Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2009-07-01 08:12:48
Megtekintve: 515
Ismétlés a bukás anyja
- Üdvözletem, Filozófus Uram!Hallotta, hogy könyvet írok?
- Persze, Mammutcégy Bácsi!Sok sötét ügye közül ez a legvilágosabb,legérthetőbb, hiszen manapság majdnem mindenki könyvet ír.Olvasni már korántsem olvas mindenki.Ez még nem volna baj, csak az, hogy értelmesen már szinte senki sem olvas.No és miről fog szólni a könyv?
- Eláruljam a címét?
- Árulja el, Mammutcégy Bácsi!Mi az magának!Hiszen már annyi mindent, annyi mindenkit elárult, azon kívül, hogy mindenkori pártját is...
- Hehehe!Filozófus Uram tréfálkozik.Nos könyvem címe: "Népszerűtlenségre törekvő politikusok kiskátéja".
- Kissé fura cím, de manapság furaságban az uraság.Azt is választhatta volna: "Nagy törvényes lopkodások kioktató kiskátéja".Mi ösztönözte, hogy ezt a témát válassza?!
- A változatosság.Nem vagyok szegény ember, - bár manapság mi az a néhány milliárdocska?Egy kis firkálgatást megengedhetek magamnak.Igen, a változatosság!Voltam már érdemtelenül népszerű, most másra vágytam: kiérdemelt népszerűtlenségre. Megkaptam. Most az vagyok.Ott vagyok, ahol a pártom, közelről hallgathatom a békabrekegést. Gondoltam: segítek a népszerűtlenségre vágyó politikusoknak.Biztosan veszik majd a könyvemet, mint a cukrot!
- Hát abból a nagy összegű költségtérítésből, amit a közpénzből saját maguknak szemérmetlenül megszavaztak, nem, hogy elvörösödés, de még halvány pirulgatás nélkül is, vehetik!No és milyen tanácsokat fog adni a népszerűtlenségre törekvő nagykutyáknak?
- Egyszerűeket, de nagyszerűeket.Például: hirdessék a szociális érzékenységet, de szociálisan érzéketlen tettek közepette.Legyenek gőgösek, hivalkodjanak csillagászati áron vett meseautóikkal, repülőszerkezeteikkel és más csoda közlekedési magáneszközeikkel, különösen a megélhetési gondokkal küszködő nyugdíjasok előtt. Adókivetések előtt beszéljenek össze-vissza a népnek, kerteljenek, kürtöljenek, hebegjenek, habogjanak, nagyképűsködjenek, állítsák amazt, majd emezt, végül mindennek az ellenkezőjét, de a nép háta mögött közben beszéljenek össze szegény leszázalékolt, nyomorék törpetestvérpártjukkal, hogy annál nagyobb legyen a nép kellemetlen meglepetése, amelyik egy idő után már nem is meglepetés.Rendezzenek pártbelviszályokat, sejtessék, hogy párttársuk így, meg úgy, de azért ők emígy, meg amúgy...Okos, értelmes szóra ne hallgassanak, akár csak a velük ellenzékben levők, - át kell venni a népszerűtlenségre alkalmas dolgokat még az ellenfelektől is.Ha a népszerűtlenség a cél, akkor le kell vetkőzni a gátlásokat, rossz politikai beidegződéseket!
- Szóval, Mammutcégy Bácsi, úgy gondolja, hogy ebben az országban most vannak jó politikai beidegződések is?!
- Ilyen csacskaságra dehogy gondolok, Filozófus Uram!Csak arra céloztam: a népszerűtlenség érdekében a rossz beidegződéseket le kell vetkőzni és fel kell váltani a még rosszabbakal!Mindezt, persze, nem egy-egy alkalommal kell tenni, hanem ismételten és ismételten!Az Ismétlés a Tudás Anyja.Így tartja a közmondás is.
- Hát, Mammutcégy Bácsi, én inkább így fogalmaznék: az a tudás, amit felsorolt, a Bukás Anyja.Sőt, Apja is!
- Így van, Filozófus Uram!Talán anyátlan-apátlan árva legyen szegény?! Kapkodni fogják a könyvem, még Ángliusföldön is.Ott is készek voltak egy kis költségtérítéses csilicsalira a képviselők, népszerűtlenségük érdekében.
- Hát ez már igaz, Mammutcégy Bácsi.Remélem, hogy könyve segítségével minél több politikusnak sikerül elérnie a vágyott népszerűtlenséget.
- Ebben bizonyos vagyok, Filozófus Uram!Könyvemhez nem akárki: az Arany Piacdíjas Alulnyaló Béla, a Nemzet Költője körmölt le verses előszót, Korunk Arany Jánosa.Ilyen szép sorok vannak benne:

"Hazafi!Még szép hölgy alatt, -
ott is utáltasd meg magad!
Párttársad fülét ráncigáld:
majd kígyót-békát rádkiált.
Ha e viszályt látja a nép:
már nyerésre állsz némiképp.
Segíthet még a nemi kép,
kendermagos kenderikék,
ígéret, mely csak légbe száll,
tett, amely mást le sem csinál, -
ezzel szemben a zsebretett
düllessze ki a melledet,
s a KÖZ helyett isteni lény
legyen nálad mindig az ÉN!"

- Hát...annyi biztos: érdekes vers...érdekes ország...önérdekesen kerekes...kerekecske-gombocska-hová gurulócska...
- Na ugye!Van egy nagy vágyam, Filozófus Uram!Én szeretnék lenni a Legnépszerűtlenebb Párt Legnépszerűtlenebb Politikusa.Gondolja, Filozófus Uram, hogy ez sikerülni fog?
- Hát...ebben nem vagyok biztos...Tudja, Mammutcégy Bácsi, e téren manapság nagy a konkurrencia...Még a mostani ellenzék is hamarosan jobban beszáll majd e versengésbe, bár az előtt, aki gondolkodik, már most is...igaz, nem sokan gondolkodnak ebben az országban...szinte senki sem...No szóval, Mammutcégy Bácsi, amit eddig tett, az még nem elég a totális népszerűtlenségért, továbbra is igyekeznie kell...mozgósítsa pártját...Amint a fordított gyermekjátékban mondják: "Elülső pár hátulra fuss!"...Nem könnyű dolog ez ám, különösen, ha az elülső is olyan utolsó...

(2009)

(Az "Aprócska tűnődések"-ből)
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!