy eljuthasson a hetedhéthatárban levő tanintézetbe. Gyümölcs beérett, országbölcsesség nem.Utóbbi helyett kiállítják az országalmát, meg Szépségmancuska keble halmát.Szépségmancuska népszerű, propaganda gépszerű.Mindezt a nép már úgy megszokta, hogy talán már le se tudna szokni róla.Azt is megszokta, hogy ő már nem is nép.Mindent megszokik az ember!Hová szökhetne a megszokás elől?! Manapság!

OKTÓBER . Veres levelek bolsevikoznak.A fákon.Egyenlőre bolsevikok nélkül, de, majd ha az a két derék úrifineszes..Sárga levelek utat piszkolnak.Barna levelek bambulnak, bámulnak.A levelek egyrésze még nem hajlandó színt vallani.Ó, a kis óvatoskák!
Szél fúj, fentről, de büdöset hoz.Odaégett volna a hús a Húsosfazékban? Majd ad a Világbank másikat, csak írni kell egy szép levelet Samu Bácsinak, tengerentúlra.Igen, annak az amerikai Nagy Bácsinak! Hű, hogy annak mi mindene van! Új lézerbombás lopakodója is..Az, kérem, háromfélét is tud: lézerez, bombál, meg egyúttal lop is. Azzal csinálja Samu Bácsi a Demokráciát.Minket ez a bácsi bír ám, mert igaz a hír ám: mi nem vagyunk Irán! Utóbbi meg is látszik a Hungarian irhán, ezért Samu Bácsi azt is megengedte nekünk, hogy fizethessünk, kamatostól! Jó bácsi!

NOVEMBER . Eső esik. Pénz értéke esik.Politikus saraz, de ez tőle nem feltűnő: egész évben ezt csinálja.Botrány dagad.Nem csoda, ha ennyi sár van!Mit érne az élet botrány nélkül?
Felhő tovább sír.Köznép szintén.Életre nincs ír.Halálra van, csak sokba kerül a temetés.
Szomorú hónap, de nem mindenki sír.Legalábbis nem mindenki szívből.Milliárdos sír, de csak megszokásból-számításból: hasznosabb neki, ha sajnálják, talán megszánják és adnak neki másik milliárdocskát.Ha nem adnak, majd elveszi ő, magától! Ő ilyen öntevékeny.Rendőrség nem sír, hanem röhög: hihi-hi-hihetetlen, hogy ez az ah-ha-ha-hadófizető e-he-he-he-hember azt hihi-hiszi, hogy a rend-hö-hö-hőrség ki tudja nyomozni hová lesz az a sok ellopott autó! Nem isten ő, akinek szeme mindent lát ebben a nagy rendetlenségben! Hihihi! Hiszi a piszi, meg viszi! Azt is...

DECEMBER . Kis kocsmában rövid beszéd.Meg rövidital.Kurta kocsma kurtizánnal.Nyilaska Misike szerint jobb, ha kurtizánnal, mintha partizánnal.Ő csak tudja!Már akkor is itt ivott, mikor a németek...és az apósa is gestapós volt, Geszten.
- Egy deci, ember?!
- Ne kérdezgess, Macus, csak tölts!Ez a polgárúriember fizeti!
Mikulás jön.Gyerek örül, Mikuláson röhög.Szülő pénztárcája sóhajt, de ezt még kibírja.Nagymama is kibírja, hogy nem vesz gyógyszert.Ezúttal még.Helyette csokoládét vesz az unokagyereknek.Nem lehet mindent egyszerre.Gyógyszer is, csoki is! Még mit nem?!Az élet ajándék, de a gyógyszer nem.Tönkremegy a TéBé!
Jön a Karácsony.Pénztárca nyög.Megváltó sehol, de mégiscsak megszületik.Három királyok jönnek - pénzért.Pásztorok jönnek - pénzért.Akié az istálló, az meggazdagszik, mert mindenkit lóvá tesz.Ja, és Angyal is jön, a tévében, unalomsematikusan.Ám a Nagy Valóságshowban is jön.Demokratikus Angyal: utóbb kiderül róla, hogy majdnem mindenki angyalkája volt már.Igaz, nem ingyen, - de mi van, ki van ingyen manapság? Az ország menjen át a türelmi zónára, ne törődjön a sok tűrhetetlennel!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!