Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2009-03-15 10:16:01
Megtekintve: 611
Visszafordított repülőgép
- Tiszteletem, Filozófus Uram! Mit szól ahhoz, hogy az Elnök Úr repülőgépét visszafordították Romániából?!Meg lehet tenni ilyesmit?
- Üdvözlöm, Becsuki Bácsi!Megtenni meg lehet, de nem helyes, nem elegáns.Könnyebb ugyan, mint a történelem kerekét visszafordítani, ha az az árokban akar kikötni mindenképpen, ám értelmetlen az ilyesmi, hiszen tudták: ha nem repülhet, akkor úgyis elótómobilozik oda, ahová akar.
- Azt olvastam: Romániában sokan félnek attól, hogy az ott élő magyarok kivívják maguknak az autonómiát...Jogos félelem ez?
- Félelemnek és kívánalomnak egyaránt jogos.Ilyen paradox ügy ez a románok oldaláról is.Gondolja csak végig, Becsuki Bácsi!Az autonómia olykor az egész ország hasznára, a békesség javára lehet, ám lehet az elszakadás előszobája is.Sok nemkívánatos dologgal abban az előszobában! Előbb a feltételeket kellene megteremteni ahhoz, hogy egy ilyen autonómia a békességet, egy ország javát szolgálja.
- Romániában nem fogadták valami kedvesen az Elnök Urat! Már a határon sem...
- Ez sem volt elegáns és okos, de azért képzelje csak el, Becsuki Bácsi: ha idejönne Romániából egy roma vezető és arról szónokolna, hogy az itteni romák vívják ki maguknak a Roma Autonóm Területet, akkor itt sok puszit kapna az állam vezetőitől, - vagy csak feleannyit?!
- Mit kellene tenni, jó magyarként, Filozófus Uram?
- Nos megmondták ezt már előttem a magyar klasszikus írók és költők is. Nagyon szép, ifjúkorom diákos szavával: "klassz" dolgokat, de ahhoz túl sok itt is, ott is a becsület szempontjából deklasszált.Azt kellene tenni, amit elvben lehet, gyakorlatban egyelőre csak igen kevéssé.Mindkét ország történelmében sok csúnya dolog van, de azért szép emlékek is akadnak, ha ezeket nagyon keressük, megkeressük.Legyünk értelmesebbek, mint elődeink voltak, becsületesebbek!Vessük le a nagy mellényt: izzaszt, kellemetlen!Úgy gondolom, hogy a romániában élő magyarok hazája Románia, de ettől még büszkén lehetnének magyarok, ha - amikor indokolt - szégyenkezni is tudnának.Meg a románokra is érvényes ez, ugyanígy.Ha a Romániában élő más nemzetiségek megfelelő garanciákat kapnának a magyaroktól, hogy autonómiájuk esetén sem kívánnak elszakadni Romániától, akkor még az autonómiát sem tartanám egy idő után kizártnak.
- Én úgy látom, hogy nehezen megy ez a megbékélés, Filozófus Uram!
- Jól látja, Becsuki Bácsi, sőt, hogy őszinték legyünk, még annál is nehezebben!
- Érthetetlen ez az egész, Filozófus Uram!
- Ellenkezőleg: nagyonis érthető, Becsuki Bácsi! Egy eléggé ismert viccel magyarázom meg.Pistikének szemrehányást tesz az édesanyja: - Miért nem kértél engedélyt rá, mielőtt átmentél játszani ahhoz a Karcsikához?! Pistike így válaszol: - Mert át akartam menni játszani...Nos ezekben a bonyolult, még inkább szándékosan bonyolított nemzetiségi kérdésekben a leglényegesebb a politikai pecsenyesütögetés...a valóságos pecsenye érdekében.Itt is, ott is...
Persze, lehetne rosszabb is: sütögetés helyett ütögetés...

(2009)

(Az "Aprócska tűnődések"-ből)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!