Bejelentkezés
elfelejtett jelszó - regisztráció

Alkotó: Lelkes
Alkotások száma: 1408
Regisztrált: 2004-05-15
Belépett: 2014-01-11
Publikált rovatok
Irodalmi rovat
-Gyermekrovat (Mesék) (278)
-Egyéb prózai alkotások (471)
-Mese (64)
-Gyermekrovat (Versek) (111)
-Versek (430)
Irodalmi kritikák
-Verselemzések (1)
Feltöltve: 2006-01-01 20:05:18
Megtekintve: 487
Újévi tanácsadás
Újévkor szeretek tanácsokat adni - a Világnak. Önzetlenül teszem ezt. Egy árva vasat sem kapok érte, így nem kell örökbefogadnom szegény vasárvát.
Magamnak is adnék tanácsot, - de minek? Az én helyzetemben? A matt előtt? Késő!
A Világ azonban más. Az holnap is, holnapután is világ lesz, világtalanul.
No meg jó érzés, ha az ember Nagy Humanistának érezheti önmagát! Még azzal a rossz érzéssel együtt is, hogy a Világ fütyöl a tanácsaira.
Én szeretnék egy jobb, őszintébb világot! Esetleg, ha - reálpolitikai okokból - jobb nem lehet, akkor legalább őszintébbet.
Mit kellene tenni első lépésként?
Őszintébb, kifejezőbb elnevezésekkel közelebb hozni az Igazságot az emberekhez!
Itt van, például, mindjárt az Egyesült Nemzetek Szövetsége, rövidítve ENSz, de hosszabbítva sem hosszabb. Ám miért "egyesült"?! Nagy szó ez arra a semmire, ami valójában!
Legyen neve inkább: Különböző Érdekű Nemzetek Ideiglenesen Összetákolt Társasága, azaz KÉNIÖT. Ez sokkal őszintébb elnevezés volna. Kéni legalább nevében ilyen, ha nem is öt, de egy.
Ott van azután a "béke" szó. Volt már valaha is béke a Földön, a szó tágabb értelmében, akárcsak öt percig is, legalábbis az emberiség történetében?
Át kellene nevezni valami őszintébbre. Lehetne, mondjuk: " két háború között átmenetileg mérsékeltebb viszálykodás, fojtogatás, gyilkolgatás, némileg csendesebben, mint a háborúban". Igaz, ez a kifejezés hosszabb, de őszintébb! Valamit - valamiért.
A "diplomácia" elnevezés sem jó, mert azt sugallja, hogy valamiféle humanisztikusabb lépésekkel az ellentétek erőszak nélkül való felszámolására törekvő tevékenység. Igaz ez? Dehogy!
Őszintébb lenne a "más államok nyakát láthatatlan hurokkal meghurkoló ravaszkodás, amelyik lehetőleg a színfalak mögött igyekszik e nyakbatevő eljárást foganatosítani".
A "demokrácia híve" kifejezés is nagyon félrevezető! Ha ki akarjuk ugrasztani a nyulat a bokorból /de, kérdés, ki akarjuk-e?/, akkor jobb volna ez: "olyan személy, aki előnyben részesíti a robot neked-profit nekem-bizonyos határokon belül pofáznod szabad-rendszert".
A "politikus" szó helyett is tartalmilag megfelelőbb volna: "itt a kezem, disznóláb, de ne a kezem nézzétek, választómukik, hanem hangzatos szavaim, ígéretőtudományom a nagy közéleti cirkuszporondon!".
No, ilyen módon lehetne, - igaz, kissé körülményesen - legalább szavakban közelebb kerülni az Igazsághoz.
Kell a Világnak az Igazság?
Ezt még nem tudom!
Egyelőre az alábbiaktól kaptam javaslataimra e-mail választ:

1. Egyesült Nemzetek Szövetsége /javaslataim köszönik, egyesült erővel dobták a Nagy Közös Papírkosárba, annyi erejük még volt/,

2. Samu Bácsi, Amerókából /Bokor Úr aláírással, eszerint Hungarian államadósság marad, csupán "bankok markába leteendő pénzösszegecskére" változtatják elnevezését, viszont a McDonalds' vitézek továbbra is jönnek, valamint számíthatunk hatmillió bokorból kiugrasztott amerókai nyúlra, mint felvevőpiac, ha addig ki nem nyúlunk/,

3. ötvenhat diplomáciai képviselet /ezek e-mail leveleiből hatot nem tudtam elolvasni, mert nem az ánglius világnyelven írták, de a többi melegen üdvözli Hungaryt ötvenhatért, a diplomácia átnevezésével elvben egyetértenek, csupán gyakorlatban javasolnak számomra igen elegánsan zárt kezelőszállodákat, de azokba - a jelentős költségek miatt, melyeket a Hungarian társadalombiztosítás nem hajlandó számomra kifizetni - nem mehetek/.
Utóbbi e-mail levelek alapján rájöttem, hogy a "társadalombiztosítás" elnevezésével is probléma van. Mi ellen biztosított a Hungarian társadalom? Van ilyen dolog, esemény egyáltalán?
Hű! Újabb e-mail üzenet! A Nemzetbiztonsági Hivataltól. Kiderül: én is csak annyira vagyok biztonságban, mint a Hungarian nemzet!
Őszintén szólva, ezt eddig is tudtam, de, ilyen e-mail üzenet olvasása után, illik szőrnyűlködni. Azt hiszem: a nemzetbiztonságot is másképpen kellene nevezni, ha közelebb akarunk kerülni az igazsághoz.
Nem rossz dolog ez a világtanácsadás! Az ember ugyan egy árva vasat sem kap érte, e-mail levelet viszont annyit, de annyit!
Baj csupán az, hogy a világtanácsadót is eléri korunk egyik fő betegsége: a tanácstalanság.
Mi a fenét csinálhatok ezzel a ménkü sok e-mail levéllel, azon kívül, hogy "delete"-ezhetem /törölhetem/ valamennyit?!
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy regisztrálj!