Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2009-07-16 21:27:47
Megtekintve: 621
Teketória
Biztosan hallottad már: “Ne teketóriázz!”.Annyit jelent: állj neki a dolognak, csináld, ne késlekedj, ne habozz, ne sokat fontolgasd, amit mindenképpen meg kell tenned!
Teketória azonban egy mesebeli ország is.Kicsit különös.
Lakói különféle népek, itt élnek a kigondolók, akik ezt-azt kigondolnak, a begombolók, akik a kigondoltakat /és olykor a kigondolókat is/ begombolják, a kigombolók, akik a begomboltakat kigombolják, a kitombolók, akik a kigombolások miatti örömükben magukat kitombolják /vagyis féktelenül mulatoznak, esznek, isznak, utána négy keréken vagy négykézláb hazavánszorognak/, valamint a dorombolók, akiket kigondolás, begombolás, kigombolás, kitombolás nem érdekel, annál inkább szeretnek macskájukkal a dunyha alatti jó melegben versenyt dorombolni.
Múltkor Teketóriában jártamban-keltemben kigondoltam valamit, egy Nagy Óradíjra érdemes bölcsességet.Ezt: “Nem helyes az órát rázni, búsan teketóriázni, bánatosan ázni-fázni, s lárifári!-t fán iázni.”
E bölcs tanácsot a begombolók rögtön be akarták gombolni, de megszökött, így engem gomboltak be gimbelem-gombolom-dalocskát éneklő bolhás bundába.
Alig tudtam elérni, hogy a kigombolók kigomboljanak, máris jöttek a kitombolók és három hétig tomboltak kigombolásom feletti örömükben.Végül a dorombolókhoz menekültem, cicákkal versenyt dorombolni, még jókor, mert jöttek a dorongolók, tánc közben ide-oda csapkodtak dorongjaikkal, a füttyengető fütykösözők pedig fütyköseikkel. E két utóbbi társaságot csak annyira kedvelem, mint az ördög a szenteltvizet.
No ha el akartok utazni Teketóriába, kérjetek beutazási és kutyafülhuzatási útilapulevelet az ország királyától, a teketóriásan ásítgató és másítgató óriástól, Teke Tóriástól. Ne teketóriázzatok!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!